napisał(a) Aldonka » 03.08.2022 17:51
qra69 napisał(a):woojtekg napisał(a):Jadąc na plaże Duba gdzie parkujemy ?
a ) przy ulicy - nie ma tam zakazów, jest gdzieś wydzielony kawałek pobocza ?
b ) jest gdzieś parking w wiosce ?
dojeżdzasz do wioski (po prawej mijasz pole namiotowe), na rozwidleniu dróg w prawo i parking przy porcie
Przy tej opcji potrzeba tylko troszkę szczęścia żeby miejsce było
Można też parkować przy drodze, poszerzyli ładnie pobocze także miejsca jest dosyć.
Plaża w Dubie była w tym roku mało oblegana.
marekkowalak napisał(a):bigum napisał(a):Witam wszystkich.
Jesteśmy aktualnie w Orebić i szukam dobrej i sprawdzonej peki (oczywiście nie chodzi mi o naczynie)
Tak naprawdę mam trzy opcje - Andiamo, Panorama i Olive Garden.
Ta trzecia jest najbliżej naszej lokalizacji, a do Panoramy niestety trzeba dojechać
Może ktoś z Was jadł w tych knajpach i może się podzielić opinią.
Pozdrawiam
Mogę się wypowiedzieć tylko o Panoramie, bo jedliśmy tam 2 tygodnie temu. Jedzenie super, widoki również, obsługa bardzo miła. Jedyny minus tej restauracji to mały i bardzo stromy parking - obowiązkowo trzeba mieć bardzo dobrze działający ręczny w tamtym miejscu.
Potwierdzam. Pyszna peka, świetna obsługa, cudny widok i wymagany dobry ręczny
wojstar napisał(a):Jestem od soboty w Orebic i zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie zdarzają się wielkie korki do promu, auta stoją daleko za Studenac, a nigdy tak nie było. Może to wpływ szybszej możliwości dostania się do Orebic? - Peljeski Most robi swoje
Czy ja wiem czy to wina mostu? Takie zatory widywałam w tym roku jeszcze przed jego otwarciem.
zablo napisał(a):pytanie nie jak długa jest kolejka, tylko czy wszystkie auta mieszczą się na promie...?
Podobnie było Trpanj teraz rozbudowali nabrzeże i kolejki są krótsze.
Jeżeli stoi kolejka poza zakręt w stronę Studenaca to nie ma bata, Ci z końca za nic nie zmieszczą się na najbliższy prom, ba, prawdopodobnie nie zmieszczą się nawet na kolejny. Prom na Korcule jest dość mały i jedno poziomowy.
Tomas12 napisał(a):I co tu wybrać prom czy most jadąc do Orebic?
Ja wiem jak wybiorę. W drodze "do" prom bo za nic po trasie nie chce mi się jechać jeszcze Półwyspem. W drodze powrotnej most, ponieważ daje możliwość zakupu najlepszych arbuzów i owoców w Dolinie Neretwy
Nie do końca zgodzę się, że most jakoś szczególnie wpłynie na "rozjeżdżenie" Półwyspu i masowy przypływ ludzi. Od zjazdu z mostu tego półwyspu jeszcze trzeba całkiem sporo przejechać, nie wszyscy to lubią, nie wszystkim się chce. Dla mnie osobiście prom jest nadal najlepszą opcją.