Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.06.2022 21:25

Aldonka napisał(a):
wojstar napisał(a):Właśnie usłyszałem w "Radio Dalmacija" - od 26 srpanj 2022 Most Peljeski będzie otwarty :)

Niby tak, ale wieści od naszych sąsiadów z Borje nie są takie oczywiste i potwierdzające tą datę. Most ok, ale infrastruktura drogowa na półwyspie jeszcze w powijakach. Robi się, tego nie zaprzeczę, widziałam na własne oczy w maju, ale chodzą słychy, że nie otworzą dopóki droga w kierunku Dubrownika od mostu nie będzie w 100% ukończona.

W każdym bądź razie, za 20 dni ruszam...rzecz jasna - do Borje :)

Za 26 dni startuję zwiedzać BiH i po tygodniu do Orebic :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.06.2022 19:48

Mam pytanie do osób, które odwiedzały Orebić i wchodziły na Sveti Ilija.

Wiem już, że są 3 szlaki na górę: z centrum Orebicia, od klasztoru i z Nakovanja. I zastanawiam się, który najlepiej wybrać (dla mało doświadczonych w górach turystów). Zakładamy wyjście ok. 5.30 rano.

Czy ktoś mógłby te szlaki mniej więcej porównać? Chodzi mi przede wszystkim o realny czas wejścia i zejścia. Który szlak najlepiej wybrać i dlaczego?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2022 19:56

A jak w Waszą kondycją? stan kolan? bo jak mało chodzicie po górach i nie jesteście rozruszani to szukać najłagodniejszego podejścia, nwet jeśli będzie dłuższe w km... Warto pomyśleć o kijkach trekingowych, pomagają i odciążają stawy.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 29.06.2022 20:11

marekkowalak napisał(a):Mam pytanie do osób, które odwiedzały Orebić i wchodziły na Sveti Ilija.

Wiem już, że są 3 szlaki na górę: z centrum Orebicia, od klasztoru i z Nakovanja. I zastanawiam się, który najlepiej wybrać (dla mało doświadczonych w górach turystów). Zakładamy wyjście ok. 5.30 rano.

Czy ktoś mógłby te szlaki mniej więcej porównać? Chodzi mi przede wszystkim o realny czas wejścia i zejścia. Który szlak najlepiej wybrać i dlaczego?

Najdłuższe wejście (około 7,5km), ale w miarę łagodne jest od strony Nakovana, najbardziej strome jest z centrum Orebic. Osobiście jeszcze nie "zaliczyłem" St.Ilija - raz prawie dotarłem do połowy, ale się wycofałem. Opisy tras znam od tubylców oraz ludzi pokazujących wejścia na Iliję na YT.
wikp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikp » 29.06.2022 21:54

pytanie do osób które już były na półwyspie ;)
z racji bliskości z granicą BIH czy jest szansa że będąc na półwyspie moja sieć Play skorzysta z usług operatorów z BiH ??? poprzez co naliczy mi większe opłaty? czy raczej jest to niemożliwe i łapie Chorwacką sieć?? Zawsze korzystam z limitów GB wynikających z umowy i zawsze mi styka te 5 BG na obsługę meila ;)
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 29.06.2022 22:05

wikp napisał(a):pytanie do osób które już były na półwyspie ;)
z racji bliskości z granicą BIH czy jest szansa że będąc na półwyspie moja sieć Play skorzysta z usług operatorów z BiH ??? poprzez co naliczy mi większe opłaty? czy raczej jest to niemożliwe i łapie Chorwacką sieć?? Zawsze korzystam z limitów GB wynikających z umowy i zawsze mi styka te 5 BG na obsługę meila ;)

Mam pre-payda i nic mi nie naliczyło jak jechałem przez Neum.

wojstar napisał(a):Najdłuższe wejście (około 7,5km), ale w miarę łagodne jest od strony Nakovana,

Potwierdzam, wszedłem z 10-latkiem bez doświadczenia. Start 5., finisz 10. Dokładnie 15 km. Przydadzą się buty z twardą podeszwą i dużo wody.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 30.06.2022 07:14

wikp napisał(a):pytanie do osób które już były na półwyspie ;)

to bardziej Twój telefon może skorzystać, a nie Twoja sieć ;) ale nigdy podczas pobytu na półwyspie nie zdarzyło mi się, żeby telefon zalogował się do sieci z BiH. Zależy oczywiście, gdzie będziesz, ale odcinek najbardziej potencjalnie ryzykowny w tej sytuacji, tj. od Brijesty do Duby Stonskiej, raczej nie jest uczęszczany turystycznie. Cała reszta terenu 'zurbanizowanego' jest w miarę dobrze pokryta sieciami chorwackimi, a domyślnie telefon wybierze najsilniejszą sieć. Możesz też, jeśli masz obawy, ręcznie wybrać jedną sieć chorwacką i tylko z niej korzystać.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 30.06.2022 09:49

marekkowalak napisał(a):Mam pytanie do osób, które odwiedzały Orebić i wchodziły na Sveti Ilija.

Wszystkie wejścia są stosunkowo łatwe. Małżonka naczytała się porad i naoglądała filmików, a ja przez to musiałem w dwie strony nieść cały plecak wody i jedzenia :D
Nasza Śnieżka przy tym to Mount Everest :lol:
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 30.06.2022 11:00

Wchodziłem kilka dni temu od strony klasztoru. Start o 6.00. Wchodzi się dobrze, bo długi czas słońce schowane jest za górami. Buty trekkingowe uważam za niezbędne. Przy schodzeniu, pomimo grubej podeszwy i tak bolały mnie już stopy od kamieni.
Po wyjściu z lasu, aż na sam szczyt towarzyszyły mi gigantyczne ilości robactwa, wiec warto zabrać coś toksycznego do oprysków.
Czas wejścia bez spinania własnym tempem to ok. 3h15min.
Powrót tą samą trasą, większość w pełnym, piekącym słońcu to już była dla mnie katorga. Poszło w sumie sporo wody, ok. 6 litrów na 2 osoby. Bez nakrycia głowy byłoby kiepsko.
Każdy organizm reaguje różnie, daleki byłbym więc od obśmiewania wejścia na ten szczyt. Dla mnie dwukrotne wejście na Śnieżkę to był spacer.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.06.2022 11:11

Ja też bym się nie śmiała z Iliji. Na Śnieżkę wchodziłam kilka razy, poza tym Rysy, Babia, Pilsko. Staram się chodzić po górach raz w tygodniu, a Eliasz nas przeczołgał, ze względu na okropną duchotę, w jakiej przyszło nam się wspinać. Takie warunki były jeszcze gorsze niż palące słońce.

Szliśmy taką trasą, w obie strony:

Obrazek

Nie śpieszyliśmy się. Wycieczkę rozłożyliśmy sobie na cały dzień (późno wyszliśmy, ale początkowo nie było słońca, tylko duchota :roll:) i ostecznie zajęła nam 8 godzin - z ponad godziną spędzoną na szczycie. 16 km, przewyższenie około 1000 m.

W dwie osoby wypiliśmy 4 litry wody i litr piwa ;)

Opis wycieczki jest tutaj:
post2240019.html#p2240019
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 30.06.2022 12:12

maslinka napisał(a): (...)W dwie osoby wypiliśmy 4 litry wody i litr piwa ;)(...)

Agnieszko, czy to znaczy, że podzieliłaś się piwem? 8O
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.06.2022 12:43

Bravik napisał(a):
maslinka napisał(a): (...)W dwie osoby wypiliśmy 4 litry wody i litr piwa ;)(...)

Agnieszko, czy to znaczy, że podzieliłaś się piwem? 8O

Moim? Oczywiście, że nie :mrgreen: Każdy miał swoje, półlitrowe :mrgreen:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.06.2022 13:06

Utwierdzacie mnie w przekonaniu, żeby wybrać trasę od klasztoru - jest chyba najszybsza i stosunkowo łatwa. Początkowo myślałem o tej, którą wchodziła maslinka, ale ona jest opisywana jako najtrudniejsza.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 30.06.2022 14:01

Ja wybieram trasę z Nakovanj :)
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 30.06.2022 16:08

wojstar napisał(a):Ja wybieram trasę z Nakovanj :)

Wydaje mi się, że powinna być łatwiejsza choćby z tego powodu że startuje się z wysokości 265m a klasztor na ~125.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 469
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone