napisał(a) kiepuczi » 10.09.2020 09:17
Haweł napisał(a):draggho napisał(a):kiepuczi napisał(a):lukasq@o2.pl napisał(a):draggho napisał(a):Ja właśnie rozpoczynam ostatni dzień pobytu na ukochanym półwyspie, jutro wyjazd.
Udało mi się również wczoraj zdobyć kilka ciekawych win, jak wrócę to się podzielę wrażeniami, bo jest czym.
A tymczasem miłego pobytu dla tych, którzy zostają albo przyjeżdżają
Czekamy na rekomendację fajnych win. Przyda się na za rok
zerknij na kilka moich postów odnośnie win sprzed kilku tygodni i kilka z 2019. Wspomniałem o większościwiniarnii w obrębie półwyspu i Korculi które warto odwiedzić.
Podsumowując flagowe winiarnie które oferują wina w rozsądnych cenach:
Kiridžija ( Potomie ) najlepszy Dingać na półwyspie jaki udało mi się dostać w 2019r.
Vina Vukas ( Ston)
wine Špaleta ( Kuna ) jeden z lepszych Plavac Mali (Plavac Mali Selekcija) rocznik '15 bije na głowę większość win z regionu
Vinarija Bura-Mrgudic ( Potomie )
Vinery Grk ( Lumbarda , Korcula )
Vinery Popic ( Lumbarda, Korcula )
I te mniej znane oferujące super wina z nieco wyższej półki cenowej:
Ivan Milos ( Ston ) mój faworyt i jego flagowe wino Stagnum
Korta Katarina ( Orebic )
Grgić Winery ( Trstenic )
Celowo ominąłem tu duże produkcyjne winiarnie jak Pošip Cara, Madirazza, Skaramuca . Wszystkie ww. produkują nie więcej niż 20 tys butelek rocznie
Twoje rady były oczywiście nieocenione i nimi się mocno kierowałem, ale zrobiłem również mały eksperyment
Jakie ceny tych win ? tak pytam orientacyjnie...
Te pierwsze winiarnie jak Spaleta, Kiridžija , Vukas, a także z Korculi Popic czy Grk ferują wina w normalnych cenac. Plavac Mali w Spalecie 50 kun podobnie za Roso a Plavac Mali Selekcija 100 HRK, w Kiridžija zapłacimy 40-50 kun, za wspomniane wieloszczepowe wino Tajano w Kiridžija 60 Kun, Dingac o ile mnie pamięć nie myli 140 kun. Podobnie na Korculi wina premium jak Grk u Popic to 100 kun, w winiarni GRk 80 kun za Plavac i Grk.
Ivan Milos , Korta Katarina czy winiarnia słynnego amerykańskiego winiarza Grgić to wyższa półka cenowa. Flagowe wino Stagnum z winiarni Miloś to ok € 40, poza tym Miloś oferuje też świetne różowe wino i super oliwę BIO. Plavac Mali z Korta Katarina to €22 ale już inne beczkowane wina to przedział € 40- €160. Białe odmiany win w winiarni Grgić (bo z tego słynie) jak Grk i Posip to w granicach 100-150 HRK. Ale muszę powiedzieć że winiarnia Popic i Grk nie odstępują jakością winom Grgić. Tak samo jak wino Miloś w granicach €38-42 nie ustępuje droższym beczkowanym winom z Korta Katarina. Wspomniane Stagnum Milosa to z kolei najbardziej pełny z super wykończeniem Plavac jaki kosztowałem.
Mam nadzieję że pomogłem, polecam odwiedzić 2-3 winiarnie z pierwszej listy i 1 z drugiej , najwięcej o winach z miłą degustacją dowiecie się odwiedzając rodzinną winiarnię Spaleta w Kunie oraz winiarnię Ivana Miloś z Ston. Jak wam się uda spotkać osobiście Ivana który często tam obsługuje klientów to macie szczęście dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy o jego winach. Ivan wystawia swoje wina i oliwę na konkursach na całym świecie i wygrywa medale, biegle mówi po ang. W Spalecie spotkacie zazwyczaj zawsze panią Renatę, skosztujecie domowej produkcji konfitur z fig, pigwy, czy pomarańczy, nalewek Mirto czy z fig, oraz oczywiście super win. Pragnę przypomnieć ze Spaleta Plavac Mali Selekcija to jest moje ulubione wino do przechowywania w domowej piwniczce, super się przechowuje a jeszcze lepiej smakuje po 1-2 latach od zakupu. Zawsze przywożę przynajmniej 2 kartony tego wina i tym sposobem przez ostatnie kilak lat uzbierała się całkiem pokazna kolekcja, A te wino można przechowywać do 10 lat jeśli ma się warunki. Pozdrówcie panią Renatę ode mnie jak będziecie.
A i do winiarni starajcie się nie jezdzić w szczycie sezonu w Poniedziałki, ponieważ pracują do pozna w Niedzielę właścicieli nie spotkacie w Poniedziałki. Tak jest np w winiarni Popić która jest zamknięta w ogóle i tylko co najwyżej osoba pilnująca sprzeda wam butelkę wina i do widzenia.
Ostatnio edytowano 10.09.2020 14:05 przez
kiepuczi, łącznie edytowano 1 raz