zwiduch napisał(a):Witam.
Chciałem prosić o poradę. Troszkę już zjeździłem Chorwację, jednak nigdy nie byłem na Peljesacu. Stąd w tym roku plan na tydzień w Igrane i tydzień na Peljesacu. Tutaj pojawia się moje pytanie. Jaką miejscowość wybrać aby były tam jakieś sklepy, restauracje, najlepiej Promenada, gdzie można pospacerować wieczorem. Plaża też jest istotnym punktem, najlepiej w charakterze plaż Riwiery Makarskiej, nie lubię betonów. Jedziemy w dwie rodziny 2+2. Myślałem wstępnie o Orebicu, jednak pytanie czy apartment bliżej plaży Trstenica, czy bardziej zachodnia część. Za wszelkie sugestie z góry pragnę podziękować. Jeśli ktoś z Państwa miałby dodatkowo namiar na fajny apartament blisko morza to też bardzo proszę o namiar.
Pozdrawiam serdecznie
Zbyszek
Orebić to najlepszy wybór. Jest gdzie spacerować i jest to wszystko o czym piszesz. Plaże są różne, ale najlepsze poza Orebićiem. Trzeba dojechać. Jednakże te w Orebiću także nie są złe. Znajdziesz podobne do Makarskiej, ale moim zdaniem lepsze. Trstenica nie jest najlepsza, ale całkiem niezła. Na jeden, dwa wyjścia może być. (Na końcu FKK). Od zachodniej strony są mniejsze plaże i mniej miejsca. Ale za to fajniejsze.
Zgodzę się z kolegami, że najlepsze apartamenty są za drogą. No i tańsze. A do morza z każdego miejsca w Orebiću jest niedaleko.
Może podpowiem o mojej metodzie wyboru miejsca: wieczorny spacer promenadą jest obowiązkowy. A jak spacer, to lody, winko... A jak winko, to autem z promenady nie wrócisz. A z plaży wrócisz. Dlatego apartament ma być w miejscowości z promenadą, a na plażowanie można dojechać w jakieś dzikie miejsce.