Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 20.07.2017 16:42

bigredone napisał(a):
wojstar napisał(a):rano około 9:00 z korcula pływał katamaran Krilo do Dubrownika. potem trzeba przejść na stare miasto do portu i tam wypływają stateczki na lokrum.
można też jechać samochodem do Dubrownika i potem stateczkiem na lokrum.

Czasowo nie wyrobi żeby wrócić Krilo. Chyba, że biegiem.

Powrót jest chyba o 16:00 - faktycznie trochę mało czasu jest. Dlatego polecam jazdę samochodem - sam tak robilem trzy razy i w tym roku tez pojadę samochodem :)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 21.07.2017 07:41

Czy ktoś wie, co się dzieje w tym roku na Divnej, skąd wziął się tam rój pszczół, które atakują plażowiczów? Wczoraj pojechaliśmy pierwszy raz na tę plażę i od razu zagadali do nas uciekający Polacy, mówiąc, że nie da się tam wytrzymać przez pszczoły. I rzeczywiście, kiedy zeszliśmy na dół, zaatakowały nas agresywne pszczoły, które były wszędzie, zaczęły żądlić, więc nawet się nie rozpakowaliśmy, tylko przenieśliśmy się na Dubę. Tam niestety też były pszczoły, ale zdecydowanie mniej niż na Divnej. Niestety kilka z nich się na nas uparło i nie dały nam odpocząć....
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 21.07.2017 10:23

Pszczoły czy osy?
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.07.2017 10:29

Ja już w domu.....

Obserwacje z powrotu:
1 - Omijać Wiedeń - straszne korki - do Cro jechałem z Budapesztu więc nie wiedziałem co się dzieje, ale straciłem ok 1,5 h na Wiedeń - rozkopany - nawet google maps sie poddało:-) gdybym wiedział wcześniej...

2 - Warto zatankować zaraz po zjeździe z promy w Trpanij - taniej niż przy autostradzie - PB95 9 kun, zamiast 9,22 kun, kolega zalał ON tego lepszego bo taniej - a co niech auto też ma cos z wakacji:-) - niby niewiele ale ale zawsze na całym zbiorniku ... oczywiście BiH najtańsza jak ktoś jedzie
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.07.2017 10:34

Marsallah napisał(a):Pszczoły czy osy?

Osy to mi szynkę kradną rano przy śniadaniu z talerza :-)
Na Korculi i na Hvarze miałem masakre z osami - jak tylko się pojawiło śniadanie to już były.\
Na Peljesacu - w Podobucach spokój - pojedyncze sztuki -chyba wszystkie są na plaży :D
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 21.07.2017 10:34

Nie ukrywam że my tez walczyliśmy z osami w tym roku. Posiłku czasami nie dało się zjeść a spirale na "latadła" dymiły niczym pogorzelisko. Mimo to, za rok wracam na Peljesac :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.07.2017 19:26

Os jest bardzo dużo w tym roku. I nie ma znaczenia gdzie, czy w domy, czy na plaży.
Ja już padłam ofiarą ukąszenia. Nawet nie wiem kiedy potwora na mnie usiadła i upierdzieliła. Bolało jak chol.... spuchło mega kolano. Opuchlizna zniknęła, ale miejsce ugryzienia boli do teraz.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.07.2017 19:52

Żana z Podobuc jak się coś stanie zawsze stosuje oliwe z oliwek, swoją.
Jak jeżowiec to okład z oliwy na dwie godziny jak osa to okład z oliwy na dwie godziny itd:-) Mi pomogło z jeżowcami
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.07.2017 20:04

Bosm@n napisał(a):Ten lokal na górce ma piękny widok z tarasu - karty tam nie ma to fakt, ale można wejść i się umówić na za kilka godzin.... nawet faworki dla dzieci można dostać - a domaszcze wino - pyszne!

Polecam zmówić kalmara - maja takie "prawdziwe" z połowu - wielkie .... z oczmi 8O

Z tego roku - pyszny!!!
edzia217
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) edzia217 » 21.07.2017 20:05

Mam pytanko czy na Gorę Św. Eliasza można wjechać samochodem ?
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 21.07.2017 20:09

Bosm@n napisał(a):
Bosm@n napisał(a):Ten lokal na górce ma piękny widok z tarasu - karty tam nie ma to fakt, ale można wejść i się umówić na za kilka godzin.... nawet faworki dla dzieci można dostać - a domaszcze wino - pyszne!

Polecam zmówić kalmara - maja takie "prawdziwe" z połowu - wielkie .... z oczmi 8O

Z tego roku - pyszny!!!

O jakim lokalu mówisz? ☺ szukałam w Twoich wcześniejszych wpisach, ale nie znalazłam (lub źle patrzyłam :D) ☺

A co do os i pszczół - zawsze je mylę, wybaczcie :D ale fakt jest jeden - ostro cięły :(
jestok1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jestok1 » 21.07.2017 20:40

za miesiąc jestem w Boraku, jeśli idzie o te osy/pszczoły to przypomina mi się sytuacja ze Świnoujścia sprzed 12 lat temu , niesamowite chmary biedronek, ktoś mówił że to jakaś azjatycka odmiana, nie dało się leżeć na plaży bo od razu siadały na ciele.. nici z plażowania, bo tak było non stop przez cały tydzień...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.07.2017 21:17

Aldonka napisał(a):Os jest bardzo dużo w tym roku. I nie ma znaczenia gdzie, czy w domy, czy na plaży.
Ja już padłam ofiarą ukąszenia. Nawet nie wiem kiedy potwora na mnie usiadła i upierdzieliła. Bolało jak chol.... spuchło mega kolano. Opuchlizna zniknęła, ale miejsce ugryzienia boli do teraz.

:D cóż, mnie również ukąsiła, całe szczęście, że zabierałam ze sobą zawsze i wszędzie "Fenistyl", posmarowałam kilka razy i w dniu następnym nie było nawet śladu.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.07.2017 22:17

My będac Orebiciu nie zauważyliśmy jakiejś plagi os. Trafiały się czasem pojedyncze egzemplarze w czasie posiłku na balkonie.
W tym roku był to nasz pierwszy wyjazd na Peljasac i wygląda na to, że półwysep zyskał nowych miłośników :lol:
Bercik91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercik91 » 23.07.2017 11:16

wojstar napisał(a):
bigredone napisał(a):
wojstar napisał(a):rano około 9:00 z korcula pływał katamaran Krilo do Dubrownika. potem trzeba przejść na stare miasto do portu i tam wypływają stateczki na lokrum.
można też jechać samochodem do Dubrownika i potem stateczkiem na lokrum.

Czasowo nie wyrobi żeby wrócić Krilo. Chyba, że biegiem.

Powrót jest chyba o 16:00 - faktycznie trochę mało czasu jest. Dlatego polecam jazdę samochodem - sam tak robilem trzy razy i w tym roku tez pojadę samochodem :)

Gdybym zdecydował się na podróż samochodem, jak wygląda sytuacja związana z parkingami ? Co możecie polecić ? Jakie ceny ? No i co najważniejsze jak dojechać (jakieś konkretne ulice?) ? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 322
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone