napisał(a) poludnica » 25.10.2018 09:14
Może ktoś z Was zastanawia się nad wyborem miejscowości na Pelješacu, podzielę się więc wrażeniami z Viganja, mam wrażenie - mało popularnego wśród miłośników półwyspu. Mnie w przeciwieństwie do osławionego Podobuće (dlaczego nie podobało mi się, w poście kilka stron wcześniej) Viganj zachwycił.
Do Podobuče jechałam nakręcona jak króliczkowa armia Duracela, a rozczarowałam się; do Viganja wybierałam się, czując spory dystans. Wybraliśmy tę miejscowość (poza tym, że to Pelješac) tylko dlatego, że mąż pływa na desce i miał już dość ciągłego ładowania deski na dach samochodu i szukania dobrych miejsc do pływania.
Dlaczego nie paliłam się do Viganja? Uwielbiam zadoopia, a Viganj to ani zadoopie, ani klimatyczne miasteczko z ryneczkiem i kamiennymi wąskimi uliczkami. Ot rozciągnięte wzdłuż brzegu domy i - widziane oczyma mojej wyobraźni - tłumy windsurfingowców.
A tymczasem okazało się, że windsurfingowcy stłoczeni byli wokół kampingu, gdzie indziej w ogóle nie czułam ich obecności (zresztą nawet na plaży przy kampingu wieczorem i przed południem było prawie pusto, zdecydowanie ciszej i luźniej niż o tych samych porach na plaży w Podobuče).
Jako że większość domów w Viganju jest w pierwszej linii brzegowej, prawie każdy ma kawałek własnej plaży, nawet w szczycie szczytów sezonu nie ma tłoku, niemal się nie zdarza (przynajmniej w okolicy w naszego apartmana nie zdarzało się), by ktoś sobie rezerwował miejsce swoimi bambetlami i matą. Nasza plaża była więc prawdziwie zadoopiowa, luźna i cicha, a jednocześnie do dobrze zaopatrzonego sklepu i kilku konob oraz pizzerii było kilka kroków. Nie ma rynku, ale są stare kamienne domy (nowsze domy też dość ładnie wpasowane, prawie brak typowych nowych koszmarków) i śliczny mały kościółek. Dużo zieleni i piękny widok na Korčulę. Łatwo znaleźć w przyzwoitej cenie apartman 5 metrów od morza. Klimatycznie. Wiatr jest zaletą, przyjemnie chłodził (zresztą nigdy nie wiało cały dzień, raczej 2-3 godziny po południu). Woda - mimo wiatru - bardzo ciepła.
Wyjechaliśmy zachwyceni z rezerwacją na przyszły rok
.