Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.05.2021 18:09

mchrob napisał(a):Robercik już na miejscu ;)

Ale mu dobrze :D

Liczę na kolejną serię filmów i trochę uśmiechu w naszej trudnej rzeczywistości.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 05.05.2021 20:05

https://morski.hr/2021/05/05/znate-li-t ... jWojExqEkk

Może będzie okazja żeby spotkać się z Robercikiem - pewnie w Kunie?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 06.05.2021 08:19

Już czekam na filmy z Dalmacji.
Te z Beskidu Wyspowego, ze Szwecji czy z Podlasia były super ale nie umywają się do klimatu z Chorwacji.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 06.05.2021 09:04

kaeres napisał(a):Już czekam na filmy z Dalmacji.
Te z Beskidu Wyspowego, ze Szwecji czy z Podlasia były super ale nie umywają się do klimatu z Chorwacji.

Mnie się nie podobały, ale oglądałam z sentymentu. Już się cieszę na nowe filmiki :D Mam nadzieję na podróże Pana Roberta do Bośni, Serbii, Słowenii...
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.05.2021 14:19

Pytanko do stałych bywalców Orebic, pamięta ktoś czy dam tam radę wymieniać w kantorze, jakimś punkcie polskie złotówki na kuny ?.
Jeżdżąc tyle razy na Brać często to praktykowałem, kurs był podobny a człowiek nie musiał bawić się w PLN - Euro potem Euro kuny.

Będę wdzięczny za wszelkie info!.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 10.05.2021 17:52

yzedef napisał(a):Pytanko do stałych bywalców Orebic, pamięta ktoś czy dam tam radę wymieniać w kantorze, jakimś punkcie polskie złotówki na kuny ?.
Jeżdżąc tyle razy na Brać często to praktykowałem, kurs był podobny a człowiek nie musiał bawić się w PLN - Euro potem Euro kuny.

Przy marinie jest kantor, raz w nim wymieniałem :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.05.2021 20:33

wojstar napisał(a):
yzedef napisał(a):Pytanko do stałych bywalców Orebic, pamięta ktoś czy dam tam radę wymieniać w kantorze, jakimś punkcie polskie złotówki na kuny ?.

Ale wymieniałeś PLN na Kuny ?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.05.2021 06:43

yzedef napisał(a):
wojstar napisał(a):

Ale wymieniałeś PLN na Kuny ?

Tak, ale potem to tylko płaciłem kartą (ostatnio dwa sezony REVOLUT) lub wypłacałem z bankomatu.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.05.2021 09:08

Też używam Revolut ale nie wszędzie nim zapłacisz, np. za lody, nie wszystkie restauracje a i napiwek też trzeba dać, tak więc gotówka też jest potrzebna.
Lepiej zabrać z domu w gotówce więcej PLN i najwyżej z nimi wrócić, wszak w kraju zawsze się przydadzą niż tracić na wymianach.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.05.2021 17:50

yzedef napisał(a):Też używam Revolut ale nie wszędzie nim zapłacisz, np. za lody, nie wszystkie restauracje a i napiwek też trzeba dać, tak więc gotówka też jest potrzebna.
Lepiej zabrać z domu w gotówce więcej PLN i najwyżej z nimi wrócić, wszak w kraju zawsze się przydadzą niż tracić na wymianach.

Revolut używam kupując paliwo, jakieś obiadki, w Studenac oraz wypłacam w bankomacie. Wiadomo, że jakąś gotówkę trzeba mieć przy sobie, chociażby płacąc za wynajmowanie motorówki :)
W zeszłym roku to nawet zalecali płacenie kartami (Dalmatino, La Cassa, Dalmatinac, Ponar).
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.05.2021 21:24

Spokojnie wymienisz PLN.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 15.05.2021 10:31

https://morski.hr/2021/05/05/znate-li-t ... jWojExqEkk

I nawet już nadaje (w końcu! :mrgreen: ) Pierwszy odcinek z tegorocznego sezonu wczoraj wjechał

corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 15.05.2021 10:45

Chciałam się przywitać w tym miejscu, ponieważ po rocznej przerwie, nasza podróż do Cro zaczyna się tym razem w lipcu :oczko_usmiech:
Była to skomplikowana akcja, nie obyło się bez problemów z noclegami, ale - nie rozwlekając się - koniec końców jedziemy ! :mrgreen:
Plan powstał w kwietniu, kiedy nagle okazało się, że szczepienia są dla nas realne przed wakacjami.
Wersja pierwotna - Pelješac na 2 tygodnie. Dość późno znów zaczęłam z noclegami bo w majówkę rozsyłałam pierwsze zapytania. Ogólnie słabo było znaleźć coś co spełnia nasze warunki, nie wyłączając oczywiście ceny oraz jest wolne na 14 nocy dokładnie w terminie, jakim dysponujemy.
Po kilku dniach porzuciliśmy więc pomysł Pelješaca i w ramach wersji nr 2 zaczęłam poszukiwania na Korčuli. Skutek był mniej więcej podobny, jak przy wersji pierwotnej. Ogólnie na Korčuli mieliśmy jeden klepnięty apartament w Lumbardzie, ale właściciel zrobił nas w konia i wynajął komuś innemu...
Pojawiła się więc wersja nr 3 - Hvar po raz 3 ! :oczko_usmiech: Niestety, sporo się zmieniło, bo okazało się, że "nasz" Nikola w międzyczasie sam się przeprowadził do apartamentu, w którym u niego spaliśmy 2 razy. A tak wysoko postawił nam nim poprzeczkę, że trudno było znaleźć coś chociaż w połowie zadowalającego... :roll: Wysyłałam więc oczywiście w wiele miejsc, ale zaskoczyły mnie mocno ceny, nie takie pamiętałam z 2019... :roll:
Koniec końców, narodziła się finalnie wersja nr 4 : 8 nocy na Pelješacu + 7 nocy na Korčuli 8) :lol:
Nadal nie wierzę, że to się dzieje, ale tak właśnie jest, Dalmacjo - przybywam (zaledwie) po raz 4 ! :mrgreen: 8) :hut:

Będziemy stacjonować w Žuljanie, app nazywa się Holiday House i jest nieco na uboczu, ale nie przeszkadza nam to zupełnie. Szukałam tu i na całym forum wzmianek o tym miejscu, ale nie znalazłam. Był ktoś może ?

Przy okazji, żeby nie zaśmiecać, dołożę jeszcze pytanie o możliwość zakupu ryb w Žuljanie - jest taka ? Czy trzeba się gdzieś dalej przejechać bladym świtem ?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 15.05.2021 17:21

Most Komarna - Brijesta "rośnie" w oczach https://www.whatsupcams.com/en/webcams/ ... ac-bridge/
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 18.05.2021 11:16

corrina napisał(a):Przy okazji, żeby nie zaśmiecać, dołożę jeszcze pytanie o możliwość zakupu ryb w Žuljanie - jest taka ? Czy trzeba się gdzieś dalej przejechać bladym świtem ?

Ja chętnie podepnę się pod pytanie. Będziemy w drugiej połowie lipca w Borak - to nasz 8-my raz w CRO, ale pierwszy na półwyspie, stąd moje pytanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 426
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone