Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 24.04.2018 19:17

Nam też często szwędacz się załącza, dlatego najpierw 3 dni poszwędamy się po Durmitorze, a później szwędania ciąg dalszy na Peljesacu:)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.04.2018 19:22

mogę parę miejsc polecić. my w zeszłym roku zaczęliśmy zwiedzać miejsca związane z planem filmowym "Gry o Tron", w tym roku ciąg dalszy i parę nowości.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 24.04.2018 19:44

Myślę że wszyscy chętnie się dowiedzą o ciekawych miejscach:)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.04.2018 20:01

Polecam Mljet, najbardziej zielona wyspa chorwacka z parkiem narodowym, wyspa Lastovo z jej wykutymi w skałach schronami dla okrętów podwodnych najpierw krigsmarine potem wojska jugosłowiańskiego - bardzo spokojna i malownicza wyspa.
Oczywiście Korcula - mały Dubrovnik, i na wyspie miejscowość Lastovo z piaszczystą plażą (nie taki piasek jak na plażach w Polsce).
Vela Luka - malownicze miasteczko.
Na Peljesac spokojne miasteczko Loviste, Kuciste i Viganj - mekka dla amatorów deski z żaglem.
Nakovanj - średniowieczna wioska.
To są miejsca tuż przy Orebic.
Oczywiście Dubrovnik - około 2 godziny jazdy samochodem. Po drodze arboretum Trsteno. No jest tych miejsc trochę do zwiedzania.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 24.04.2018 20:11

Rozumie że z Kuciste do Viganj przejadę nad samiutkim morzem ? Na Korculi jest miejscowość Lastovo??
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 24.04.2018 20:18

wojstar napisał(a):Polecam Mljet, najbardziej zielona wyspa chorwacka z parkiem narodowym, wyspa Lastovo z jej wykutymi w skałach schronami dla okrętów podwodnych najpierw krigsmarine potem wojska jugosłowiańskiego - bardzo spokojna i malownicza wyspa.
Oczywiście Korcula - mały Dubrovnik, i na wyspie miejscowość Lastovo z piaszczystą plażą (nie taki piasek jak na plażach w Polsce).
Na Peljesac spokojne miasteczko Loviste, Kuciste i Viganj - mekka dla amatorów deski z żaglem.
Oczywiście Dubrovnik - około 2 godziny jazdy samochodem. Po drodze arboretum Trsteno. No jest tych miejsc trochę do zwiedzania.

O Mljecie chętnie posłucham,chcę w tym roku przeskoczyć tam z Zuljany.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.04.2018 20:35

Lastovo to wyspa za Korculą. Nie słyszałam o takie miejscowości na wyspie. Miejscowość z piaszczystą plażą to Lumbarda.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.04.2018 20:41

Aldonka napisał(a):Lastovo to wyspa za Korculą. Nie słyszałam o takie miejscowości na wyspie. Miejscowość z piaszczystą plażą to Lumbarda.

Sorki, faktycznie Lastovo to wyspa z miejscowością o takiej samej nazwie słynąca z domów o wysokich kominach :) . Lumbarda - to za tą miejscowością jest piaszczysta plaża z ciemnym powulkanicznym piaskiem.
Ostatnio edytowano 24.04.2018 21:45 przez wojstar, łącznie edytowano 1 raz
Godlik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Godlik » 24.04.2018 20:47

wojstar napisał(a):mogę parę miejsc polecić. my w zeszłym roku zaczęliśmy zwiedzać miejsca związane z planem filmowym "Gry o Tron", w tym roku ciąg dalszy i parę nowości.

My jako wielcy fani GoT zrobiliśmy sobie taką wycieczkę w 2016. Powstała nawet specjalna sesja foto:
https://www.boredpanda.com/in-the-foots ... f-thrones/
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.04.2018 21:43

:oczko_usmiech: :D :) SUPER
W tym roku czeka mnie wysepka Lokrum.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.04.2018 21:54

wojstar napisał(a)::oczko_usmiech: :D :) SUPER
W tym roku czeka mnie wysepka Lokrum.

Nas też :)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.04.2018 21:55

Z napisał(a):
wojstar napisał(a):Polecam Mljet, najbardziej zielona wyspa chorwacka z parkiem narodowym, wyspa Lastovo z jej wykutymi w skałach schronami dla okrętów podwodnych najpierw krigsmarine potem wojska jugosłowiańskiego - bardzo spokojna i malownicza wyspa.

O Mljecie chętnie posłucham,chcę w tym roku przeskoczyć tam z Zuljany.

Jeżeli popłyniesz z Zuljany pewnie wyjdziesz na ląd w Polace. I tu jest wybór:
1. pojechać busem do Pristeniste Sv. Marija, potem stateczek na wysepkę gdzie jest kosciół św,. Maryji - tak zrobiłem trzy lata temu,
2. w tym roku mam zamiar objechać park narodowy rowerem dookoła jezior.
Ostatnio edytowano 25.04.2018 14:51 przez wojstar, łącznie edytowano 1 raz
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.04.2018 07:22

Mam pytanie: gdzie dokładnie w Žuljanie pytać o rejs na Mljet?
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 25.04.2018 08:52

Magda O. napisał(a):Mam pytanie: gdzie dokładnie w Žuljanie pytać o rejs na Mljet?

W centrum nurkowym albo u kapitana statku "Barbara". Pani starsza kelnerka z Tamarisa też pewnie będzie wiedziała.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.04.2018 10:06

bezrobotny500 napisał(a):
Magda O. napisał(a):Mam pytanie: gdzie dokładnie w Žuljanie pytać o rejs na Mljet?

W centrum nurkowym albo u kapitana statku "Barbara". Pani starsza kelnerka z Tamarisa też pewnie będzie wiedziała.

Dzięki :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 344
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone