Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 27.06.2021 11:14

corrina napisał(a):Orientujecie się może, gdzie znaleźć tego pana, od którego Makłowicz kupował ryby i mule w tak dobrej cenie ?
Dla p. Makłowicz to pewnie inna cena ;) tak samo jak inaczej dla zwykłego śmiertelnika wyglądają dania polecane przez niego w lokalnych knajpach :| W rzeczywistości są biedniejsze.
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 28.06.2021 09:02

corrina napisał(a):Orientujecie się może, gdzie znaleźć tego pana, od którego Makłowicz kupował ryby i mule w tak dobrej cenie ?

To jest Uvala Blażevo. Skręca się z głównej drogi półwyspu ( w okolicach Luki Dobrawy) w kierunku na Brjestę i po około 2 km mija się przydrożną kapliczkę. Za nią jest drogowskaz i droga w lewo do Blażeva. Na końcu drogi jedziemy w lewo pomiędzy zabudowania pana Bezka. :D
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 28.06.2021 09:50

Kris napisał(a):To jest Uvala Blażevo. Skręca się z głównej drogi półwyspu ( w okolicach Luki Dobrawy) w kierunku na Brjestę i po około 2 km mija się przydrożną kapliczkę. Za nią jest drogowskaz i droga w lewo do Blażeva. Na końcu drogi jedziemy w lewo pomiędzy zabudowania pana Bezka. :D

Kris, pięknie dziękuję :)
Przekonamy się, jak z tymi cenami dla zwykłych śmiertelników nie będących z Makłowiczów :oczko_usmiech:
maker
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maker » 28.06.2021 09:56

Cześć, wróciłem właśnie z ponad 2 tygodniowego urlopu na Peljesac'u i Korculi.
Po tym wyjeździe mam ciekawe obserwacje odnośnie węży. Przez 7 lat wyjazdów do CRO widziałem je tylko 2 razy. Tym razem myślę że spotkałem ich co najmniej kilkadziesiąt. Przede wszystkim na drogach było ich mnóstwo (żywych i rozjechanych). Czy Wy też obserwujecie ich wzmożoną aktywność/ilość w tym roku?
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 28.06.2021 12:13

maker napisał(a):Cześć, wróciłem właśnie z ponad 2 tygodniowego urlopu na Peljesac'u i Korculi.
Po tym wyjeździe mam ciekawe obserwacje odnośnie węży. Przez 7 lat wyjazdów do CRO widziałem je tylko 2 razy. Tym razem myślę że spotkałem ich co najmniej kilkadziesiąt. Przede wszystkim na drogach było ich mnóstwo (żywych i rozjechanych). Czy Wy też obserwujecie ich wzmożoną aktywność/ilość w tym roku?

a może to ze względu na tegoroczna pogodę, która w Chorwacji również nie rozpieszczała. Węże chcą się dogrzać ("nadgonić stracony czas") i wychodzą na asfalt?
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 28.06.2021 12:15

Też prawie nigdy nie widziałem dotąd węży w Chorwacji ale jeździłem późnym latem - sierpień, wrzesień. W tym roku byłem z końcem maja i faktycznie widziałem kilka osobników na szutrowych drogach po których pomykałem rowerem. JEDNAK to nie węże lecz głównie beznogie jaszczurki o pokaźnej długości około 80 cm- żółtopuziki bałkańskie. Jednego dotknąłem sprawdzając co to za brązowy peszel ktoś włożył do donicy z kwiatkami przed domem. "Peszel" uciekł!
Załączniki:
1353-01.jpeg
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 28.06.2021 12:47

Kris napisał(a):Też prawie nigdy nie widziałem dotąd węży w Chorwacji ale jeździłem późnym latem - sierpień, wrzesień. W tym roku byłem z końcem maja i faktycznie widziałem kilka osobników na szutrowych drogach po których pomykałem rowerem. JEDNAK to nie węże lecz głównie beznogie jaszczurki o pokaźnej długości około 80 cm- żółtopuziki bałkańskie. Jednego dotknąłem sprawdzając co to za brązowy peszel ktoś włożył do donicy z kwiatkami przed domem. "Peszel" uciekł!

peszel uciekł, a Tobie skoczyło ciśnienie... bo nigdy nie widziałeś żyjącego peszla :-)

Ja miałem takiego około 70cm sąsiada w korzeniach drzewa oliwnego obok namiotu. Niestety nie jest to widok, który chcesz oglądać kilka razy dziennie...
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.06.2021 14:48

Gorzej jak się natrafi na ichnią żmiję 8O
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 02.07.2021 10:24

Pytanie do osób z doświadczeniem w miejscowościach Luka Dubrava i Drače: przy samym wybrzeżu jest droga, dość ważna bo łącząca cały półwysep ze stałym lądem. Mam na oku kilka kwater leżących przy samej drodze - czy ona jest bardzo ruchliwa, czy (szczególnie wieczorami) męczy hałasem?
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 02.07.2021 19:30

Luka Dubrava jest trochę z boku głównej drogi Ston -Orebic więc nie powinno być słychać. Z Drace już gorzej bo jeżeli apartamenty są wzdłuż drogi i do morza trzeba przez nią przejść to kiepsko bo i na plaży samochody huczą nad głową a i w nocy dom przy drodze to nie to. Chyba że będziesz w Draće w tej części oddalonej od głównej drogi, wtedy OK.
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 02.07.2021 20:38

Drace to raczej słaba miejscówka, nie ma typowych kąpielisk tylko kilka pomostów, kamienie , nie kamyki ale głazy pod wodą i wszystko na dodatek wzdłuż drogi.
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 02.07.2021 21:21

Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachód ;) Sreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?
kiepuczi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiepuczi » 02.07.2021 22:04

rekordarek napisał(a):Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachód ;) Sreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?

A czego tak? To nie wiele dalej , linia brzegowa taka sama. Rozumiem że zależy wam pewnie na bliskości do morza i tej porze roku ciężko znalezć coś wolnego i tak nad samym morzem pewnie nic nie znajdziecie więc może przenieść się po prostu np do Orebić jako dobra baza i podróżować po półwyspie odwiedzać różne plaże i miejsca ? W drugiej linii tzw. Orebić 2 pewnie sa wolne apartamenty. A może coś między Kuciste a Viganj. Trstenik fajna klimatyczna miejscówka gdzie czuj klimat półwyspu ale tam już pewnie wszytko zajęte. Nie wiem co masz na myśli " zatłoczony i głośny" bo na półwyspie nie ma dyskotek, wesołych miasteczek to nie Riwiera makarska. Tu
Wszędzie jest klimatycznie.
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 02.07.2021 22:32

rekordarek napisał(a):Dzięki, wszystko jasne. To podejdźmy jeszcze dalej na zachód ;) Sreser - wyczytuję na forum skrajnie odmienne wrażenia : spokojny i kameralny, czy zatłoczony i głośny?

Sreser jest cichą "dziurą" z jednym sklepem i jedną knajpką, z dala od drogi. Może być . Dwa dobre sklepy i winiarnie masz 3 kilometry dalej, w Janjinie.
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 02.07.2021 22:46

kiepuczi napisał(a):

A czego tak? To nie wiele dalej , linia brzegowa taka sama. Rozumiem że zależy wam pewnie na bliskości do morza i tej porze roku ciężko znalezć coś wolnego i tak nad samym morzem pewnie nic nie znajdziecie więc może przenieść się po prostu np do Orebić jako dobra baza i podróżować po półwyspie odwiedzać różne plaże i miejsca ? W drugiej linii tzw. Orebić 2 pewnie sa wolne apartamenty. A może coś między Kuciste a Viganj. Trstenik fajna klimatyczna miejscówka gdzie czuj klimat półwyspu ale tam już pewnie wszytko zajęte. Nie wiem co masz na myśli " zatłoczony i głośny" bo na półwyspie nie ma dyskotek, wesołych miasteczek to nie Riwiera makarska. Tu
Wszędzie jest klimatycznie.

Bardziej niż na "namacalnej" bliskości morza zależy nam na bliskości wizualnej z balkonu ;) od pierwszych wakacji w Chorwacji, jest to nasz "must have" ;)
Do tego- mała miejscowość, bez hałaśliwych knajp i ulic w zasięgu słuchu. Plaże z dojazdem - nie ma sprawy, przetestowane na Korculi i Pagu.
Rozważamy też coś w stylu tego o czym piszesz - Stanković.
Co wg Ciebie przemawia za południowym wybrzeżem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 439
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone