Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.01.2022 11:11

Jest gdzieś jakaś relacja albo przewodnik po plażach Pelješca ?
Ale taki wiecie...hardrcore typu relacje Habanero o plażach Hvaru i Pagu.

Edit:
Czy Trpanj będzie dobrą bazą wypadową na cały półwysep ?
Nie chodzi mi o odległości, a bardziej o łatwość komunikacji (korki w sezonie, wąskie wyjazdy z miasta czy serpentyny górskie) ?
Ostatnio edytowano 11.01.2022 15:14 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.01.2022 12:39

marekkowalak napisał(a):A czy są już jakieś w miarę wiarygodne przecieki na temat otwarcia ruchu mostem?

Ponoć kwiecień - maj.
Na YT są najnowsze oficjalne filmiki z prac nad mostem i drogach dojazdowych. Całkiem dobrze to wygląda :D
mahum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 15.01.2022 22:57

yzedef napisał(a):
rekordarek napisał(a):To tutaj dwa pytania:
Borak - oprocz tych zejść do morza z półki na głębinę - są też w pobliżu plaże?
Perna - czy ta uwaga o wietrze dotyczy całego południowego wybrzeża półwyspu ? W zeszłym roku na Pagu wiatr nas nieźle wychłostał… kilka dni odpadło z wręcz z plażowania - załamania pogody, wichury, zimne prądy, działo się :evil:
Na codzien mieszkam nad morzem, zwykle jest tu wietrznie, ale na Pagu poznałem co to WIATR :twisted:

W Borku są bodajże dwie (akurat tam wpadliśmy dwa razy na plażowanie), ta główna z otoczakami prześliczna. Jednak z racji że śliczna sam na niej nie będziesz, my trafiliśmy na jakąś "mafię" Czeską która dużą jej część "rezerwowała" jak nad Bałtykiem co było słabe.
Druga na końcu, śliczny widok na nią ale kamieni śliskich trochę jest jak to w Cro.
Popatrz sobie na googlach jest naprawdę dużo zdjęć i filmów.
Odnośnie wiatru to wieje w Pernie i Viganj które to jest mekką zapaleńców na deskę i kite. Byliśmy 2 tygodnie to naprawdę rzadko nie wiało a nieraz w nocy budził nas wiatr który mało nie wyrywał okien. Dla miejscowych to nie był wiatr, zaletą był spokój, brak ludzi i piękny widok z balkonu na stare miasto w Korcula.

Co do Loviste to rzeczywiście fajne zadupie, jedzie się i jedzie tam, w tym miejscu mamy ciszę, spokój i duża przestrzeń do plażowania... jest też dużo wszelkich pływadeł.

Wszystko ma swoje wady i zalety a i każdy z nas ma inne preferencje i potrzeby.
My w tym roku Orebic, odzwyczailiśmy się od takich tłumnych miejsc więc zobaczymy czy przeżyjemy ten wyjazd... na szczęście ratuje nas dość duży basen :)

Można wiedzieć, jaki to apartament z tym basenem?
cinkowski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinkowski » 22.01.2022 16:09

Witam Miłośników Półwyspu :-)
Zamierzam w tym roku odkryć jego uroki i tu rodzą się pytania do znawców ;-) Zamierzam być 12 dni od 03.09. Jakie miasteczko byście polecili dla rodziny 2 + 1 przy czym syn to już prawie dorosły jest (małe dzieci mały problem he he he) i stwierdził, że ostatni raz z nami pojedzie zwłaszcza, że do szkoły nie będzie chodził te kilka dni .... Standardowe stwierdzenie pytających "żeby było gdzie zjeść i wieczorem jakiś spacer odstawić ;-)" Kolejne pytanie, bo czytałem kilka różnych relacji i pojawia się kwestia wiatru. Wszędzie tam wieje ?? Bo zamierzam kupić SUPa i zadebiutować w Jadranie. W Chorwacji byłem już parę razy t.j. Podgora, Bibinije, Tribunji i ostatnio Vrboska na Hvarze .... Wszędzie mi było dobrze tylko Hvar mnie nie uwiódł.
Jakby ktoś doradził, gdzie osiąść byłbym wdzięczny ;-)
Aha, w planie mam ze trzy wycieczki ( Korcula, Miedziugorie i coś jeszcze, nie wiem ;-) )
Pozdrawiam serdecznie
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 23.01.2022 14:03

cinkowski napisał(a):Witam Miłośników Półwyspu :-)
Zamierzam w tym roku odkryć jego uroki i tu rodzą się pytania do znawców ;-) Zamierzam być 12 dni od 03.09. Jakie miasteczko byście polecili dla rodziny 2 + 1 przy czym syn to już prawie dorosły jest (małe dzieci mały problem he he he) i stwierdził, że ostatni raz z nami pojedzie zwłaszcza, że do szkoły nie będzie chodził te kilka dni .... Standardowe stwierdzenie pytających "żeby było gdzie zjeść i wieczorem jakiś spacer odstawić ;-)" Kolejne pytanie, bo czytałem kilka różnych relacji i pojawia się kwestia wiatru. Wszędzie tam wieje ?? Bo zamierzam kupić SUPa i zadebiutować w Jadranie. W Chorwacji byłem już parę razy t.j. Podgora, Bibinije, Tribunji i ostatnio Vrboska na Hvarze .... Wszędzie mi było dobrze tylko Hvar mnie nie uwiódł.
Aha, w planie mam ze trzy wycieczki ( Korcula, Miedziugorie i coś jeszcze, nie wiem ;-) )
Pozdrawiam serdecznie

Dopisz sobie Park Narodowy Mljet (płynie się katamaranem z Korcula) i jeżeli nie byłeś to Dubrownik+wyspa Lokrum.
Więcej znajdziesz w moich postach :)
Mniwoj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniwoj » 24.01.2022 10:11

Wojstar ma rację. Dubrovnik must have. Ja polecam miejsce na bazę w Orebić. Jest wszystko co trzeba na miejscu. Także dla nastolatka. A plaże to codziennie, gdzie indziej.
A Medziugorie to polecam odwiedzić po drodze jadąc trasą z Budapesztu na Osijek, Vukovar, Tuzla i nocleg w Sarajewie. W Bośni jest niedrogo, a odwiedzenie muzułmańskiego kraju, dla kogoś kto nigdy w takim nie był, robi wrażenie. Medziugorie rozczarowuje...
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 26.01.2022 17:23

kaeres napisał(a):Jest gdzieś jakaś relacja albo przewodnik po plażach Pelješca ?

Edit:
Nie chodzi mi o odległości, a bardziej o łatwość komunikacji (korki w sezonie, wąskie wyjazdy z miasta czy serpentyny górskie) ?

Ja powiem przekornie, jako miłośnik Hvaru, nie pchaj się na Pelje 8)
W zeszłym roku chciałam poznać nowe, i po 10 dniach na Hvarze, spędziłam 4 noce w Żuljanie... To był koszmar, jak i cały Peljesac, który co prawda widokowo super piękny, ale był zatłoczony równie jak Riwiera Makarska, a czasem myślę, że bardziej...
I to w ostatnich dniach czerwca, nie chce myśleć co tam się działo w szczycie :hut:
Dobrze, że po tych kilku dniach popłyneliśmy na tygodniowy odpoczynek do Povlji na Brac, bo chyba bym się zapłakała takim zakończeniem wakacji.

Mnie Pelje mega mega rozczarował, i wrócę na niego tylko przejazdem na Korculę :roll:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.01.2022 17:53

wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Jest gdzieś jakaś relacja albo przewodnik po plażach Pelješca ?

Edit:

Ja powiem przekornie, jako miłośnik Hvaru, nie pchaj się na Pelje 8)
W zeszłym roku chciałam poznać nowe, i po 10 dniach na Hvarze, spędziłam 4 noce w Żuljanie... To był koszmar, jak i cały Peljesac, który co prawda widokowo super piękny, ale był zatłoczony równie jak Riwiera Makarska, a czasem myślę, że bardziej...
I to w ostatnich dniach czerwca, nie chce myśleć co tam się działo w szczycie :hut:
Dobrze, że po tych kilku dniach popłyneliśmy na tygodniowy odpoczynek do Povlji na Brac, bo chyba bym się zapłakała takim zakończeniem wakacji.

Mnie Pelje mega mega rozczarował, i wrócę na niego tylko przejazdem na Korculę :roll:

Efekt pewnego podróżnika z Krakowa :D
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 26.01.2022 17:56

sviva napisał(a):

Myślę, że w dużym stopniu się do tego przyczynił :oczko_usmiech:
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.01.2022 18:05

wiolek_lp napisał(a):
sviva napisał(a):

Myślę, że w dużym stopniu się do tego przyczynił :oczko_usmiech:

Hmm, od kilkunastu lat spędzam wakacje w Orebić, ale jakiś tłumów a'la Makarska to nie widziałem. Owszem jest trochę ludzi, ale zawsze można znaleźć miejsce dla siebie nawet na plażach. Piszę celowo "plażach" ponieważ miejsca do plażowania rozciągają się od plaży Trstenica w kierunku Viganj i zawsze można poszukać coś dla siebie. W zeszłym roku bywały dni że byliśmy z żoną na plaży w odległości kilkunastu metrów od innych plażowiczów.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 26.01.2022 18:34

cinkowski napisał(a):Witam Miłośników Półwyspu :-)
Pozdrawiam serdecznie

Najlepszy Orebic na bazę
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.01.2022 20:06

sviva napisał(a):

Też mam takie wrażenie.

Wiem po sobie. Mnie osobiście jakoś nigdy na Pelješac nie ciągnęło, wybierałem inne rejony. Ale od momentu kiedy zobaczyłem filmy Makłowicza z 2020 roku, decyzja zapadła - w 2022 jedziemy do Orebicia!
I sądząc po komentarzach pod jego filmami - nie jestem jedyny w swojej decyzji :D :D
cinkowski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinkowski » 26.01.2022 21:00

Wojstar, Mniwoj, Zbigniew, bardzo dziękuję. Będzie Orebic ;-)
A jak tam z SUPem ?? Będzie się dało spokojnie popływać ??
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.01.2022 21:10

cinkowski napisał(a):Wojstar, Mniwoj, Zbigniew, bardzo dziękuję. Będzie Orebic ;-)
A jak tam z SUPem ?? Będzie się dało spokojnie popływać ??

Osobiście bawiłem się SUP'em koło hotelu Indian i było fajnie :D
Ja melduję się w Orebic jak co roku na przełomie lipca i sierpnia :)
Ostatnio edytowano 27.01.2022 08:33 przez wojstar, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2022 21:11

cinkowski napisał(a):A jak tam z SUPem ?? Będzie się dało spokojnie popływać ??

https://www.aquasportsorebic.com/sup
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 456
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone