wojstar napisał(a):Z napisał(a):wojstar napisał(a):Polecam Mljet, najbardziej zielona wyspa chorwacka z parkiem narodowym, wyspa Lastovo z jej wykutymi w skałach schronami dla okrętów podwodnych najpierw krigsmarine potem wojska jugosłowiańskiego - bardzo spokojna i malownicza wyspa.
Oczywiście Korcula - mały Dubrovnik, i na wyspie miejscowość Lastovo z piaszczystą plażą (nie taki piasek jak na plażach w Polsce).
Vela Luka - malownicze miasteczko.
Na Peljesac spokojne miasteczko Loviste, Kuciste i Viganj - mekka dla amatorów deski z żaglem.
Nakovanj - średniowieczna wioska.
To są miejsca tuż przy Orebic.
Oczywiście Dubrovnik - około 2 godziny jazdy samochodem. Po drodze arboretum Trsteno. No jest tych miejsc trochę do zwiedzania.
O Mljecie chętnie posłucham,chcę w tym roku przeskoczyć tam z Zuljany.
Jeżeli popłyniesz z Zuljany pewnie wyjdziesz na ląd w Polace. I tu jest wybór:
1. pojechać busem do Pristeniste Sv. Marija, potem stateczek na wysepkę gdzie jest kosciół św,. Maryji - tak zrobiłem trzy lata temu,
2. w tym roku mam zamiar objechać park narodowy rowerem dookoła jezior (Orebic-Korcula-Mljet-Korcula-Orebic).
Z napisał(a):W Tamarisie jest kelnerka?,przez dwa lata widzę tam tylko braci.
Z napisał(a):wojstar napisał(a):Z napisał(a):wojstar napisał(a):Polecam Mljet, najbardziej zielona wyspa chorwacka z parkiem narodowym, wyspa Lastovo z jej wykutymi w skałach schronami dla okrętów podwodnych najpierw krigsmarine potem wojska jugosłowiańskiego - bardzo spokojna i malownicza wyspa.
Oczywiście Korcula - mały Dubrovnik, i na wyspie miejscowość Lastovo z piaszczystą plażą (nie taki piasek jak na plażach w Polsce).
Vela Luka - malownicze miasteczko.
Na Peljesac spokojne miasteczko Loviste, Kuciste i Viganj - mekka dla amatorów deski z żaglem.
Nakovanj - średniowieczna wioska.
To są miejsca tuż przy Orebic.
Oczywiście Dubrovnik - około 2 godziny jazdy samochodem. Po drodze arboretum Trsteno. No jest tych miejsc trochę do zwiedzania.
O Mljecie chętnie posłucham,chcę w tym roku przeskoczyć tam z Zuljany.
Jeżeli popłyniesz z Zuljany pewnie wyjdziesz na ląd w Polace. I tu jest wybór:
1. pojechać busem do Pristeniste Sv. Marija, potem stateczek na wysepkę gdzie jest kosciół św,. Maryji - tak zrobiłem trzy lata temu,
2. w tym roku mam zamiar objechać park narodowy rowerem dookoła jezior (Orebic-Korcula-Mljet-Korcula-Orebic).
Chyba wolę autem promem płynąć,muszę coś ogarnąć na wyspie na drugą część pobytu.Cały czas waham się między Mljet a Korculą.Klek powoli mnie też nachodzi.
Z napisał(a):Ja byłem w 2016 i 2017,takich dwóch braci bliźniaków było,Tamaris to ta ostatnia?
Magda O. napisał(a):Z napisał(a):Ja byłem w 2016 i 2017,takich dwóch braci bliźniaków było,Tamaris to ta ostatnia?
Tak, to tam Was widziałam, chociaż nie wiedziałam, że to Wy
Kojarzę panią kelnerkę, raz nas obsługiwała.
Swoją drogą ciekawe, czy w którejś z žuljańskich knajp będzie można obejrzeć mecze Mistrzostw Świata... ktoś kojarzy, czy w którejś jest telewizor? ( byłam tylko w Tamarisie).
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne