mario mario napisał(a):No więc wygląda na to, że zaryzykuje i pojade bez ZK, choć jesli mnie panięć nie myli jak 10 lat temu jechałem przez Neum to celnik zapytał o "green karte", no ale wtedy miałem. Z Waszego doświadczenia, jakich dokumentów oczekują na granicy z BiH, tylko paszporty? Czy np dokumenty samochodu też? Choć teraz jak jechałem przez Mursko to pani celnik tez tylko dałem paszporty i było OK. Swoją droga zdziwiło mnie, że na granicy w Mursko tylko chorwacki celnik mnie obługiwał a nie było Słoweńskiego punktu
Janusz Bajcer napisał(a):Przejazd przez Neum traktowany jest jako tranzyt bez kontroli ZK.
Aldonka napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Przejazd przez Neum traktowany jest jako tranzyt bez kontroli ZK.
To, że na granicy w Neum nie sprawdzają Zielonej Karty nie znaczy, że można jej nie posiadać. Nawet na owym tranzytowym odcinku jest wymagana.
Oczywiście nikt Ci zapewne jej nie sprawdzi, ale w przypadku szkody, choćby najmniejszej będą spore kłopoty...i na nic się zda wówczas tłumaczenie, że to przecież tranzyt.
Możesz ryzykować, to Twój wybór. Możesz kupić na granicy.
Godlik napisał(a):Może mam pecha, ale jeżdżę tamtędy co roku już ładnych kilka lat i prawie zawsze na granicy proszą mnie o ZK.
W ubiegłym roku za ZK na miesiąc płaciłem chyba 20 zł...
Aldonka napisał(a):Możesz ryzykować, to Twój wybór. Możesz kupić na granicy.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne