Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2017 10:41

Bercik91 napisał(a):Czesc, dzis sprawdzalem mozliwosc wymiany zlotowek na kuny w kantorze przy porcie, kurs 1.65/1.68 jest dobra propozycja ? :) - Orebic

Drugie pytanie dotyczy "mniejszego" promu na korcule, on rowniez plynie do portu oddalonego o 3km od centrum korculi czy plynie bezposrednio do centrum? - Orebic

Pozdrawiam !:)

"Mniejszy" to stateczek wyłącznie pasażerski i podobnie jak jeszcze mniejsze skorupki pływa do centrum.
Za portem jest bank i chyba poczta więc można porównać kursy z kantorowymi.
jolo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolo » 01.08.2017 11:48

witam , zawsze jeździmy w okolice Omis Brela , w tym roku wpadł mi do głowy Orebic , wygląda ciekawie , , powiecie mi czy w ciemno znajdę kwaterę od 19 sierpnia na 8 osób 13dni , czy będzie ciężko , ? jeszcze pytanko dotyczące plaż , są toalety i prysznice ? czy z Orebica są morskie wycieczki do Dubrownika , czy polecacie okoliczne wioski na nocleg ? np. Podbuce
pozdrawiam
wojtek.b
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.b » 01.08.2017 18:03

figusek napisał(a):
monia1907 napisał(a):
AdamBeata napisał(a):
wojstar napisał(a):
w tym roku ponownie chcemy odwiedzić Mljet, ale tym razem weźmiemy rowerki i objedziemy jeziorka dookoła

My w zeszłym roku wypożyczyliśmy sobie skuterek z moja panią i calusieńką wyspę objechaliśmy wzdłuż i wszerz. Ceny nie zabijają, a frajda przednia.

Czy oprócz statku Katarina pływa coś jeszcze na Mljet z Zuljany?

Oczywiście - Marija, za którą płaci się 100kun, natomiast za Katarinę 120 ☺ umawiasz się w domku obok Studenaca, tuż przu chłopaku, który sprzedaje palačinki ☺ płaci się rano przed wyruszeniem w drogę ☺

Te 100-120kun to rejs w jedną czy dwie strony ?
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 01.08.2017 19:27

wojtek.b napisał(a):
figusek napisał(a):
monia1907 napisał(a):
AdamBeata napisał(a):
wojstar napisał(a):
w tym roku ponownie chcemy odwiedzić Mljet, ale tym razem weźmiemy rowerki i objedziemy jeziorka dookoła

My w zeszłym roku wypożyczyliśmy sobie skuterek z moja panią i calusieńką wyspę objechaliśmy wzdłuż i wszerz. Ceny nie zabijają, a frajda przednia.

Czy oprócz statku Katarina pływa coś jeszcze na Mljet z Zuljany?

Oczywiście - Marija, za którą płaci się 100kun, natomiast za Katarinę 120 ☺ umawiasz się w domku obok Studenaca, tuż przu chłopaku, który sprzedaje palačinki ☺ płaci się rano przed wyruszeniem w drogę ☺

Te 100-120kun to rejs w jedną czy dwie strony ?

W obie strony ☺ start o 9, powrót o 16 ☺
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 01.08.2017 19:41

jolo napisał(a):witam , zawsze jeździmy w okolice Omis Brela , w tym roku wpadł mi do głowy Orebic , wygląda ciekawie , , powiecie mi czy w ciemno znajdę kwaterę od 19 sierpnia na 8 osób 13dni , czy będzie ciężko , ? jeszcze pytanko dotyczące plaż , są toalety i prysznice ? czy z Orebica są morskie wycieczki do Dubrownika , czy polecacie okoliczne wioski na nocleg ? np. Podbuce
pozdrawiam

z samego Orebica nie ma, chyba że przez biuro Dalmatino, natomiast jak wspomniałem w postach powyżej kursują katamarany z Korculi.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.08.2017 22:17

jolo napisał(a):witam , zawsze jeździmy w okolice Omis Brela , w tym roku wpadł mi do głowy Orebic ,... czy z Orebica są morskie wycieczki do Dubrownika , ....

Witaj.

Z Orebica nie ma ale jest inne fajne rozwiązanie. Można przepłynać taksówką wodną do Korculi a tam codziennie z portu przy starym mieście pływa Katamaran. Wypływa z Korculi o 10:10 a w Dubrowniku jest o 12:00. Powrót o 16:00 na Korculi o 17:50.
Bilet 120 KUN. Trochę mało czasu na zwiedzanie. W ciągu 4 godzin to zapewne zdołacie przebiec przez stare miasto i mury bądź zamiast murów wjechać na górę Srd.

Link do infomacji o katamaranie:
http://www.korculainfo.com/ferries/ferr ... dubrovnik/
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 02.08.2017 05:45

Bravoag napisał(a):Witam!
Jak tam z osami na Divnej. 8 sierpnia będziemy w Orebic i zmartwiła nas "plaga" os.

jakoś dużo os w Orebic nie ma, ale niestety jedna mnie dopadła na plaży i użądliła w dłoń. lekka opuchlizna zeszła szybko ale miejsce bolało dwa dni.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.08.2017 06:56

wojstar napisał(a):
Jak tam z osami na Divnej. 8 sierpnia będziemy w Orebic i zmartwiła nas "plaga" os.

jakoś dużo os w Orebic nie ma, ale niestety jedna mnie dopadła na plaży i użądliła w dłoń. lekka opuchlizna zeszła szybko ale miejsce bolało dwa dni.

No to nie zazdroszczę. W tamtym roku os nie było. Całe szczęście bo jestem na te bestie uczulona :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2017 09:05

MeggiW napisał(a):
wojstar napisał(a):
sheltie1 napisał(a):Po długiej podróży dziś ujrzeliśmy nasz kochany Orebic!:) Jak ktoś tu pisze, że tłoczno to chyba nie był w Bolu na Brać w sezonie :D albo Riwierze Makarskiej :)

:)

Cieszę się, ponieważ zawitam tam już 12 :papa:

Najwięcej ludzi oczywiście wieczorami ale już bliżej centrum. Im dalej w stronę plaży trstenica tym mniej osób. Gdzie będziecie mieszkać?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 02.08.2017 17:38

sheltie1 napisał(a):
MeggiW napisał(a):
wojstar napisał(a):
sheltie1 napisał(a):Po długiej podróży dziś ujrzeliśmy nasz kochany Orebic!:) Jak ktoś tu pisze, że tłoczno to chyba nie był w Bolu na Brać w sezonie :D albo Riwierze Makarskiej :)

:)

Cieszę się, ponieważ zawitam tam już 12 :papa:

Najwięcej ludzi oczywiście wieczorami ale już bliżej centrum. Im dalej w stronę plaży trstenica tym mniej osób. Gdzie będziecie mieszkać?

Wieczorami faktycznie dużo ludzi zbiera się w centralnej części miasta - szczególnie okolice mariny gdzie wieczorkami są jakieś koncerty oraz przy lodziarni OAZA. Poza tym w okolicach Trstenicy i hoteli AZURA nie jest za dużo ludzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2017 11:49

Dokładnie. A Oaza to istny szał:) dobrze że kolejka szybko idzie. My mieszkamy niedaleko konoby Karako i tam już jest luz. Jeden dzień wybraliśmy sie na plaże w Viganji- fajne miejsce na totalny relaks :)
lemonsopot
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemonsopot » 03.08.2017 20:45

Może ktoś z aktualnie przebywających w Żuljanie ma jakieś namiary na kwatery dla 4 osób od 6.08 ?
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 03.08.2017 21:02

lemonsopot napisał(a):Może ktoś z aktualnie przebywających w Żuljanie ma jakieś namiary na kwatery dla 4 osób od 6.08 ?

Podpytam pojutrze gospodarza
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 05.08.2017 12:33

lemonsopot napisał(a):Może ktoś z aktualnie przebywających w Żuljanie ma jakieś namiary na kwatery dla 4 osób od 6.08 ?

Sa wolne miejsca w pierwszej linii brzegowej poniżej info
Załączniki:
20170805_114805-800x600.jpg
20170805_114800-600x800.jpg
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 05.08.2017 16:35

Sprawdziłem, osy na Divnej i na Dubie w normie. Rapem parę sztuk widziałem. Zatem polecam. Woda boska! Znacznie cieplejsza niż w Orebić`u.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 326
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone