Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 07.04.2014 14:20

viltob08 - dzięki za informację
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 07.04.2014 14:24

magg5 napisał(a):viltob08 - dzięki za informację

Proszę bardzo :smo:
My byliśmy zauroczeni Trpanj, trochę też nurkowaliśmy, ale żeby coś zobaczyć, trzeba było wypłynąć troszkę dalej w morze. Generalnie mieliśmy "wodę zupę" i dopiero jakiś kawałek od brzegu zaczynało się prawdziwe morskie życie :oczko_usmiech:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 07.04.2014 14:37

A są tam jakieś konoby i kawiarnie, lub chociaż mała promenada? Z której strony miejscowości lepiej szukać noclegu?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 07.04.2014 14:48

magg5 napisał(a):A są tam jakieś konoby i kawiarnie, lub chociaż mała promenada? Z której strony miejscowości lepiej szukać noclegu?

Jest kilka fajnych konob, pizzerii, mała lodziarnia. Dookoła miasta jest ścieżka spacerowa, starówka, którą warto zwiedzić... Zajrzyj do majej małej relacji, tam znajdziesz trochę informacji :papa:

peljesac-nasze-miejsce-na-ziemi-t43824.html
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 15:07

magg5 napisał(a):- w Orebicu w sezonie są tłumy ludzi i smoła na plażach
- w Żuljanie ścieki spływają do morza
- w Viganj strasznie wieje i plaże okupują windsurferzy
- w Trsteniku mętna woda, nie ma co zjeść i gdzie pospacerować i niby to jest dziura straszna
- w Trpanj zimniejsza woda i szybko słońce zachodzi za góry

Najwyższy czas zacząć czytać Cro.pl :lol:
Moim zdaniem szukaj w Trpanj albo po naszej stronie półwyspu czyli gdzieś w okolicach Žuljany.
http://www.croatia1.com/beaches/zuljana-beaches-en.htm
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.04.2014 16:19

viltob08 napisał(a):
magg5 napisał(a):- w Trpanj zimniejsza woda i szybko słońce zachodzi za góry

Byliśmy w zeszłym roku i jakoś nie zauważyłam zimniejszej wody... :roll: byliśmy początkiem sierpnia i woda była super, a temperatura jeszcze bardziej ;-) Co do wczesnych zachodów słońca, to jakoś tak nam to szczególnie nie przeszkadzało, po Trpanj można spacerować i ciemną nocą, a poza tym wcale nie zachodziło o 18.00 :oczko_usmiech:

Jak jest fajnie, to i słońce później się schowa :D Byłem w tym czasie co Viola i jak nawet zaszło 15 minut wcześniej za górę, to tylko na zdrowie po całodziennym upale. Woda wręcz marzenie, a ochłodzić zawsze można się pod natryskiem :mrgreen: :smo:
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 07.04.2014 17:03

Bocian napisał(a):
- w Trsteniku mętna woda, nie ma co zjeść i gdzie pospacerować i niby to jest dziura straszna

Moim zdaniem szukaj w Trpanj albo po naszej stronie półwyspu czyli gdzieś w okolicach Žuljany.

Napisałam przecież, że przeczytałam chyba za dużo. Zapoznałam się z bardzo wieloma relacjami i zaskoczył mnie fakt, że wiele osób, które zwiedziły cały czy też większą część półwyspu opisywały np. smołę na plaży w Orebicu czy też ścieki w morzu w Žuljanie. Stąd prośba o pomoc...
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 07.04.2014 17:06

viltob08 - dzięki za relację, mam jeszcze jedno pytanie. Na pięknych zdjęciach z Twojej relacji zauważyłam, że morze w Trpanj jest mocno wzburzone, widać nawet dość wysokie fale. Dobrze widzę?

jara - zgadzam się, chodziło mi o to, czy słońce nie chowa się za górami np. o godzinie 15 czy 16. Nie byłam tam, więc skąd mam wiedzieć :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 17:12

magg5 napisał(a):
Bocian napisał(a):

Napisałam przecież, że przeczytałam chyba za dużo. Zapoznałam się z bardzo wieloma relacjami i zaskoczył mnie fakt, że wiele osób, które zwiedziły cały czy też większą część półwyspu opisywały np. smołę na plaży w Orebicu czy też ścieki w morzu w Žuljanie. Stąd prośba o pomoc...

Żart :)
Co do opisywanych przypadłości to moim zdaniem najczęściej są pojedyncze przypadki które trafiły na forum. Nie jest to żadna reguła. U mnie w Borku jak wieje wiatr od Korculi to przypływają śmieci które idioci wywalają z jachtów lub turyści brzegowi wrzucają do morza. Ale to się zdarza raz na jakiś czas. Gdybym ci pokazał zdjęcia z katastrofy ekologicznej sprzed bodajże 3 lat to byś poza Ston nie przejechała :) Możesz być w Orebiću i mieć czysta wodę a możesz być w rajskim Podobuce i trafi sie smoła ze statku... Jedź, nie zawiedziesz się. Moim zdaniem Orebić na lody i zakupy, jeśli znajdziesz jakieś zadoopie albo Trpanj i tam masz wszystko. Divna obok, Gornja Vrucica z winem, do Kuny możesz się przejechać na prsut i sery... Z osiołkami pogadać :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.04.2014 17:15

Zdjęcie robione o 20:53. Nie jest tak źle :lol:

DSC00930 [1600x1200].JPG
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 17:16

Obrazek
Trstenic.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 17:17

Nie ma po tym śladu. Ani w wodzie ani na ladzie. Tak to bywa ze smieciami.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.04.2014 17:24

Bocian napisał(a):Trstenic.

A nie "Trstenik" przypadkiem? ;) Przynajmniej ja tak mam w atlasie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2014 17:26

maslinka napisał(a):

Tak, Trstenik na Plejeszaku :mrgreen: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.04.2014 17:29

Bocian napisał(a):
maslinka napisał(a):

Tak, Trstenik na Plejeszaku :mrgreen: :mrgreen:

No właśnie Trstenic jest na Plejeszaku, a Trstenik - na Pelješcu :D

W końcu to Ty dbasz o poprawność językową i gatunkową (odróżnianie szakali od kojotów) ;) :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone