Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2021 15:53

wojstar napisał(a):W zeszłym roku odwiedzałem konoby opisywane przez Roberta Makłowicza w swoich filmach z Dalmacji :)

A jest gdzieś lista polecanych konob przez Makłowicza czy trzeba wsłuchiwać się w filmy na YT?
Ewentualnie czy możesz jakieś polecić z tym polecanych przez Roberta Makłowicza?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 19.05.2021 16:16

empire13 napisał(a):
wojstar napisał(a):W zeszłym roku odwiedzałem konoby opisywane przez Roberta Makłowicza w swoich filmach z Dalmacji :)

A jest gdzieś lista polecanych konob przez Makłowicza czy trzeba wsłuchiwać się w filmy na YT?
Ewentualnie czy możesz jakieś polecić z tym polecanych przez Roberta Makłowicza?

W starszych postach je wymieniałem oraz dodawałem swoje, które odwiedziłem i zasmakowałem jedzonka :)
Ale ok, wymieniam te w których byłem i te proponowane przez R.M.:
- Konoba Portun (Potomje),
- Kapetanova kuca (Mali Ston),
- Villa Vrgorac (Kuciste),
- Restaurant Bistro Porat (Loviste),
- Estravaganca,
- Apartaments Dubrovnik (Trpanj),
- Skver (Korcula),
- Konoba Panorama (płatne tylko gotówką - tak było w zeszłym roku) - za Franjevackim samostanem,
- Konoba Ponar - za Franjevackim samostanem,
- Konoba Dalmatinac (Orebic),
- Konoba Dalmatino (Orebic),
- Pizzeria La Casa (Orebic),
- Konoba Babilon.
Chyba wszystkie :)
Ostatnio edytowano 19.05.2021 20:09 przez wojstar, łącznie edytowano 1 raz
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 19.05.2021 19:43

We FJACE jedliśmy ośmiornicę z peki. Była w porządku, ale do tej u Leny i Borisa z Ivan Dolca się nie umywała. Całkiem smaczne kalmary z grila były w bistro przy plaży. Świetne mule prosto z morza i pyszne kalmary jedliśmy też po drugiej stronie półwyspu między Luka Dubrava i Drace.
W Zujlanie byliśmy w ubiegłym roku w czerwcu. Przez pierwsze dni mieliśmy wrażenie, że oprócz 3 rodzin Czechów jesteśmy tam jedynymi turystami z zagranicy (było jeszcze niewielu Chorwatów). Takiej ciszy, spokoju i pustych plaż już nigdy nie doznamy. Na szczęście nie mam porównania z tym, jak to miasteczko wygląda w środku sezonu.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2021 22:39

wojstar napisał(a):
empire13 napisał(a):

W starszych postach je wymieniałem oraz dodawałem swoje, które odwiedziłem i zasmakowałem jedzonka :)
Ale ok, wymieniam te w których byłem i te proponowane przez R.M.:
- Konoba Portun (Potomje),
- Kapetanova kuca (Mali Ston),
- Villa Vrgorac (Kuciste),
- Restaurant Bistro Porat (Loviste),
- Estravaganca,
- Apartaments Dubrovnik (Trpanj),
- Skver (Korcula),
- Konoba Panorama (płatne tylko gotówką - tak było w zeszłym roku) - za Franjevackim samostanem,
- Konoba Ponar - za Franjevackim samostanem,
- Konoba Dalmatinac (Orebic),
- Konoba Dalmatino (Orebic),
- Pizzeria La Casa (Orebic),
- Konoba Babilon.
Chyba wszystkie :)

Dzięki. Pewnie nie tylko mnie się przydadzą :)
aniaitomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniaitomek » 21.05.2021 09:51

Kris napisał(a):No to chyba Cię przelicytuję - Borak 14 razy.

2001 Borak
2002 Borak
2003 Borak+ Sevid
2004 Borak
2005 Borak
2006 Borak
2009 Borak
2012 Borak
2013 Borak
2014 Borak
2015 Borak
2016 Hvar+ Borak
2019 Borak
2020 Borak :D :D :D
Aldonka jest poza WSZELAKĄ konkurencją.

Krzys , a jedziecie i w tym roku ? My plan mamy, ale czekamy az nas wypuszcza bez kwarantanny hotellweekend
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 21.05.2021 10:01

Violette napisał(a):We FJACE jedliśmy ośmiornicę z peki. Była w porządku, ale do tej u Leny i Borisa z Ivan Dolca się nie umywała. Całkiem smaczne kalmary z grila były w bistro przy plaży. Świetne mule prosto z morza i pyszne kalmary jedliśmy też po drugiej stronie półwyspu między Luka Dubrava i Drace.
W Zujlanie byliśmy w ubiegłym roku w czerwcu. Przez pierwsze dni mieliśmy wrażenie, że oprócz 3 rodzin Czechów jesteśmy tam jedynymi turystami z zagranicy (było jeszcze niewielu Chorwatów). Takiej ciszy, spokoju i pustych plaż już nigdy nie doznamy. Na szczęście nie mam porównania z tym, jak to miasteczko wygląda w środku sezonu.

Przy plaży nie jadłam, ale kalmary z grilla w Tamarisie są super, chyba najczęściej zamawiałam właśnie to danie.
Podobne wrażenie w Žuljanie miałam w czerwcu 2017 roku. Rok później już było mam wrażenie trochę więcej ludzi, ale wciąż było kameralnie. Tęsknię za Žuljaną :(
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 21.05.2021 10:27

Magda O. napisał(a):Przy plaży nie jadłam, ale kalmary z grilla w Tamarisie są super, chyba najczęściej zamawiałam właśnie to danie.

A mi bardzo smakowało tam czarne risotto i mule w białym winie. :D Mieli też pyszną makrelę z grillowanymi warzywami. :wink:
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 21.05.2021 13:42

aniaitomek napisał(a):
Kris napisał(a):No to chyba Cię przelicytuję - Borak 14 razy.

2001 Borak
2002 Borak
2003 Borak+ Sevid
2004 Borak
2005 Borak
2006 Borak
2009 Borak
2012 Borak
2013 Borak
2014 Borak
2015 Borak
2016 Hvar+ Borak
2019 Borak
2020 Borak :D :D :D
Aldonka jest poza WSZELAKĄ konkurencją.

Krzys , a jedziecie i w tym roku ? My plan mamy, ale czekamy az nas wypuszcza bez kwarantanny hotellweekend

Już jesteśmy od wczoraj - przytargaliśmy dwa nasze e-bike i pomykamy. Dzisiaj byliśmy na zwiadzie w Trsteniku.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 21.05.2021 13:52

Kris napisał(a): Dzisiaj byliśmy na zwiadzie w Trsteniku.

I jak? Fajnie tam przed sezonem? Szkoda, że nie ma kamerek online...
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 21.05.2021 14:09

wojstar napisał(a):Robert Makłowicz ma rację - Konoba Portun rewelacyjna jest. W zeszłym roku odwiedzałem konoby opisywane przez Roberta Makłowicza w swoich filmach z Dalmacji :)

Ja też polecam Roko i jego konobę Portun. W tym roku otworzy ją 1 czerwca ale dla nas coś upichci już jutro :D . Braenovič szlifuje i odnawia ławeczki w Dalmatinskiej Kučy w Borku gdzie teraz jesteśmy więc ruszy lada dzień. W Trsteniku kawiarnie jak Felix, tudzież narożna przy poczcie są czynne, restauracja Vitaceae też czynna. Pizzeria Riva otwarta od wczoraj. +23 w cieniu, morze +19. Jest super, wszędzie kwitną żółte szczodrzeńce, malutkie winogrona już się powiększają a pogoda na rowery jest super!
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 21.05.2021 15:30

Koenig napisał(a):
Kris napisał(a): Dzisiaj byliśmy na zwiadzie w Trsteniku.

I jak? Fajnie tam przed sezonem? Szkoda, że nie ma kamerek online...

Jest tak:
IMG_20210521_111904323_HDR_edited.jpeg
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 21.05.2021 15:34

IMG_20210521_122215624_HDR_edited.jpeg
I tak jak zwykle
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.05.2021 20:03

Kris napisał(a):
Już jesteśmy od wczoraj - przytargaliśmy dwa nasze e-bike i pomykamy. Dzisiaj byliśmy na zwiadzie w Trsteniku.

Fantastycznie. Bawcie się cudnie. Ja jeszcze 44 dni. 3 lipca melduję się....w Borje oczywiście :D :D
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 21.05.2021 21:21

Aldonka napisał(a):
Kris napisał(a):

Fantastycznie. Bawcie się cudnie. Ja jeszcze 44 dni. 3 lipca melduję się....w Borje oczywiście :D :D

Ja spędzę jeszcze trochę czasu na wyczekiwaniu terminu wyjazdu - od 31 lipca w Orebic :)
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 21.05.2021 21:52

Aldonka napisał(a):
Kris napisał(a):

Dziękujemy! Do Borje spróbujemy dojechać na rowerach, szutrówką przez Potocine. Zobaczymy czy się da - najpierw trzeba z Borka wspiąć się do tunelu i nie zużyć całego prądu.Zobaczymy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 428
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone