Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
arturescu napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Wino kupisz w każdym sklepie spożywczym. Tak jak u nas w Polsce Alternatywnie w winnicy, ale ceny za dobry trunek bywają dość wysokie. Peljesac ma sporo winnic i punktów gdzie można kupić takie wino jest pełno, przy drodze bannerki są co kilka km. Generalnie, Chorwacja jest krajem mało "winnym" jak na ten kąt Europy. Większość win jest taka sobie, a za te "kwalitetne" trzeba zapłacić sporo więcej niż za ich włoskie albo węgierskie odpowiedniki.
Jeśli na Peljesac będziesz jechał przez Neum, doradzam zakup wina w BiH, ceny potrafią być i 3-krotnie niższe niż w Chorwacji, przynajmniej jeśli chodzi o "kompociki" stołowe.
Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
wojstar napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Osobiście od paru lat kupuję wino oraz inne trunki (polecam travarice w celach zdrowotnych - np. bóle brzucha) w miejscowości Janinja w ostatnim domu po lewej stronie tuż za boiskiem piłkarskim.
Jeżeli chodzi o świeże owoce morza to mule polecam ze sklepiku przed Drace prosto z morza (przy drodze po prawej stronie) tylko trzeba je samemu przygotować (przepis brałem z netu).
piamir napisał(a):wojstar napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Osobiście od paru lat kupuję wino oraz inne trunki (polecam travarice w celach zdrowotnych - np. bóle brzucha) w miejscowości Janinja w ostatnim domu po lewej stronie tuż za boiskiem piłkarskim.
Jeżeli chodzi o świeże owoce morza to mule polecam ze sklepiku przed Drace prosto z morza (przy drodze po prawej stronie) tylko trzeba je samemu przygotować (przepis brałem z netu).
Hurtownia nazywa się Plankton, rano czynne do godz. 9, po południu chyba czynne około godz. 17.
Mule i ostrygi najlepiej kupuje się bezpośrednio z hodowli za Drace jadąc w stronę Stonu po lewej stronie. Można też spożyć na miejscu. Polecam.
wojstar napisał(a):desperadek napisał(a):Serio da radę? Jest jakiś szlak, którym można się rowerem przemieszczać? Jeśli tak to czy da się rowerem potem zjechać do Kuciste?wojstar napisał(a): Z Nakovanj można wjechać na Ilije.
Widziałem jak ludzie jechali od strony Nakovanj i taka drogą wracali m.in. do Kuciste
Osobiście się nie wybierałem rowerem. Też byłem zdziwiony że można wjechać na Iliję.
lichy napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Polecam konobę "Portun" w Potomje tuż przed wjazdem do tunelu https://goo.gl/maps/ko7yW27MKGP2 zjesz tam zarówno stwory morskie, jak i lądowe, no i u Antunovićia w Kunie http://www.opgantunovic.hr/hr/, ale tam tylko mięsiwo, sery i super nalewki.
Wina i inne trunki w dobrych cenach polecam u pana w garażu w Postupie https://goo.gl/maps/zU5dTJatt8o
wojstar napisał(a):piamir napisał(a):wojstar napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Hurtownia nazywa się Plankton, rano czynne do godz. 9, po południu chyba czynne około godz. 17.
Mule i ostrygi najlepiej kupuje się bezpośrednio z hodowli za Drace jadąc w stronę Stonu po lewej stronie. Można też spożyć na miejscu. Polecam.
Pisałem przed Drace ale strony Ston Chodzi o to samo
Tu jest wino
a tu mule
Co do konoby: popieram Panorama, ale godna uwagi jest też Ponar - zresztą obie w tym samym kierunku - za kościółkiem franciszkańskim.
Guinness79 napisał(a):arturescu napisał(a):Guinness79 napisał(a):A może ktoś podpowie, gdzie na Peljesacu zjemy dobre i świeże owoce morza? a gdzie kupimy dobre wino na wieczór
Wino kupisz w każdym sklepie spożywczym. Tak jak u nas w Polsce Alternatywnie w winnicy, ale ceny za dobry trunek bywają dość wysokie. Peljesac ma sporo winnic i punktów gdzie można kupić takie wino jest pełno, przy drodze bannerki są co kilka km. Generalnie, Chorwacja jest krajem mało "winnym" jak na ten kąt Europy. Większość win jest taka sobie, a za te "kwalitetne" trzeba zapłacić sporo więcej niż za ich włoskie albo węgierskie odpowiedniki.
Jeśli na Peljesac będziesz jechał przez Neum, doradzam zakup wina w BiH, ceny potrafią być i 3-krotnie niższe niż w Chorwacji, przynajmniej jeśli chodzi o "kompociki" stołowe.
Miałem na myśli winnice, ale nie wiedziałem jakie są ceny. W sklepach to faktycznie jest win sporo, nawet w plastikowych baniakach. Myślałem, że Peljesa jest winem płynący.
AdamBeata napisał(a):Plavac to takie najbardziej popularne czerwone wino na półwyspie - takie stołowe wino i bez szału jeśli ktoś lubuje się w winach.
Ostatnio w Lidlu kupiłem butelkę Plavaca z Postupu (bawiliśmy się tam w zeszłym roku na Velike Gospe czy jakoś tak) i był całkiem całkiem.
Czerwone wina z Peljesaca ogólnie są bardzo wytrawne więc niektórym nie podejdą ni w ząb. Jak już zaszaleć to kupić Dingaca od któregoś z gospodarzy, a jeszcze jak się trafi prawdziwy barrique to jest czym się delektować.
Ogólnie Dingać i Plavac to ten sam szczep tylko z upraw po stronie morza powstaje Dingać, a Plavac z tych od północnej strony, a różnica w smaku ogromna
Z niezłych masowych win( jak dla mnie ) mają Marastinę w Medirazzy i rose w Matusko.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne