MonikaK napisał(a):gosciuwa napisał(a):Jakieś smaczne i tanie konoby w Orebić? Byłem w Babilonie. Coś jeszcze?
Ktoś coś jeszcze poleci?
Zobacz moje wcześniejsze posty, są w nich wymienione konoby w których byłem i które polecam
MonikaK napisał(a):rocker napisał(a):Przyznam widokiem półwyspu piękne, zawsze też się zatrzymywałem w Stonie po małże.
Gdzieś konkretnie?
marekkowalak napisał(a):Mam pytanie do osób, które jechały już na półwysep - jak wygląda przejazd w okolicach Prapratno? Czy w związku z budową nowej drogi sa tam jakieś utrudnienia, wahadła, korki?
Violette napisał(a):marekkowalak napisał(a):Mam pytanie do osób, które jechały już na półwysep - jak wygląda przejazd w okolicach Prapratno? Czy w związku z budową nowej drogi sa tam jakieś utrudnienia, wahadła, korki?
Jechaliśmy tą drogą przedwczoraj i nie było żadnych utrudnień poza tym, że cały czas trwa budowa i może się trafić jakaś ciężarówka lub maszyna z budowy.
nikaaa_87 napisał(a):A ja chciałam ostrzec przed rybą RANJ, która teraz zaczyna tarło i może podpływać blisko brzegu. Dziś mąż miał z nią spotkanie. 7 raz jesteśmy w Chorwacji, 3 na Peljescu, a nigdy nie słyszeliśmy o tej niebezpiecznej rybie. Dopóki jej mąż nie złapał. Ma kolce z jadem. Inna nazwa to pauk. Była kilka metrów od brzegu.
marekkowalak napisał(a):nikaaa_87 napisał(a):A ja chciałam ostrzec przed rybą RANJ, która teraz zaczyna tarło i może podpływać blisko brzegu. Dziś mąż miał z nią spotkanie. 7 raz jesteśmy w Chorwacji, 3 na Peljescu, a nigdy nie słyszeliśmy o tej niebezpiecznej rybie. Dopóki jej mąż nie złapał. Ma kolce z jadem. Inna nazwa to pauk. Była kilka metrów od brzegu.
A najbardziej znana pod nazwą ostrosz drakon.
Było tu już na forum niejednokrotne ostrzeżenie przed tą rybą, jest nawet cały temat:
https://www.cro.pl/ostrosz-drakon-smiertelne-zagrozenie-t14257.html?hilit=ostrosz
nikaaa_87 napisał(a):Dziękuję, przeczytałam cały wątek. Szczerze powiedziawszy ta ryba nie była zbyt płochliwa. W każdym razie w Zuljanie w zatoce Vucine była i lepiej pływać w butach chociaż dno w dużej części jest piaszczyste, a jeżowce są tylko przy skałach tam, gdzie nikt się nie kąpie.
marekkowalak napisał(a):LUKASQ napisał(a):nikaaa_87 napisał(a):Bardzo smaczne wino mają też w Kunie Peljeskiej w Agroturizm Antunovic W tamtym roku sprzedawali w bańkach 3 l po 20 kun za litr Co roku jeździmy tam na kolację na pekę i domowe specjały Może znacie podobne miejsce?
O ile się dobrze orientuję to w Kunie mieszka Pan R.M.
Prawie - właściwie to jest miejscowość Donja Banda
lichy napisał(a):marekkowalak napisał(a):LUKASQ napisał(a):nikaaa_87 napisał(a):Bardzo smaczne wino mają też w Kunie Peljeskiej w Agroturizm Antunovic W tamtym roku sprzedawali w bańkach 3 l po 20 kun za litr Co roku jeździmy tam na kolację na pekę i domowe specjały Może znacie podobne miejsce?
...a tak dokładnie to Županje Selo
wojstar napisał(a):Tuż przy Vinarija Bartulović
wojstar napisał(a):lichy napisał(a):marekkowalak napisał(a):LUKASQ napisał(a):nikaaa_87 napisał(a):Bardzo smaczne wino mają też w Kunie Peljeskiej w Agroturizm Antunovic W tamtym roku sprzedawali w bańkach 3 l po 20 kun za litr Co roku jeździmy tam na kolację na pekę i domowe specjały Może znacie podobne miejsce?
...a tak dokładnie to Županje Selo
Tuż przy Vinarija Bartulović
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne