Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2018 07:24

Czy tylko ja się zastanawiam, co Konoba Antunović ma wspólnego z Dubą Peljeską :?:

Oczywiście, jest to najbardziej znana i szanowana konoba w okolicy...
masterb
Odkrywca
Posty: 66
Dołączył(a): 05.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterb » 07.08.2018 08:49

dzieki za info...to pozostaje umowic sie na peke do Konoba Antunovic :)
piamir
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 809
Dołączył(a): 19.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 07.08.2018 10:06

Marsallah napisał(a):Czy tylko ja się zastanawiam, co Konoba Antunović ma wspólnego z Dubą Peljeską :?:

Oczywiście, jest to najbardziej znana i szanowana konoba w okolicy...

Pewnie skojarzenie. Konoba Antunovic znajduje się w miejscowości Kuna, która nie leży nad morzem.
Byliśmy tam 9 razy i za każdym razem obiecujemy sobie, że wrócimy tam w roku następnym. Taki nasz mały rytuał. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2018 10:24

Dwa lata temu byłem konobie Antunovic i albo mieli zły dzień, albo miałem innego pecha. Rezerwowaliśmy 2 dni wcześniej zamawiając 3 różne platy mięs. Zaczęło się od znakomitych przekąsek i przyzwoitego wina, pysznego chleba, ale mięso to w większości kości. Ciężko było coś wyskubać. Fura ziemniaków jakoś nie zastąpiła tego na co przyjechaliśmy. Raczej już nie odwiedzę tej konoby.
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2018 11:38

^^ bywa. Ja się w ten sposób zawiodłem na konobie, która od lat niezmiennie prowadzi w rankingu tripadvisora na najlepszą na Visie - podali mi tłustą pekę z janjetiny, a obsługa urągała...wszystkiemu.
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 07.08.2018 12:01

Mi osobiście też peka nie smakuje, może nie gustuję w kozinie... 8O Na 7 dorosłych osób zamawialiśmy 3 porcje peki i jakoś wszyscy się najedliśmy ;-)
trajano
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 320
Dołączył(a): 27.07.2007
Jestem w Orebicu, mogę odpowiedzieć na pytania :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 07.08.2018 12:58

Gdyby ktoś miał jakieś pytania, to do wtorku 14.08 jestem w Orebicu. Mogę coś sprawdzić na miejscu, lub po prostu odpowiedzieć na pytania :-)
Bartek81
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 389
Dołączył(a): 25.07.2018
Re: Jestem w Orebicu, mogę odpowiedzieć na pytania :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.08.2018 20:30

Hej,

Jaka temperatura Jadranu i czy dużo Polaków w Orebicu lub wogóle na Paljesac'u ?
Rich
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 47
Dołączył(a): 10.09.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rich » 08.08.2018 14:34

bigredone napisał(a):Dwa lata temu byłem konobie Antunovic i albo mieli zły dzień, albo miałem innego pecha. Rezerwowaliśmy 2 dni wcześniej zamawiając 3 różne platy mięs. Zaczęło się od znakomitych przekąsek i przyzwoitego wina, pysznego chleba, ale mięso to w większości kości. Ciężko było coś wyskubać. Fura ziemniaków jakoś nie zastąpiła tego na co przyjechaliśmy. Raczej już nie odwiedzę tej konoby.


Generalnie peka to mięso z kośćmi i nieco tłuste-wiem ze dla większości 'nowoczesnych' osób jest nie do przełknięcia bo najczęściej konsystencja i forma jest inna niż w fastfoodach :) , ja uważam ze ta konoba jest jednym z nielicznych miejsc gdzie można zjeść tak jak kiedyś-przed zunifikowaniem turystycznym-podawano jedzenie tu na półwyspie. Może miałeś pecha, albo po prostu nastawiłeś się na inny rodzaj uczty, nasza peka która zamówiliśmy tez była "koscista" tez miała tłuszczyk, no ale to taka potrawa, i mogę z własnego doświadczenia powiedzieć ze na balkanach często podaje się własnie takie tłuste mięsko w najróżniejszych formach-myślę ze to zaszłość historyczna, niech mnie ktoś poprawi jak się mylę :hut:
a taka ciekawostka, Antunovic ma hodowle tych wszystkich zwierząt które można u niego smakować, na całym półwyspie ma największa hodowle kóz, owiec, osłów, dodatkowo wszystkie warzywa i owoce, wędliny, sery, jak i nalewy są jego produkcji, czy może być bardziej autentyczne miejsce? 8)
Rich
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 47
Dołączył(a): 10.09.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rich » 08.08.2018 14:39

masterb napisał(a):dzieki za info...to pozostaje umowic sie na peke do Konoba Antunovic :)


Tu masz stronę http://opgantunovic.hr/en/ gdzie możesz dokonać rezerwacji :D polecam :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2018 14:42

Nie obce jest mi jedzenie tłuste , tak jak każde inne i oczywiście wiem też jak wygląda mięso z peki. Zamówiliśmy oprócz kozy i chyba barana także wieprzowinę i ona również była beznadziejna. Po prostu dostaliśmy jakieś resztki. I dlatego nie polecę tej knajpy nikomu.
Rich
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 47
Dołączył(a): 10.09.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rich » 08.08.2018 14:46

bigredone napisał(a):Nie obce jest mi jedzenie tłuste , tak jak każde inne i oczywiście wiem też jak wygląda mięso z peki. Zamówiliśmy oprócz kozy i chyba barana także wieprzowinę i ona również była beznadziejna. Po prostu dostaliśmy jakieś resztki. I dlatego nie polecę tej knajpy nikomu.


masz takie prawo :) może tak jak napisałeś-pech :lol:
niedaleko w miejscowości Potomje, przy tunelu Dingac znajduje się konoba Portum-co prawda nie jadłem tam peki, ale słyszałem ze jest dobra bardzo :D Jedliśmy tam kilkakrotnie i mogę powiedzeic ze jedzenie jest dobre. 8)
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.08.2018 06:59

Rich napisał(a):Generalnie peka to mięso z kośćmi i nieco tłuste


Peka może być taka lub siaka, lecz sprowadzenie mięsnej peki do tego, że ma być to tłuste, to już przeginka. Zależy, co tam za mięso załadują - jak jest tłuste, to nie jest to zapewne już jagnięcina, a baranina. Tłuste kawałki powinno się jednak wywalić lub tak przyrządzić, żeby tłuszcz wytopił się, tworząc "sosik". W żadnym wypadku peka nie powinna być tłusta, bo tłuszcz sam w sobie to ohyda. Tłusta peka = w chuja cię robią, tyle.
Rich
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 47
Dołączył(a): 10.09.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rich » 09.08.2018 07:25

Marsallah napisał(a):
Rich napisał(a):Generalnie peka to mięso z kośćmi i nieco tłuste


Peka może być taka lub siaka, lecz sprowadzenie mięsnej peki do tego, że ma być to tłuste, to już przeginka. Zależy, co tam za mięso załadują - jak jest tłuste, to nie jest to zapewne już jagnięcina, a baranina. Tłuste kawałki powinno się jednak wywalić lub tak przyrządzić, żeby tłuszcz wytopił się, tworząc "sosik". W żadnym wypadku peka nie powinna być tłusta, bo tłuszcz sam w sobie to ohyda. Tłusta peka = w chuja cię robią, tyle.


Dokładnie tak, jak napisałem 8) nie wiem jaka jest siaka :lol: ale nie można iść w skrajność to prawda 8) , choć tłuszczyk musi być bo inaczej nie będzie smaku to jak na talerzu dostajesz sam galaretowaty tłuszcz to zdecydowanie trzeba to zareklamować :) hmm jagnięcina nie jest sama w sobie tłusta choć potrafi być poprzerastana myślę ze to zależny od rasy ale mogę się mylić :)
Marsallah
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2295
Dołączył(a): 31.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.08.2018 11:50

Rich napisał(a):jagnięcina nie jest sama w sobie tłusta choć potrafi być poprzerastana myślę ze to zależny od rasy ale mogę się mylić :)


To zależy, czy jagnię prowadziło tryb siedzący (pifko+tv, biurko), czy też aktywny (pełny wypas na łące) :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

cron
Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 361
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone