Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alex06
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alex06 » 30.12.2018 14:57

zip20
dziękuje bardzo za info;-)
Alex06
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alex06 » 30.12.2018 20:33

zip20,
i cała reszta dziękuję za pomoc :-) - w takim razie decyzja zapadła _ Jelsa ;-)
teraz tylko trzeba znaleźć jakąś fajną kwaterę...
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 30.12.2018 22:01

Nie byłem w Jelsa, ale kiedyś przeglądałem takie apartamenty http://croatiapartment.biz/pol/
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 30.12.2018 22:13

Byłem w Jelsie, a teraz jeżdżę na Peljesac.
Jelsa to fajne, miejsce, zwlaszcza wieczorami i w nocy, bo jest gdzie pójść, sporo knajpek i lody ;). Mieszkaliśmy b blisko Starego Miasta, ale było cicho i spokojnie, a w niecałe 10 min byliśmy w centrum.
Jest gdzie zrobić zakupy (bazarek i przede wszystkim rybarnica).
Nam odpowiadała plaża za kempingiem. Miejsca do plażowania na tarasach pod drzewami, a morze z piaszczystym i plytkim dnem. Dla dzieci idealne, dla dorosłych to zależy co kto lubi. Już nie ta przejrzystość wody co na Peljesac.
deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deauville » 30.12.2018 22:41

Alex06 napisał(a):Wita,
Śledzę Wasz wątek już dłuuugo;-)
Dwa lata temu planowaliśmy nasz pierwszy urlop w Chorwacji.
To tutaj zaraziłam się półwyspem :D
, byliśmy w Trpanj dwa lata z rzędu i muszę przyznać że to raj na ziemi.. cudowne miejsce, które pokochaliśmy całą rodzinką.
I teraz mamy dylemat ... czy trzeci raz jechać w to samo miejsce, czy zwiedzać inne miejsca w Chorwacji, może jakąś wyspę?
Boję się tylko że nie znajdziemy czegoś równie wspaniałego...

Czy mieliście podobne obawy? Czy zwiedzaliście inne części Chorwacji?

Pozdrawiam serdecznie

Spaliście w jedynym chyba tam hotelu czy w jakiejś kwaterce ?
zip20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zip20 » 31.12.2018 01:16

MirekM napisał(a):Byłem w Jelsie, a teraz jeżdżę na Peljesac.
Jelsa to fajne, miejsce, zwlaszcza wieczorami i w nocy, bo jest gdzie pójść, sporo knajpek i lody ;). Mieszkaliśmy b blisko Starego Miasta, ale było cicho i spokojnie, a w niecałe 10 min byliśmy w centrum.
Nam odpowiadała plaża za kempingiem. Miejsca do plażowania na tarasach pod drzewami, a morze z piaszczystym i plytkim dnem. Dla dzieci idealne, dla dorosłych to zależy co kto lubi. Już nie ta przejrzystość wody co na Peljesac.

Na tych plażach przy kempingu nie bywałem to się nie wypowiem

Co do Jelsy to w większości na plaże trzeba dojechać samochodem (jeśli pomijamy miejską i te kolo kempingów) to mamy dwie opcje.
Bliskie plaże miedzy Jelsa a Vebroską - można dojechać i zaparkować bez problemu przy samej plaży. Co do samych plaż kamieniste. ( 1 zdjęcie)
Plaże położone trochę dalej "za tunelem" okrągłe białe kamyczki, coś za coś :D (2 zdjęcie)

W Sutivanie plaże na wyciągniecie ręki, przy samej drodze, zostawiasz auto i schodzisz na plaże. Wygodne przy małych dzieciach. Białe okrągłe kamyczki lub gryz (3 zdjęcie)
Załączniki:
c.JPG
b.JPG
a.JPG
Alex06
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alex06 » 31.12.2018 10:52

wojstar napisał(a):Nie byłem w Jelsa, ale kiedyś przeglądałem takie apartamenty http://croatiapartment.biz/pol/

dzięki - tam jeszcze nie szukałam
zip20 napisał(a):

Na tych plażach przy kempingu nie bywałem to się nie wypowiem

Co do Jelsy to w większości na plaże trzeba dojechać samochodem (jeśli pomijamy miejską i te kolo kempingów) to mamy dwie opcje.
Bliskie plaże miedzy Jelsa a Vebroską - można dojechać i zaparkować bez problemu przy samej plaży. Co do samych plaż kamieniste. ( 1 zdjęcie)
Plaże położone trochę dalej "za tunelem" okrągłe białe kamyczki, coś za coś :D (2 zdjęcie)

W Sutivanie plaże na wyciągniecie ręki, przy samej drodze, zostawiasz auto i schodzisz na plaże. Wygodne przy małych dzieciach. Białe okrągłe kamyczki lub gryz (3 zdjęcie)

wiesz my i tak za długo na miejscu nie wysiedzimy ...nastawiamy się na zwiedzenie ilu tylko się da zakamarków na wyspie;-)
nie mówię że nie bedziemy w pobliżu plażować, ale w naszym wydaniu to max 3 godz. w auto i szukanie nowych zakątków;-)
deauville napisał(a):
Alex06 napisał(a):Wita,
Śledzę Wasz wątek już dłuuugo;-)
Dwa lata temu planowaliśmy nasz pierwszy urlop w Chorwacji.
To tutaj zaraziłam się półwyspem :D
, byliśmy w Trpanj dwa lata z rzędu i muszę przyznać że to raj na ziemi.. cudowne miejsce, które pokochaliśmy całą rodzinką.
I teraz mamy dylemat ... czy trzeci raz jechać w to samo miejsce, czy zwiedzać inne miejsca w Chorwacji, może jakąś wyspę?
Boję się tylko że nie znajdziemy czegoś równie wspaniałego...

Czy mieliście podobne obawy? Czy zwiedzaliście inne części Chorwacji?

Pozdrawiam serdecznie

Nie nie korzystaliśmy z Hotelu Faraon, dwa lata z rzędu nocowaliśmy na kwaterze prywatnej u bardzo miłego Nedo;-)

jak zaspokoimy ciekowość nowym miejscem to pewnie za rok wrócimy na ukochany Peljesac;-)
czy masz na myśli że w okolicy Jelsy wody nie tak przejzyste czy na całym Hvarze?
zip20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zip20 » 31.12.2018 12:02

wiesz my i tak za długo na miejscu nie wysiedzimy ...nastawiamy się na zwiedzenie ilu tylko się da zakamarków na wyspie;-)
nie mówię że nie będziemy w pobliżu plażować, ale w naszym wydaniu to max 3 godz. w auto i szukanie nowych zakątków;-)

To tak jak ja :) a tam jest co robić
Mapa http://file.mahalo.cz/2016/12/mapa-ostr ... -okoli.jpg
deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deauville » 31.12.2018 13:45

[/quote]Spaliście w jedynym chyba tam hotelu czy w jakiejś kwaterce ?
Nie nie korzystaliśmy z Hotelu Faraon, dwa lata z rzędu nocowaliśmy na kwaterze prywatnej u bardzo miłego Nedo;-)[/quote]
Daj jakieś namiary, proszę.
Alex06
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alex06 » 31.12.2018 14:02

deauville napisał(a):
Nie nie korzystaliśmy z Hotelu Faraon, dwa lata z rzędu nocowaliśmy na kwaterze prywatnej u bardzo miłego Nedo;-)[/quote]
Daj jakieś namiary, proszę.[/quote]

podaje linka - nie jest to wersal :wink: ale bardzo mili właściciele i bardzo dobra lokalizacja http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ ... partments/
Alex06
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alex06 » 31.12.2018 14:02

zip20 napisał(a):
nie mówię że nie będziemy w pobliżu plażować, ale w naszym wydaniu to max 3 godz. w auto i szukanie nowych zakątków;-)

To tak jak ja :) a tam jest co robić
Mapa http://file.mahalo.cz/2016/12/mapa-ostr ... -okoli.jpg

Wow extra dzię :D ki
deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deauville » 31.12.2018 14:04

Alex06 napisał(a):
deauville napisał(a):
Nie nie korzystaliśmy z Hotelu Faraon, dwa lata z rzędu nocowaliśmy na kwaterze prywatnej u bardzo miłego Nedo;-)

Daj jakieś namiary, proszę.[/quote]

podaje linka - nie jest to wersal :wink: ale bardzo mili właściciele i bardzo dobra lokalizacja http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ ... partments/[/quote]
Absolutnie nie oczekuję i nigdy nie oczekiwałem od Chorwacji Wersalu.
Dzięki za linę.
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 31.12.2018 15:20

Woda na plaży z piaskiem nigdy nie będzie tak przejrzysta jak na kamienistej, ale nie jest źle. Generalnie zjeździlem Cro i byłem na wielu plażach, ale tak przejrzystej wody jak na Peljesac to trudno znaleźć (oczywiscie na Peljesac od Malego Mora też nie jest idealna).
Na Hvar polecam Sweta Nedela i cały Hvar zatunelowy, to praktycznie Peljesac (pod względem ciszy i spokoju).
Bellerofon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bellerofon » 05.01.2019 13:21

MirekM, możesz coś podpowiedzieć a propos noclegów na Peljesacu.
Szukam noclegów na południu półwyspu, okolice: Podobuce, Borak Dingac, Zuljana.
W zeszłym roku byliśmy na Hvar - Ivan Dolac - rewelacja. Teraz czas zwiedzić po raz pierwszy Peljesac.
Jeżeli ktoś może polecić jakieś noclegi na Peljesacu to z miłą chęcią przyjmę, raczej wioski niż miasta. Raczej kamyczki niż betony :)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 05.01.2019 14:37

Zobacz u Sarki w Boraku app. Vedrana. Jadę do niej drugi raz teraz. Jak dla mnie super. Jak coś to pytaj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 369
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone