Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 18.09.2021 16:49

wojstar napisał(a):
gosciuwa napisał(a):Czy ktoś był w: domis_olivegardens? Możecie coś na ten temat powiedzieć?

Jaka jest średnia cena oliwy w okolicy?

Gdzie warto brać tanie wino? Czytaj, na prezenty :D

Średnia cena za oliwę to 80-100 kun za litr (ja kupiłem za 80 kun).
Wino kupuję w drodze powrotnej z Peljesac w Janinja bezpośrednio z kadzi mi nalewają, ale do butelek plastikowych (kupuję w tym samym miejscu od 13 lat).

Dałbyś konkretną pinezkę na google?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 18.09.2021 16:54

https://goo.gl/maps/KMU4CZX2pEDfgqfn8

Można kupić również w butelkach.
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 19.09.2021 23:12

Jakieś smaczne i tanie konoby w Orebić? Byłem w Babilonie. Coś jeszcze?
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 22.09.2021 10:31

Koniec lata, jesienna pogoda sprzyjała by w weekend wytoczyć najcięższy asortyment winny z tegorocznych zakupów. Zatem na zakończenia lata nawiązując do winnych tematów wyciągam z piwniczki butelkę Dingaca Benmosche z Potomje rocznik 2016. Pierwsze mocne wrażenie to francuska beczka w nosie, może za krótko trochę stało w karafce bo jakieś 45 minut ale ciężko było się powstrzymać. Pierwsze doznania smakowe nie pozostawiają złudzeń mamy do czynienia z ciężkim asortymentem, potężnym winem jak mawiają niektórzy, kremowe w konsystencji oraz ponad 15% alkoholu, na początku mocno mineralne i taniczne z tonami ciemnych owoców typowych dla wszystkich apelacji Plavac Mali ale z kolejną lampka wina dochodzą nuty ziołowe. Mamy wbrew pozorom bardzo przyjemne długie wykonczenie. Nie jadam czerwonego mięsa degustowałem je z deserem z czarnej mocno gorzkiej czekolady z dodatkiem chili. Pychota.

Na koniec podsumowanie, tego wina zdecydowanie nie można ominąć jeśli gustujemy w mocnych czerwonych i mocno wytrawnych winach. Dla mnie to piękne zakończenie tegorocznego lata. Zdecydowanie jednak nie jest to wino do degustacji na tarasie apartamentu podczas wakacji a raczej na wykwintny obiad składając się z kilku dań. Wymaga długiej dekantacji. 2016 to młody rocznik dla tego wina więc potrzebuje jeszcze poleżeć w piwniczce zatem pozostałe 5 butelek odkładamy do leżakowania a za rok będąc trzeba koniecznie uzupełnić zapas.
Ostatnio edytowano 22.09.2021 10:57 przez kiepuczi, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.09.2021 10:40

kiepuczi napisał(a):Koniec lata, jesienna pogoda sprzyjała by w weekend wytoczyć najcięższy asortyment winny z tegorocznych zakupów. Zatem na zakończenia lata nawiązując do winnych tematów wyciągam z piwniczki butelkę Dingaca z Benmosche z Potomje rocznik 2016. Pierwsze mocne wrażenie to francuska beczka w nosie, może za krótko trochę stało w karafce bo jakieś 45 minut ale ciężko było się powstrzymać. Pierwsze doznania smakowe nie pozostawiają złudzeń mamy do czynienia z ciężkim asortymentem, potężnym winem jak mawiają niektórzy, kremowe w konsystencji oraz ponad 15% alkoholu, na początku mocno mineralne i taniczne z tonami ciemnych owoców typowych dla wszystkich apelacji Plavac Mali ale z kolejną lampka wina dochodzą nuty ziołowe. Mamy wbrew pozorom bardzo przyjemne długie wykonczenie. Nie jadam czerwonego mięsa degustowałem je z deserem z czarnej mocno gorzkiej czekolady z dodatkiem chili. Pychota.

Na koniec podsumowanie, tego wina zdecydowanie nie można ominąć jeśli gustujemy w mocnych czerwonych i mocno wytrawnych winach. Dla mnie to piękne zakończenie tegorocznego lata. Zdecydowanie jednak nie jest to wino do degustacji na tarasie apartamentu podczas wakacji a raczej na wykwintny obiad składając się z kilku dań. Wymaga długiej dekantacji. 2016 to młody rocznik dla tego wina więc potrzebuje jeszcze poleżeć w piwniczce zatem pozostałe 5 butelek odkładamy do leżakowania a za rok będąc trzeba koniecznie uzupełnić zapas.

Ależ mi narobiłeś smaka tym opisem :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.09.2021 11:28

gosciuwa napisał(a):Jakieś smaczne i tanie konoby w Orebić? Byłem w Babilonie. Coś jeszcze?

My stołowaliśmy się głównie w Bistro Giovanni (za portem, w stronę Kućište). Smaczne dania, miła atmosfera i umiarkowane ceny. Bardzo smakowały nam ćevapčići, pljeskavica, orada z grilla. Gorzej było z prženymi lignjami. Obsługa sympatyczna.
sylwiatg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwiatg » 27.09.2021 10:12

Witam wszystkich miłośników Peljesacia! Dawno mnie nie było na forum (z 6lat na pewno) i niestety w Cro podobnie. W tym roku nadarza się okazja wyjechać, ale niestety w połowie października. Plan zakłada Loviste. Powiedzcie mi proszę jaka pogoda miej więcej kształtuje się na Paljesaciu w tym terminie, czy konoby które polecaliście w sezonie, są otwarte i teraz, w ogóle jak widzicie ten termin wyjazdu i jakie macie porady. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.09.2021 12:12

Ogólnie, w każdym rejonie Chorwacji taka pora to niestety większość konob pozamykana.
Chorwaci pracują w Niemczech i zamykają biznesy na 4 spusty. Pelješac bym odradzał jeżeli chodzi o takie spędzanie czasu.
Generalnie jest co zwiedzać w interiorze jeżeli chodzi o klimat miasteczek ale jako takich atrakcji zabytkowych nie ma.
O plażowaniu wspominać nie muszę.

Jeżeli połowa października to centralna część lądowa i zwiedzać Šibenik, NP Krka albo Plitvicke Jezera.
Półwysep Istria aby było co zwiedzać, Makarska Riviera (Omiš, Trogir, Split), jeżeli jakaś wyspa to Hvar bo tam są piękne miasta (Hvar, Jelsa i Stari Grad).
Podsumowując ja bym się w w połowie października nie wybrał na Pelješac.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 27.09.2021 12:17

W tamtym roku kelner ze "Starego kapitana" na początku października jechał do pracy ... w Poznaniu. Twierdził, że po sezonie w Orebicu nie ma nic do roboty. Wszystko jest pozamykane.
sylwiatg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwiatg » 28.09.2021 10:32

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, choć nie napawają optymizmem. Jak wrócę to opowiem jak było.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.09.2021 12:24

Cześć klubowiczom.
Mam rozumieć, że na przyszły rok pojedziemy już mostem (tak przewidują); więc jeśli tak to planuję drugi długi urlop po sezonie.
Tak rozejrzałem się wstępnie za apartmanem na Book i GSV i szału nie ma; albo jest szał, ale cena równie szalona. Jak na razie mam 3 miejscówki na oku: Borak/Dingac, Podubce i Hodilje(?).
Moje wymagania: sypialnia (lub 2), salon z sofą/narożnikiem, kuchnia, taras/balkon, łazienka z kabiną(! nie zasłonka), parking przy posesji; druga połowa września najlepiej do 50E za app 2os, raczej na uboczu niż przy głównych traktach.
Bardzo słabo to wygląda, albo muszę jeszcze poszukać; chyba że możecie podpowiedzieć jakieś miejscówki odpowiadające powyższemu.
Jaceł
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 28.09.2021 13:20

Z własnego doświadczenia:
Wejdź na booking, zobacz co Ci się podoba, znajdź to samo na mapach google, wejdź na ich stronę i ustal "swoją" cenę. Najczęściej jest taniej o ok. 20 euro.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 28.09.2021 14:09

Z moich obserwacji, jak i obserwacji znajomych ceny na booking są bardzo wysokie. Podejrzewam, że wynika to z bardzo wysokich prowizji.
Lepiej szukać czegoś na własną rękę, lub przez lokalne strony. Kiedyś znalazłem fajny apartament przez stronkę w stylu visit-brać/hvar itp.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.09.2021 14:45

Panowie, dzięki za odzew, ale:
te kiero napisał(a):Tak rozejrzałem się wstępnie za apartmanem na Book i GSV

GSV miałem na myśli Mapy Google'a - też.
Mniwoj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mniwoj » 29.09.2021 08:14

Mogę polecić fajną miejscówkę w Orebić. Znalazłem na booking, ale nie było opcji dla 3 osób, tylko dla 4 i w dodatku bez kontaktu do właściciela. Jakoś wygooglowałem po adresie numer telefonu. Wysłałem SMSa, potem e-maile i właściciel obniżył cenę. Porządny człowiek i dobry apartament.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 452
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone