napisał(a) Kris » 29.05.2021 18:36
sviva napisał(a):Kris napisał(a):Jeżeli już jesteśmy przy smakowitych chorwackich specjałach to ....... właśnie popełniliśmy konfiturę z lokalnych kunkwatów i pomarańczy (wszystko niepryskane chemią)
Efekty na zdjęciach.
IMG_20210526_184523024-01.jpeg
Masz jakiś przepis na tą konfiturę? U mienia kunkwat w salonie rośnie. Na coś się przyda.
Robiliśmy trochę na czuja bo tu nie mamy wagi ale na 0,5 kg kumkwatów pokrojonych na podłużne ćwiartki (trzeba wyjąć z niektórych pestki) daliśmy 20 deko cukru, sok z dwóch bardzo słodkich pomarańczy i troszkę wody. Gotowaliśmy raz, z pół godziny, aż zmiękły. Następnego dnia jeszcze raz zagotowaliśmy aż się troszkę zaszkliły ale nie za długo by nie zrobiła się pulpa lecz zostały kawałki. Można dosłodzić według preferencji. Pychota!