Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 22.07.2020 15:01

Ja właśnie przez te jego filmiki wylądowałem w Orebić.
Dokładnie tydzień temu obejrzałem pierwszy i jestem.
Ludzi jest mało bez dwóch zdań, przyjechałem tu z Krk Malińskiej i tam było 3 razy wiecej, a ponoć to i tak jakieś 70% tego co powinno być.
Płynę teraz na Korcule. Jutro chcę wynająć łódz i opłynąć ciekawe miejsca, ale zobaczymy bo chcą tylko na cały dzień, a wolał bym na max 5 godz.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 22.07.2020 15:21

Kapitańska Baba napisał(a):
"wojstar"
Ja jadę w tym roku po raz 11 :) w to samo miejsce (ten sam dom, ten sam apartament).

Podziwiam wytrwałość :wink: Nie nudzi się miejsce?

Oczywiście że nie. Ciągle coś nowego odkrywam i zwiedzam bliżej jak i dalej Orebica. Jakoś długo na plaży wyleżeć nie potrafimy z żoną. Ciągle gdzieś nas nosi :)
Traktuję Orebic jako fajną bazę wypadową.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 22.07.2020 19:40

wojstar napisał(a):
"wojstar"
Ja jadę w tym roku po raz 11 :) w to samo miejsce (ten sam dom, ten sam apartament).

Oczywiście że nie. Ciągle coś nowego odkrywam i zwiedzam bliżej jak i dalej Orebica. Jakoś długo na plaży wyleżeć nie potrafimy z żoną. Ciągle gdzieś nas nosi :)

Moim zdaniem, Orebič, nie za bardzo nadaje się na bazę wypadową. Wszędzie jest od niego daleko. :roll:
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 22.07.2020 20:08

Gdzie w Orebicu można kupić ryby? Jakiś targ, sklep jest? No i jaka cena jeśli ktoś wie?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 22.07.2020 20:38

ewalla napisał(a):Gdzie w Orebicu można kupić ryby? Jakiś targ, sklep jest? No i jaka cena jeśli ktoś wie?

Świeże ryby można kupić codziennie rano na ryneczku koło Konzum tego w centrum.
Ostatnio edytowano 22.07.2020 20:46 przez wojstar, łącznie edytowano 1 raz
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 22.07.2020 20:46

elka21 napisał(a):
wojstar napisał(a):
"wojstar"

Moim zdaniem, Orebič, nie za bardzo nadaje się na bazę wypadową. Wszędzie jest od niego daleko. :roll:

- Korcula to wiadomo.
- Można popłynąć katamaranem Krilo na Mlejt (katamaran dopływa tuż przy wejściu do parku narodowego - bardzo fajna całodniowa wycieczka).
- Vela Luka - jaskinia oraz miejsce skąd można popłynąć do Błękitnej Jaskini.
- Można popłynąć katamaranem na wyspę Lastovo - fajne schrony dla okrętów podwodnych używane przed ubooty.
- Samo zwiedzanie okolic Orebic jest wielką frajdą pod warunkiem, że nie chodzi się utartymi szlakami.
- Wyjazd do Dubrownika - stare miasto, wyspa Lokrum.
Wszystko zależy kto co lubi :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.07.2020 21:00

wojstar napisał(a):Wszystko zależy kto co lubi :)

Pewnie że tak.
Ale.... nie..... mimo wszystko ciężko mi to sobie wyobrazić. Dla mnie dwa dni w jednym miejscu to już za dużo a co dopiero mówić 11 razy... ale fakt.... ja to jakaś dziwna jestem :roll: :mrgreen:
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 22.07.2020 21:31

Tak, ryby są na tym targu koło konzuma, byłem tam rano po arbuza.
Ogólnie to apartament mam zaraz obok.
Ja w Chorwacji jestem po raz 10, ale tym razem jeździmy do miejsc w których nie byliśmy.
Tak trafiłem do Orebić, tu jestem do soboty, potem jeszcze nie wiem gdzie jedziemy, ale nie na więcej niż 4 noce i dalej do następnej miejscówki. :wink:
Jutro jadę na plażę do Żujlany i z tamtąd do Stone.
JimmiC
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JimmiC » 22.07.2020 22:18

Czy w okolicach Trpanj lub Trstenika są jakieś wypożyczalnie rowerów? Będę w sierpniu na Peljesacu i pasuje coś pojeździć.
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 23.07.2020 17:40

Na Divnej już byłeś ?

Nie, ale byłem dzisiaj na Żulianie, Divna też miała dzisiaj być, ale zasiedzieliśmy się na Żulianie.
Byłem pod domem Pana Makłowicza :wink:
Ciężko go znaleść, samą miejscowość bez problemu, ale jego dom przysłaniaja same ruiny, masakra ale sobie wybrał miejscówkę 8O
W sobotę opuszczam Orebić ale jeszcze nie wiem gdzie pojadę.
Może jakieś propozycje?
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 23.07.2020 17:58

A dużo ludzi w Orebić i ogolnie na półwyspie?
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 23.07.2020 18:52

Według mnie mało, ale ja jestem tu pierwszy raz.
Rich
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rich » 24.07.2020 08:16

ewalla napisał(a):A dużo ludzi w Orebić i ogolnie na półwyspie?

Uwazam, w porownanu do poprzednich lat, ze jest malo ludzi, natomiast Ja osobiscie nie widzialem jeszcze tutaj tylu krajan co w tym roku 8O nie wiem czy to zasluga R.M. i jego kanalu na utube :D czy sytuacji geopolitycznej 8)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.07.2020 09:03

Rich napisał(a):
ewalla napisał(a):A dużo ludzi w Orebić i ogolnie na półwyspie?

Uwazam, w porownanu do poprzednich lat, ze jest malo ludzi, natomiast Ja osobiscie nie widzialem jeszcze tutaj tylu krajan co w tym roku 8O nie wiem czy to zasluga R.M. i jego kanalu na utube :D czy sytuacji geopolitycznej 8)

Sytuacji geopolitycznej? 8O Chyba epidemiologicznej.

Chorwacja to jeden z niewielu "ciepłych krajów" który jest obecnie dostępny dla Polaków, więc wszyscy spragnieni słońca tam jadą. Sam miałem w tym roku jechać do Włoch, ale zmieniłem plany.
Makłowicz mieszka tam już jakiś czas i wątpię w to, że ktoś pojedzie na Peljesac z jego powodu, chyba że chodzi ci o to, że od niedawna na swoim kanale bliżej prezentuje ten region.
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 24.07.2020 21:22

No i dzisiaj RM "odkrył" przed światem Borak - miejsce do którego jeżdżę od ... 2001 roku :D . Byłem tam już 13 razy a tym roku mam nadzieję, że dojadę 14 raz. Piwniczka Božo Danicića, Dalmatinska Kuča Braenovičów, plaża przy palmie, taras u Matuški - wszystko " zdradzone" dla kasy za klikanie w utuba :evil: . Ale na szczęście mam jeszcze kilka innych perełek więc odliczam dni i obserwuję statystyki korony. Oby nic się nie zebzdziło!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 402
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone