Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2019 16:54

Beatka73 napisał(a): O, Extravaganza na pewno, widziałam filmik na YT, jest piękna. O Makłowiczu słyszałam ale nie wiedziałam gdzie to jest. Konoba u Antunovica wygląda ciekawie i ma super opinie, warto zapisać. A w Loviste plaża czy miejscowość warta odwiedzenia?
A ja powiem tak ... dojazd do niej jest moim zdaniem naprawdę nie dla każdego kierowcy. Zawrócić można dopiero na dole a minąć się nie ma szans. Choć my dotarliśmy i wróciliśmy bez przygód to jednak na chyba dwóch zakrętach musieliśmy się łamać kilka razy. Szczerze powiedziawszy, będąc na dole trochę się stresowałam powrotem, miałam pietra czy nie spotkamy nikogo zjeżdżającego kiedy my będziemy piąć się do góry.
Zatoczka ładna ale nie jakaś nadzwyczajna. Drugi raz bym się na zjazd do niej nie decydowała. Porównując np. plaże na Hvarze ;) to są dla mnie wyżej, ładniejsze i łatwiejsze w dotarciu. Ogólnie na Peljesacu jest bardzo mało fajnych plaż jak na tak długą linię brzegową. Plaża przy kempingu w Mokalo jest malutka i w sezonie też zatłoczona i to bardzo - korzystają z niej plażowicze z 3 kempingów powyżej i kilku apartamentów. Ona jest bardzo podobna do plaży przy kempingu Lili na Hvarze, który znacie (trochę większa) :)
Z miasteczek typu SG czy Jelsa moim zdaniem jedynie Ston może trochę je przypominać, który przejdzie się w 5 minut (poza murami). Pozostałe miejscowości nie mają takiej kamiennej zabudowy jaką ma Hvar czy Brac a zwykłe domki, mniejsze lub większe.
Ja w Loviste niczego super ciekawego nie znalazłam :(
Mi osobiście Peljesac wcale nie skradł serca i nie mogę przekonać się do powrotu w przeciwieństwie do wysp Pag, Krk, Brac, Hvar czy nawet Istri i MR.
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 06.02.2019 17:22

oj gusiu, nie strasz bo jeszcze się rozmyślę i zmienię kierunek :D :D . Plaża w Mokalo widziałam że za duża nie jest ,ale cenowo wygrywa on z taką np. Vrilą , która też mi się podoba. A czy na tej plaży są jakieś skałki do skakania ? ( to musimy mieć koniecznie :) )
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 06.02.2019 18:44

Polecam: Korcula (stare miasto), Lumbarda (za miastem jest plaża "piaszczysta" - taki ciemny piasek), wyspa Mljet (z Korcula płynie katamaran), wyspa Lastovo (płynie katamaran), za Orebic w kierunku Loviste jest starożytna wioska Nakovanj, na wyspie Korcula jest miasto Vela Luka i jaskinia do zwiedzenia, od 2018r. można zwiedzać "fabrykę" produkującą sól z wody morskiej w Ston, Dubrovnik, wyspa Lokrum koło Dubrovnika.
Polecam również Fish Picnik - całodniowa wycieczka statkiem (przy odrobinie szczęścia można zobaczyć jak ze statkiem ścigają się delfiny.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2019 19:37

Beatka73 napisał(a):oj gusiu, nie strasz bo jeszcze się rozmyślę i zmienię kierunek :D :D . Plaża w Mokalo widziałam że za duża nie jest ,ale cenowo wygrywa on z taką np. Vrilą , która też mi się podoba. A czy na tej plaży są jakieś skałki do skakania ? ( to musimy mieć koniecznie :) )
No wiesz, to tylko moje odczucia, w których odniosłam się porównawczo do przywołanego przez Ciebie Hvaru.
Druga rzecz, to zeszłoroczny ogromny pożar, który doszedł praktycznie do Orebica i liznął najbliższą okolicę właśnie Mokalo.
FB_IMG_1538200512540.thumb.jpg.61db7eb97bc8b6e78093cf5a7a006f77.jpg
FB_IMG_1538200531363.thumb.jpg.7793a1b3d91b725da6097c3ea2dc1b17.jpg

:(

Co do plaży, z Ponta jest do niej najdalej. Kemping nie leży tuż nad nią. Ponta ma betonowe tarasy na skałach, tam pewnie coś do skoków się znajdzie. W zatoce bezpośrednio przy plaży są skałki ale te raczej nie nadają się do skoków (niskie, ostre i tuż pod wodą głazy).
Też planowałam Ponte, jednak na miejscu okazało się, że możemy stanąć jedynie na wjeździe skąd bardzo daleko byśmy mieli właśnie do plaży a do tarasów też stromo w dół więc zrezygnowaliśmy :? Gdybym była z namiotem i znaleźlibyśmy miejsce niżej to pewnie byśmy zostali, bo sam kemping sprawiał fajne wrażenie. Ostatecznie wylądowaliśmy na Nevio bliżej Orebica. Trochę droższy ale standard wyższy, no i luźniej na samym kempie i plaży.
Jeśli kiedyś przekonam się do powrotu to dla odmiany będę celowała chyba w Trpanj i kemping Vrila lub podzielę pobyt na północną i południową stronę żeby mieć Korcule w pobliżu ;)
Ladybird
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ladybird » 10.02.2019 20:27

Witam wszystkich:)
Proszę o pomoc, bo od kilku dni przeszukuję forum, a nadal mam mętlik w głowie.
To będzie mój drugi raz w Chorwacji, myślimy o Peljesacu. Mamy dość "stare" dzieci - 17 i 15 lat.
Która miejscowość sprawdzi się dla rodziny z nastolatkami, które uwielbiają pływać i nurkować, zwiedzać trochę mniej, ale już wieczorne spacery na lody są OK;) ? Szukamy miejsca blisko plaży, raczej spokojnego, ale też nie takiego, gdzie młodzież będzie się nudzić (i marudzić).
Po długich poszukiwaniach zostały 3 miejscówki, w których są jeszcze miejsca w interesującym nas terminie (ze względu na dzieci musi to być początek lipca): Dingac Borak, Mokalo i Trpanj ul. Put od Vila.
Musimy się szybko zdecydować, bo w jednym z tych miejsc już wołają o zaliczkę.
Bardzo liczę na Waszą pomoc:)
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 10.02.2019 21:29

Ladybird napisał(a):Witam wszystkich:)
Proszę o pomoc, bo od kilku dni przeszukuję forum, a nadal mam mętlik w głowie.
To będzie mój drugi raz w Chorwacji, myślimy o Peljesacu. Mamy dość "stare" dzieci - 17 i 15 lat.
Która miejscowość sprawdzi się dla rodziny z nastolatkami, które uwielbiają pływać i nurkować, zwiedzać trochę mniej, ale już wieczorne spacery na lody są OK;) ? Szukamy miejsca blisko plaży, raczej spokojnego, ale też nie takiego, gdzie młodzież będzie się nudzić (i marudzić).
Po długich poszukiwaniach zostały 3 miejscówki, w których są jeszcze miejsca w interesującym nas terminie (ze względu na dzieci musi to być początek lipca): Dingac Borak, Mokalo i Trpanj ul. Put od Vila.
Musimy się szybko zdecydować, bo w jednym z tych miejsc już wołają o zaliczkę.
Bardzo liczę na Waszą pomoc:)

Dingac Borak to zadooopie, fajne miejsce, ale zadoopie.

Też mamy nastolatki na stanie, byliśmy ostatnio na Korculi w Potirnie, tam też daleko od wszelkich młodzieżowych atrakcji, ale dzieciaki miały dodatkową trójkę towarzystwa w swoim wieku, poza tym jedno już miało prawo jazdy, więc pojechali sobie sami wieczorem do Vela Luki raz czy dwa. No i był szybki internet na meijscu ;)

Dla was chyba Orebic byłby więc najlepszą opcją. Mokalo to chyba parę km od Orebica, a Trpanj to też malutka wioseczka.

A może przeskoczcie na Korculę gdzieś w okolice miasta?
Ladybird
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ladybird » 11.02.2019 11:20

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Korcula nas kusi, ale chcielibyśmy trochę pozwiedzać (m.in. Dubrownik), a do tego chyba półwysep lepszy.
W Orebicu nie znamy fajnej miejscówki i czytam różne opinie o tej miejscowości. Najlepiej dla nas, żeby było i blisko do wody, i spokojnie, i z atrakcjami niedaleko;)
A ten Trpanj to rzeczywiście taka dziura?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 11.02.2019 12:03

Trpanj widziałem przelotem i bardzo mi się miasteczko podobało. Poszukaj sobie miejscówki w Orebicu, bliżej części hotelowej. Będziesz miał blisko na spacery w okolice portu oraz na ładne plaże w drugą stronę.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 11.02.2019 13:34

Trajgul napisał(a):Trpanj widziałem przelotem i bardzo mi się miasteczko podobało. Poszukaj sobie miejscówki w Orebicu, bliżej części hotelowej. Będziesz miał blisko na spacery w okolice portu oraz na ładne plaże w drugą stronę.

Ja też polecam Orebic. Może nie powala urodą ale swój urok ma. Ludzi może i więcej niż w innych mniejszych miejscowościach ale tłumów nie ma. Spacer nadmorskim deptakiem zawsze dostarczał mi nowych i ciekawych wrażeń.
Część Orebica na wjeździe też ma swoje plusy. Blisko na plażę Trstenica która może nie jest najpiękniejsza ale widziałem wiele brzydszych. Na jej wschodnich krańcach (od strony kampingu ) zawsze jest prawie pusto.
Spory wybór knajp (polecam Bistro Dalmatino) i sklepów też ma znaczenie.

Pozdrawiam.;)
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 11.02.2019 13:47

Ladybird napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Korcula nas kusi, ale chcielibyśmy trochę pozwiedzać (m.in. Dubrownik), a do tego chyba półwysep lepszy.
W Orebicu nie znamy fajnej miejscówki i czytam różne opinie o tej miejscowości. Najlepiej dla nas, żeby było i blisko do wody, i spokojnie, i z atrakcjami niedaleko;)
A ten Trpanj to rzeczywiście taka dziura?

No to chyba zostaje Orebic, choć zgadzam się z innymi, że urodą nie powala. Trpanj jest ładny, ale malutki. Zaleta to połączenie promowe z Ploce.

Korculi (miasta/okolic) jednak bym nie skreślał. Zupełnie inna liga niż Orebic, promy pływają bodajże co godzinę, a płynie się tylko 15 minut. Spokojnie można "zaliczyć" Dubrownik, oczywiście dochodzą tu koszty promu.

Nastolatki to specyficzny gatunek, niestety trudno liczyć na to, że będą z entuzjazmem siedzieć z rodziną w jakiejś dziurze ;)
Ladybird
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ladybird » 11.02.2019 15:59

Widzę, że wszystkie głosy na Orebic. No i teraz mam zagwozdkę :-)
A może jednak ktoś był z nastolatkami w którymś z tych trzech miejsc (Mokalo, Borak, Trapnj) w sezonie i mógłby opisać swoje doświadczenia? Mimo że jest dopiero luty, już jest duży problem z fajnymi miejscowkami blisko plaży na wakacje, a w tych miejscowościach przynajmniej mam namiary na sprawdzone apartamenty.
Pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.02.2019 16:44

Ladybird napisał(a):Widzę, że wszystkie głosy na Orebic. No i teraz mam zagwozdkę :-)
A może jednak ktoś był z nastolatkami w którymś z tych trzech miejsc (Mokalo, Borak, Trapnj) w sezonie i mógłby opisać swoje doświadczenia?
Ale nie wszystkie nastolatki są takie same to jak ktoś ma doradzić 8O . Jednemu wystarczy smartfon i wifi do szczęścia a inny będzie szukał wrażeń "na mieście", jeszcze inny zaszyje się w ustronnym miejscu i przeczyta kilka książek. Najlepiej znasz swoje nastolatki, to wiedząc już na co można liczyć w danej miejscowości musisz sam sobie odpowiedzieć czy to wystarczy młodzieży.

Mokalo i Borak to całkowite dziury i nic się tam nie dzieje. Orebic stwarza okazję do szybkiego skoku na Korculę no i jest jednak większym miasteczkiem. Ma port, jest gdzie połazić wieczorem, było nawet jakieś disco ale imprezy nie cieszyły się jakimś tam wielkim zainteresowaniem to nie wiem czy jeszcze działa (w pobliżu plaży Trstenica).

Trpanj jest większy niż Mokalo i Borak ale też sporo mniejszy od Orebica.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.02.2019 18:13

gusia-s napisał(a):
Ladybird napisał(a):Widzę, że wszystkie głosy na Orebic. No i teraz mam zagwozdkę :-)
A może jednak ktoś był z nastolatkami w którymś z tych trzech miejsc (Mokalo, Borak, Trapnj) w sezonie i mógłby opisać swoje doświadczenia?
Ale nie wszystkie nastolatki są takie same to jak ktoś ma doradzić 8O . Jednemu wystarczy smartfon i wifi do szczęścia a inny będzie szukał wrażeń "na mieście", jeszcze inny zaszyje się w ustronnym miejscu i przeczyta kilka książek. Najlepiej znasz swoje nastolatki, to wiedząc już na co można liczyć w danej miejscowości musisz sam sobie odpowiedzieć czy to wystarczy młodzieży.

Mokalo i Borak to całkowite dziury i nic się tam nie dzieje. Orebic stwarza okazję do szybkiego skoku na Korculę no i jest jednak większym miasteczkiem. Ma port, jest gdzie połazić wieczorem, było nawet jakieś disco ale imprezy nie cieszyły się jakimś tam wielkim zainteresowaniem to nie wiem czy jeszcze działa (w pobliżu plaży Trstenica).

Trpanj jest większy niż Mokalo i Borak ale też sporo mniejszy od Orebica.

Przy plaży Trstenica w zeszłym roku działało disco, na wodzie był rozstawiony tor przeszkód. Tuż przy plaży są dwa pola do gry w bule. Koncerty zespołów i wokalistów chorwackich odbywają się na parkingu tuż przy marinie.
Osobiście polecam bardzo ciekawe widowisko MORESZKA, które odbywa się w starym amfiteatrze na Korcula.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.02.2019 19:35

wojstar napisał(a): Przy plaży Trstenica w zeszłym roku działało disco, na wodzie był rozstawiony tor przeszkód. Tuż przy plaży są dwa pola do gry w bule. Koncerty zespołów i wokalistów chorwackich odbywają się na parkingu tuż przy marinie.
Osobiście polecam bardzo ciekawe widowisko MORESZKA, które odbywa się w starym amfiteatrze na Korcula.
No właśnie dlatego uważam, że Orebic daje więcej możliwości "zabicia" czasu niż pozostałe miejscowości na półwyspie.
Zazwyczaj za dnia korzysta się z uroków plaż, na które fajnie pojeździć w różne miejsca a na wieczór dobrze mieć pod ręką właśnie miasteczko, w którym coś się dzieje.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 11.02.2019 22:02

gusia-s napisał(a):
wojstar napisał(a): Przy plaży Trstenica w zeszłym roku działało disco, na wodzie był rozstawiony tor przeszkód. Tuż przy plaży są dwa pola do gry w bule. Koncerty zespołów i wokalistów chorwackich odbywają się na parkingu tuż przy marinie.
No właśnie dlatego uważam, że Orebic daje więcej możliwości "zabicia" czasu niż pozostałe miejscowości na półwyspie.
Zazwyczaj za dnia korzysta się z uroków plaż, na które fajnie pojeździć w różne miejsca a na wieczór dobrze mieć pod ręką właśnie miasteczko, w którym coś się dzieje.

:D tak właśnie jest.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 372
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone