Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 17.07.2022 14:16

Bidon napisał(a):
Mak1 napisał(a):Witam
Szukam info na temat miejscowości Borak, widzę że są tam dwie restauracje. Ale czy we wrześniu są one czynne?
I jak ktoś może tam polecić jakieś kwaterki dla 2 osób.
Pozdrawiam

Są czynne.

Dzięki, zastanawiałem się czy nie będę musiał jechać na suchym prowiancie.
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 17.07.2022 14:17

Sylwano napisał(a):Polecam apartamenty Nikolica w Dingać Borak.

I o nim myślę. Masz na myśli konkretny apartament?
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 17.07.2022 14:36

Dla tych co przebywają obecnie na Półwyspie i lubią dobre wino. Jutro w Poniedziałek 18 Lipca jedziemy ze znajomym po wina do Potomje. Jedziemy w konkretnym celu po najlepsze czerwone wina półwyspu, jeśli ktoś chce się przyłączyć to zapraszam do kontaktu na PM. Na miejscu będziemy ok 18.30 koło tunelu Dingać , dalej w planach winiarnie Bura-Benmosche, Kiridzia, U Indijana, Miličić etc. Oprowadzę po winiarniach i opowiem o winach które tam oferują z każdej z winiarni nie wychodzimy z pustymi rękoma:)
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 17.07.2022 14:39

kiepuczi napisał(a):Dla tych co przebywają obecnie na Półwyspie i lubią dobre wino. Jutro w Poniedziałek 18 Lipca jedziemy ze znajomym po wina do Potomje. Jedziemy w konkretnym celu po najlepsze czerwone wina półwyspu, jeśli ktoś chce się przyłączyć to zapraszam do kontaktu na PM. Na miejscu będziemy ok 18.30 koło tunelu Dingać , dalej w planach winiarnie Bura-Benmosche, Kiridzia, U Indijana, Miličić etc. Oprowadzę po winiarniach i opowiem o winach które tam oferują z każdej z winiarni nie wychodzimy z pustymi rękoma:)

Ja będę w wrześniu ale gdyby Ci się chciało zamieścić zdjęcie winka z małym dopiskiem np. czy słodkie, to byłoby super.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 17.07.2022 14:49

Mak1 napisał(a):
kiepuczi napisał(a):Dla tych co przebywają obecnie na Półwyspie i lubią dobre wino. Jutro w Poniedziałek 18 Lipca jedziemy ze znajomym po wina do Potomje. Jedziemy w konkretnym celu po najlepsze czerwone wina półwyspu, jeśli ktoś chce się przyłączyć to zapraszam do kontaktu na PM. Na miejscu będziemy ok 18.30 koło tunelu Dingać , dalej w planach winiarnie Bura-Benmosche, Kiridzia, U Indijana, Miličić etc. Oprowadzę po winiarniach i opowiem o winach które tam oferują z każdej z winiarni nie wychodzimy z pustymi rękoma:)

Ja będę w wrześniu ale gdyby Ci się chciało zamieścić zdjęcie winka z małym dopiskiem np. czy słodkie, to byłoby super.

słodkie nie ten region :) wina Plavac Mali to wytrawne wina, od lekkich beczkowanych Rose po ciężkie wytrawny Dingać
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 17.07.2022 15:49

kiepuczi napisał(a):
Mak1 napisał(a):

słodkie nie ten region :) wina Plavac Mali to wytrawne wina, od lekkich beczkowanych Rose po ciężkie wytrawny Dingać

No, to żona będzie grymasić...ale 2 tygodnie jakoś wytrzymam :lol:
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 17.07.2022 16:01

Och a ja w poniedzialek dopiero wyruszam w drogę... :(

Ale chętnie posłucham rady gdzie warto pojechać. Jak dotąd zawsze kupowałem u Matuško w Potomje.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 17.07.2022 17:23

Dracro napisał(a):
Och a ja w poniedzialek dopiero wyruszam w drogę... :(

Ale chętnie posłucham rady gdzie warto pojechać. Jak dotąd zawsze kupowałem u Matuško w Potomje.

Matuśko też jest w tym obrębie bo to zagłębie winne ale Ta winiarnie omijamy na winnym szlaku. Dość przeciętne a nawet słabe wina te ze średniej półki cenowej po które najczęściej sięgamy, monotematyczne w smaku ( aromaty wanilii ) bez duszy winiarza, robione pod turystę. To prawda maja szeroki wybór białych i czerwonych win z półwyspu i korculi ale takie trochę pomieszanie wszystkiego. Prawdziwe wina jednak są tam gdzie nie ma krzykliwych szyldów i tak np. najlepszy Dingac kupimy u Kiridzi albo winiarnia Buda o ile zastaniemy gospodarzy. Są winiarnie specjalizujące się w Posipie, Grk, inne robią wyśmienity Plavac.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 17.07.2022 17:52

A taki dobry Plavac albo Dingac to mniej więcej jaka półka cenowa?
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 17.07.2022 19:20

coglin napisał(a):A taki dobry Plavac albo Dingac to mniej więcej jaka półka cenowa?

Plavac, Postup, Dingac to wszystko apelacje tego samego szczepu Plavac Mali. Dobry beczkowany Plavac zaczyna się od 80 kun za butelkę tak przeciętnie 80-100 kun i nazywa się Plavac Selekcija i niejednokrotnie wypada dużo lepiej niż przeciętny Dingać , Postup podobnie a Dingać 120-150 za butelkę. Za 60-80 kun kupimy młodsze roczniki Plavca które były trzymane krótko w beczkach.

Grk w tym roku jest droższy bo lepszy , rocznik 2021 będzie punktem odniesienia Grk na kolejne kilka lat a to za sprawą bardzo suchego ubiegłego lata na Korculi. Tak z marszu z ulicy cena 120 kun za butelkę Grk. Grk to białe wino, kupimy tylko i wyłącznie w Lumbardzie to endemiczny szczep i rośnie tylko tam i zajmuje niewielki areał kilku hektarów ogółem. Bardzo ożezwiające, bogate w minerały, dobrze schłodzone pozostawia nie zapomniane wrażenia smakowe.

Pošip na Korculi tradycyjnie 80 kun , choć bywają i wersje beczkowane np. Bire, Zure, Krajancić kosztują 100-180 kun
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 17.07.2022 21:51

No to widzę że mamy odczynienia z koneserem. Szkoda, że się spóźnię na wycieczkę. Jakby Ci się obsunął termin i jechałbyś później to daj znać. Jak nie to prosimy o relacje po powrocie.

Matuško kiedyś ktoś mi polecił jako dobry stosunek ceny do jakości. Jak na moje doświadczenia było dobre. Dziś wypiłem ostatnią butelkę łapiąc klimat przed podróżą. Ale skoro są lepsze to jeśli nie zrujnują mi portfela to chętnie spróbuję.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 17.07.2022 22:26

Dracro napisał(a): Jakby Ci się obsunął termin i jechałbyś później to daj znać. Jak nie to prosimy o relacje po powrocie.

Matuško kiedyś ktoś mi polecił jako dobry stosunek ceny do jakości. Jak na moje doświadczenia było dobre. Dziś wypiłem ostatnią butelkę łapiąc klimat przed podróżą. Ale skoro są lepsze to jeśli nie zrujnują mi portfela to chętnie spróbuję.

będę tu do końca miesiąca ale wypadów do Potomje takich od winiarni do winiarni raczej drugi raz nie będzie. W Planach mam jeszcze odwiedzić w innym terminie Ivana Milosa z Ponikve , w Kunie będę na pewnie jeszcze ze dwa razy. Rozważam natomiast wypad ponowny kilkugodzinny na Korculę po Posip i Grk.

Ceny Matuśko identyczne właśnie jak wszędzie nie widzę tym bardziej przewagi jakości do ceny, wręcz raczej odwrotnie, prędzej kupimy beczkowany Plavac 2018 rok w winiarni na uboczu niż w winiarni wielkości Matuśko. Dziś kupiłem taki w Orebić za 80 kun (winiarnia Arambasic, 300 metrów od małego Konzum w centrum Orebić).

Tych win w przedziale 40-60 kun nie biorę pod uwagę bo one wszystkie są raczej by kupić i wypić na miejscu.
aniaitomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniaitomek » 18.07.2022 07:47

Jest ktos tam moze - jak sytuacja plazowa w Borku i Divnej ? Duzo ludzi jak zawsze, czy luzno w tym roku
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 18.07.2022 22:33

Oj w Potomje się dziś działo, można powiedzieć ze zastaliśmy wszystkich winiarzy w domach choć szukać trzeba było ich po całym Potomje, abu u Indijana nikogo nie było, degustacji było dużo aż za dużo:) szybka u Kiridzia, pozniej ponieważ w Bura nikogo nie było wyprawa po Posip do Milicic w międzyczasie udało nam się złapać Niko Bura a tam się zasiedzieliśmy. Degustacje Dingaczy, Postup, poprzez kupażowe wina. Wynieśliśmy każdy to co chciał. Popusty też były :)

Wiem że Potomije to królestwo win czerwonych ale śmiało mogę polecić Pošip od Milicić , cena 50 kun za butelkę i to jest dobra jakość do ceny. I to Pošip który można zabrać już do domu albo na prezent.

Dinagac od Kiridzia a nawet z dwa rodzaje z Bura każdy inny, każdy niesamowity z swoim rodzaju no może ten Benmosche trochę wygładzili beczkę by był bardziej aksamitny i kremowy jak śmietanka pod amerykańskiego klienta któremu ostry nos Dalmacji może przeszkadzać
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 19.07.2022 05:48

Mak1 napisał(a):
kiepuczi napisał(a):
Mak1 napisał(a):

No, to żona będzie grymasić...ale 2 tygodnie jakoś wytrzymam :lol:

Chcesz słodkie to polecam Prošek, ja uwielbiam :) też jestem raczej smakoszem słodkich win, lubię też Plavac Mali Desertno. W tym roku kupowałem w Gornja Vrućica, winiarnia Maste, bardzo dobre winka jak i oliwa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 471
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone