napisał(a) Aldonka » 01.02.2014 01:16
Zrobiłam spis treści
Łatwiej będzie znaleźć to i owo
Postawiłam sobie za zadanie zgodnie z mapą przedstawić cały półwysep. Często i gęsto będę się posiłkowała zasobami internetu bo we wszystkich zakamarkach półwyspu nie byłam
Wasza więc bytność w tych miejscach i zasoby zdjęciowe będą na miarę złota
Na pierwszy ogień idzie
STON wszak to ona wita nas na Półwyspie.
Ston - z włoskiego Stagno, miasto leży w strategicznym miejscu w przesmyku łączącym ląd stały z pozostałą częścią półwyspu. Ston otoczony jest 890-metrowymi średniowiecznymi murami miejskimi z czasów Republiki Dubrownickiej, kiedy miasteczko było jej ważnym fortem. Dodatkowe zewnętrzne fortyfikacje obejmują także Mali Ston, mniejszą miejscowość leżącą nad brzegiem zatoki (Malostonski zaljev) oddzielającej półwysep od lądu stałego; w zatoce tej hodowane są ostrygi i małże. System fortyfikacji, utworzonych wokół Stonu skutecznie zapobiegał zdobyciu miasta przez Turków. Łączna długość murów wynosiła 5,5 km - na fortyfikacje składało się 40 wież i 7 twierdz, z których najważniejsze trzy to Veliki Kaštio (urządzono tu spichlerz i zbrojownię; twierdza ta pełniła także funkcje mieszkalne) w miasteczku Ston, Koruna (Mali Ston) oraz twierdza na wzgórzu Podzvizd. Twierdzę Koruna rozpoczęto budować w roku 1347; miała ona pięć wież i port, który służył przez stulecia do eksportu soli, pozyskiwanej w rejonie miasta. W czasach nowożytnych, kiedy militarna wartość fortyfikacji straciła znaczenie, mury zaczęto rozbierać, a pozyskane kamienne bloki sprzedawano jako budulec. Do dziś zachowały się ruiny trzech wież i fragmenty muru, czasem nazywanego "europejskim chińskim murem"
Odwiedzając Ston warto także obejrzeć renesansowy Pałac Rektorów (Knežev dvor), późnoromański kościół św. Mikołaja, gotycko-renesansowy Pałac Biskupi, wybudowany w miejscu zniszczonej przez trzęsienie ziemi kościół św. Błażeja oraz Klasztor Franciszkanów.
Wiele zdjęć wstawiałam raptem niedawno, ale chciałam to teraz zebrać w konkret. Tamtych nie będę usuwać, chyba że będą kogoś razić