muziko napisał(a):Witam serdecznie wszystkich miłośników Półwyspu Peljesac, zakochani w Chorwacji planujemy zwiedzić kolejny rejon i wybór padł właśnie na tak pięknie opisywany Peljesac. Proszę o informację, gdzie dokładnie się udać, jakie miasteczko wybrać, gdzie znajdziemy najpiękniejsze plaże. Póki co do głowy przychodzi nam Orebic, ale czy ktoś coś innego może polecić?? Nie lubimy się nudzić, więc żeby było co zwiedzać, zjeść coś dobrego z regionu, wybrać się na korculę, ale także piękno fauny i flory pod wodą, czyli ciekawe miejsce aby trochę snurkować, ładne rybki jakieś muszelki itp. fajne i czyste plaże z krystaliczną wodą, fajnie jakby jakaś piaszczysta się znalazła. Proszę o wszelkie opinie i sugestie, z góry dziękuję i pozdrawiam
wojstar napisał(a):mam pytanko: orientuje się ktoś czy z Orebicia lub Korculi są organizowane wycieczki do Blue Cave - Modra Spilja na wyspie Bisevo ?
tommyjot napisał(a):Peljesac to taka wyspa nie wyspa. Coś wyjątkowego. Każda miejscowość ma jakiś swój klimat, który każe wracać jak się złapie Peljesaczowego bakcyla. Odkrywanie miejscowości po miejscowości, dzięki podpowiedzią wielbicieli, daje niesamowite doznania. Albo się zakochasz i będziesz wracać rokrocznie albo już nigdy jie zawitasz w to mijsce. Przyjedź, poczuj. Ja tam wracam co roku i jeszcze zostało dużo do odkrycia. Kilkanaście wakacyjnych razy to troszkę czasu. W większości na Peljesacu. Miłego pobytu i wrażeń.
Aldonka napisał(a):wojstar napisał(a):mam pytanko: orientuje się ktoś czy z Orebicia lub Korculi są organizowane wycieczki do Blue Cave - Modra Spilja na wyspie Bisevo ?
Prawdę mówiąc nie spotkałam się tam z taką ofertą, ale też niezbyt szczególnie już się tym ofertą przyglądam. Na pewno są oferty wycieczek na Mljet i okoliczne wyspy.
Bardziej prawdopodobne wydają mi się z Korculi i to z Vela Luka niż z samego miasta Korcula. Ale to, że nie było takiej oferty w zeszłym roku nie znaczy, że nie będzie w tym.
11.06 - 23.06, dyzio74, Gdańsk/Omiś/Neum, Honda Civic, (N)
13.06 - 23.06, MłodyGSX-R, Ostrołęka - Ivan Dolac (Hvar), Ford Mondeo mk5, (N)
13.06 - 24.06, kubus_wawa, Warszawa - Mandre PAG, auto xxx, CB
13.06 - 30.06, colins, Słubice - Tucepi, Opel Astra K kombi, (N)
13.06 - 20.06, JoannaMaxel, Szczecinek - Grecja - Wyspa Korfu - samolot
13.06 - 23.06, rychu1619, Okrug Gornji, VW Tiguan
17.06 - 31.06, Irek.Be, Cork(IRL)-Arco(IT)-Werona-Wenecja-Poljica(Trogir)-Kraków, Kia Ceedd II, 1.6 ON, (N)
17.06 - 30.06, khml, Lublin - Tucepi, Renault Megane (N) + Toyota Corolla (N)
17.06 - 30.06, Natko_, Wodzisław - Orebic, V70, (N)
17.06 - 28.06, rfilip, Kalisz - Orebić ,fiat sedici
17.06 - 30.06, Ustronianka, Łódż - Orebic, auto jeszcze nie wiem jakie , (N)
17.06 - 24.06, Ewkaa, Radomsko - Bibinje, Opel Astra
stachan napisał(a):Przez te kilka lat, gdy jeździmy na Peljesac nie zdarzyło się, aby w Neum zażądano od nas okazania ZK. Gdzieś ktoś napisał na forum, że były jednak takie przypadki, ale wtedy pomagało 10 euro... Ja na Twoim miejscu zaryzykowałbym, wszak masz ten dokument, choć nie przy sobie. Jedź ostrożnie - to tylko kilka kilometrów.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne