wikp napisał(a):pytanie do osób które już były na półwyspie
z racji bliskości z granicą BIH czy jest szansa że będąc na półwyspie moja sieć Play skorzysta z usług operatorów z BiH ??? poprzez co naliczy mi większe opłaty? czy raczej jest to niemożliwe i łapie Chorwacką sieć?? Zawsze korzystam z limitów GB wynikających z umowy i zawsze mi styka te 5 BG na obsługę meila
robines napisał(a):Wczoraj z kumplem byliśmy na Ilji. Ruszyłem z centrum Orebicia a kumpel z Perny o 4.45 O 5 spotkaliśmy się na podejściu pod Klasztor. Punkt 8 byliśmy na szczycie. Tam popas godzinowy i zioranie na Biokovo. Zejście do centrum Orebicia (czyli pentelka)o godzinie 11.30.Wody poszło po 2 litry+ jakiś%lekki.Szlak bardzo widokowy i łatwy. (Z kumplem łazimy sporo w różnych górach w tym długodystansowo więc pewnie komuś może to więcej zająć tudzież trochę dać w tyłek )
marekkowalak napisał(a):Dzięki wszystkim za opnie i informacje.
W takim razie postanowione: wchodzimy i schodzimy trasą od klasztoru.
wiolek_lp napisał(a):kaeres napisał(a):Jest gdzieś jakaś relacja albo przewodnik po plażach Pelješca ?
Ale taki wiecie...hardrcore typu relacje Habanero o plażach Hvaru i Pagu.
Edit:
Czy Trpanj będzie dobrą bazą wypadową na cały półwysep ?
Nie chodzi mi o odległości, a bardziej o łatwość komunikacji (korki w sezonie, wąskie wyjazdy z miasta czy serpentyny górskie) ?
Ja powiem przekornie, jako miłośnik Hvaru, nie pchaj się na Pelje
W zeszłym roku chciałam poznać nowe, i po 10 dniach na Hvarze, spędziłam 4 noce w Żuljanie... To był koszmar, jak i cały Peljesac, który co prawda widokowo super piękny, ale był zatłoczony równie jak Riwiera Makarska, a czasem myślę, że bardziej...
I to w ostatnich dniach czerwca, nie chce myśleć co tam się działo w szczycie
Dobrze, że po tych kilku dniach popłyneliśmy na tygodniowy odpoczynek do Povlji na Brac, bo chyba bym się zapłakała takim zakończeniem wakacji.
Mnie Pelje mega mega rozczarował, i wrócę na niego tylko przejazdem na Korculę
kaeres napisał(a):wiolek_lp napisał(a):kaeres napisał(a):Jest gdzieś jakaś relacja albo przewodnik po plażach Pelješca ?
Ale taki wiecie...hardrcore typu relacje Habanero o plażach Hvaru i Pagu.
Edit:
Czy Trpanj będzie dobrą bazą wypadową na cały półwysep ?
Nie chodzi mi o odległości, a bardziej o łatwość komunikacji (korki w sezonie, wąskie wyjazdy z miasta czy serpentyny górskie) ?
Ja powiem przekornie, jako miłośnik Hvaru, nie pchaj się na Pelje
W zeszłym roku chciałam poznać nowe, i po 10 dniach na Hvarze, spędziłam 4 noce w Żuljanie... To był koszmar, jak i cały Peljesac, który co prawda widokowo super piękny, ale był zatłoczony równie jak Riwiera Makarska, a czasem myślę, że bardziej...
I to w ostatnich dniach czerwca, nie chce myśleć co tam się działo w szczycie
Dobrze, że po tych kilku dniach popłyneliśmy na tygodniowy odpoczynek do Povlji na Brac, bo chyba bym się zapłakała takim zakończeniem wakacji.
Mnie Pelje mega mega rozczarował, i wrócę na niego tylko przejazdem na Korculę
Jako już wytrawny turysta po Chorwacji wiem, że na tłumy nie ma rady. W sensie ani pora wakacji, ani pora dnia nie dają żadnych gwarancji.
Rok po roku może być totalnie inaczej. Ba, nawet będąc w pandemii w 2020r na Hvarze 2 czy 3 tygodnie po Konradzie (Habanero) mieliśmy totalnie różne odczucia co do ilości ludzi na wyspie.
Ale jak wspomniałem na początku, wytrawny turysta, za którego się uznaję radził sobie z tym bezbłędnie. Po prostu nie siedzę tam gdzie mi się nie podoba tylko szukam tam gdzie się czuję dobrze.
I tak, np. z polecanej przez Konrada plaży Velika Stiniva uciekaliśmy czym prędzej na Mala Stiniva bo był taki tłum, że nie dało się szpilki włożyć. A na Mala Stiniva luzik i przepięknie. Zresztą ta plaża to był hit naszych wakacji 2020.
Decyzja na Pelješač 2023 już zapadła. Od tego nie ma odwrotu.
A z tłumami radzić sobie zacznę od wyboru noclegowni. I na pewno nie będzie to Orebič.
Cały czas myślę o Trpanj bo mam nagraną piękną miejscówkę juz od zeszłego roku bo miał być Pelje 2022, a był Rodos 2022.
wikp napisał(a):pytanie do osób które już były na półwyspie
z racji bliskości z granicą BIH czy jest szansa że będąc na półwyspie moja sieć Play skorzysta z usług operatorów z BiH ??? poprzez co naliczy mi większe opłaty? czy raczej jest to niemożliwe i łapie Chorwacką sieć?? Zawsze korzystam z limitów GB wynikających z umowy i zawsze mi styka te 5 BG na obsługę meila
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne