Rudiok napisał(a):Chcę odwiedzić Peljesac na 1 dniowej objazdówce. Co polecacie dla nowicjusza żeby zobaczyć na początek i gdzie dobrze zjeść?
vin napisał(a):Rudiok napisał(a):Chcę odwiedzić Peljesac na 1 dniowej objazdówce. Co polecacie dla nowicjusza żeby zobaczyć na początek i gdzie dobrze zjeść?
zależy ile czasu chcesz poświęcić, co zobaczyć i skąd ruszasz.
Ston/Mali Ston - ostrygi, Solana, mur,
Drace - również ostrygi (do porównania lub zamiennie ),
Potomje - konoba Portun, (polecam kalmary faszerowane serem i prsutem z grilla), można też przejechać tunelem na punkt widokowy na otwarte morze, a przy głównej drodze wina od Zuzula,
Orebic - spacer wzdłuż nabrzeża, lody z Oazy lub rogalik z kremem pistacjowym, wille kapitańskie, może też pkt. widokowy pod klasztorem franciszkanów,
Loviste - sam koniec płw., cisza i spokój (relatywnie )
Kuna Peljeska (np. na powrocie) - wina od Spaletów i można się przejść tymi paroma uliczkami
Rudiok napisał(a):Jedziemy z Tucepi i wyjazd wcześnie rano także myślę że damy radę Dziękuję bardzo za sugestie.
Gonzales napisał(a):wojstar napisał(a):Gonzales napisał(a):Mnie kompletnie zauroczyło Loviste. "Zadupie" na końcu świata. Tylko dla chcących zwiedzać półwysep to nie najlepsza opcja.
Pozdrowienia.
W pełni się zgadzam - Loviste spokojna mieścina, na 100% będę tam dojeżdżał z Orebic.
Dojeżdżając nie sposób na dłuższą chwilę nie zatrzymać się w punkcie widokowym przed Nakovanj. Widoki na Peljesac i Korculę nieziemskie
Pozdrowienia.
rufus295 napisał(a):Masz fajne dwie plaże z prysznicami
Ja nie korzystałem z tych półek skalnych, do morza miałem 80 metrów, ale widok najlepszy chyba w Boraku .
rekordarek napisał(a):Czy w promieniu powiedzmy 15 min jazdy autem , można dojechać do innych plaz? Wpatruje się w zdjęcia satelitarne i innych poza tymi dwiema nie widzę w pobliżu
Mak1 napisał(a):vin napisał(a):Rudiok napisał(a):Chcę odwiedzić Peljesac na 1 dniowej objazdówce. Co polecacie dla nowicjusza żeby zobaczyć na początek i gdzie dobrze zjeść?
Potomje - konoba Portun, (polecam kalmary faszerowane serem i prsutem z grilla), można też przejechać tunelem na punkt widokowy na otwarte morze, a przy głównej drodze wina od Zuzula,
Orebic - spacer wzdłuż nabrzeża, lody z Oazy lub rogalik z kremem pistacjowym, wille kapitańskie, może też pkt. widokowy pod klasztorem franciszkanów,
Kuna Peljeska (np. na powrocie) - wina od Spaletów i można się przejść tymi paroma uliczkami
Dokładnie ale w jeden dzień? To nie realne.
zablo napisał(a):Mak1 napisał(a):vin napisał(a):Rudiok napisał(a):Chcę odwiedzić Peljesac na 1 dniowej objazdówce. Co polecacie dla nowicjusza żeby zobaczyć na początek i gdzie dobrze zjeść?
Dokładnie ale w jeden dzień? To nie realne.
z drugiej strony być na Pelješac i nie zahaczyć o Korčulę... już nawet nie mówię co całej wyspie tylko o miasteczku, przecież to mały dubrovnik
zablo napisał(a):z drugiej strony być na Pelješac i nie zahaczyć o Korčulę... już nawet nie mówię co całej wyspie tylko o miasteczku, przecież to mały Dubrovnik
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne