napisał(a) stachan » 21.10.2020 16:01
damianisko5 napisał(a):Oj, szkoda, wielka szkoda, zaleją to piękne miejsce betonem i asfaltem. W 2022 cały ruch z autostrady w kierunku Dubrownika przez Ston - wyobrażacie sobie sznury samochodów przez to urokliwe miasteczko i .. dalej przez Mali Ston. Jak dla mnie to dramat. Przyjeżdżam tu od kilkunastu lat i nie będzie tu tak klimatycznie, ah!!
Skoro do tej pory cały ruch na Pelješac odbywał się przez Neum lub przeprawę promową, to oczywistym jest fakt, że po tak ogromnej inwestycji, jaką jest budowa mostu, Chorwaci będą chcieli przejąć do 100% tych podróżujących, aby Ci mieli przerwę w podróży właśnie w Ston, a nie w Neum - trzeba dać zarobić swoim przecież i nic w tym dziwnego
Zresztą na pewno powstanie wokół tej przeprawy dobrze rozwinięta infrastruktura drogowo - turystyczna, dzięki której mnóstwo chorwackich rodzin znajdzie zatrudnienie. To dla mnie jak najbardziej normalne i zrozumiałe. Owszem - krajobraz ulegnie zmianie, co być może w niedługiej przyszłości doprowadzi do urbanizacji tych terenów, jednak to jest nieuniknione przy tej skali ruchu kołowego.
Co innego nasuwa mi się na myśl, gdy obserwuję poczynania i tempo prac - wiele lat mieszkałem w Gdyni, potem prawie dekadę jeździłem nad polskie morze (Hel) celem wywczasu i do dziś są tam takie same zatory drogowe, jak... ćwierć wieku temu. Wyobrażacie sobie budowę takiego mostu w Polsce? No właśnie...