edzia217 napisał(a):Witam,
w środę wybieram się po raz pierwszy do Orebicia. Mam parę pytań:
1. Jakie polecacie plaże w okolicy ? Z tego co czytałam to Divna i Duba są ciekawe.
2. Planuje pojechać na jeden dzień do Czarnogóry. Czy ktoś był ? Czy macie jakieś porady ? Ciekawe miejsca do zobaczenia ?
3. Chciałabym zobaczyć Mljet lub Hvar. Czy są jakieś fish picnic ? Czy zwiedzacie na własną rękę ?
wojstar napisał(a):edzia217 napisał(a):Witam,
1. Jakie polecacie plaże w okolicy ? Z tego co czytałam to Divna i Duba są ciekawe.
2. Planuje pojechać na jeden dzień do Czarnogóry. Czy ktoś był ? Czy macie jakieś porady ? Ciekawe miejsca do zobaczenia ?
3. Chciałabym zobaczyć Mljet lub Hvar. Czy są jakieś fish picnic ? Czy zwiedzacie na własną rękę ?
pytanie 1. - te plaże sa poza Orebic
pytanie 2. - sama zatoka Kotor jest wspamniała (widoki superowe), Budva, Sveti Stefan (choć na samą wyspę wejść nie można - wszystko to jeden wielki hotel).
pytanie 3. - Mljet polecam - oczywiście park narodowy (na Hvar nie bylem), fish picnik są codziennie ale trzeba sobie zarezerwować miejsce na konkretny dzień. Zawsze zwiedzam na własną rękę.
W tym roku planuję zwiedzać miejsca kręcenia "Gry o tron".
Z napisał(a):
Też się tam kręciliśmy,było nas parę osób,jeden z dużym tatuażem na plecach.
Magda O. napisał(a):Z napisał(a):
Niestety nie kojarzę, za to jestem prawie pewna, że w Tamarisie widziałam raz dawną forumowiczkę jolamik ( pisała kiedyś relację z pobytu u Dario w Vodicach), chyba nie ma jej już na forum...
Przy okazji - ciekawa jestem, jak się mieszkało w domu przy plaży? Nie było zbyt głośno, nie przeszkadzali ludzie prawie "wchodzący" na taras? Przechadzając się po Žuljanie miałam wrażenie, że w tych apartamentach trochę brakuje prywatności, ale może się mylę?
edzia217 napisał(a):wojstar napisał(a):edzia217 napisał(a):Witam,
pytanie 1. - te plaże sa poza Orebic
pytanie 2. - sama zatoka Kotor jest wspamniała (widoki superowe), Budva, Sveti Stefan (choć na samą wyspę wejść nie można - wszystko to jeden wielki hotel).
pytanie 3. - Mljet polecam - oczywiście park narodowy (na Hvar nie bylem), fish picnik są codziennie ale trzeba sobie zarezerwować miejsce na konkretny dzień. Zawsze zwiedzam na własną rękę.
W tym roku planuję zwiedzać miejsca kręcenia "Gry o tron".
Wiem, że te plaże są poza Orebiciem, interesują mnie plaże w Orebiciu i poza Orebiciem.
Z napisał(a):Magda O. napisał(a):Z napisał(a):
Niestety nie kojarzę, za to jestem prawie pewna, że w Tamarisie widziałam raz dawną forumowiczkę jolamik ( pisała kiedyś relację z pobytu u Dario w Vodicach), chyba nie ma jej już na forum...
Przy okazji - ciekawa jestem, jak się mieszkało w domu przy plaży? Nie było zbyt głośno, nie przeszkadzali ludzie prawie "wchodzący" na taras? Przechadzając się po Žuljanie miałam wrażenie, że w tych apartamentach trochę brakuje prywatności, ale może się mylę?
Jolka z Pawłem byli z nami,a z Zuljany pojechaliśmy do Daria.Nam nie przeszkadzali ludzie,na plażę wychodziliśmy tylko aby się wykąpać,prysznic mieliśmy w ogródku a opalaliśmy się na tarasie w ogródku(wynajmowaliśmy cały piętrowy dom).
edzia217 napisał(a):Witam, w środę wybieram się po raz pierwszy do Orebicia. Mam parę pytań:
griby napisał(a):edzia217 napisał(a):Witam, w środę wybieram się po raz pierwszy do Orebicia. Mam parę pytań:
Witaj,
Divna i Duba to obowiązkowy punkt. Woda przejrzysta. Widoki niepowtarzalne. Na obu można coś zjeść w małych kafejkach. Duba oferuje dodatkowo betonowe nabrzeże, z którego można skakać do wody jeśli ktoś lubi (frajda dla dzieciaków) no i ładny widok na górę św. Eliasza. Kilkanaście minut pieszo od Duby znajduje się podobno kolejna plaża, bardziej dzika, ale nie sprawdzaliśmy.
Polecam też Podobuce - urokliwa zatoczka, plaża żwirowa, wysokie nabrzeże (skoki do wody). Kawałek od niej, za zabudowaniami, znajduje się zatoczka pośród skał, która po prostu wymiata, zwłaszcza około 10 metrowy klif, z którego można podziwiać widoki na wyspę Mljet, skoczyć do wody (tylko dla odważnych) oraz podziwiać głębiny morskie nurkując przy skale. Jest tam również informacja, że to miejscówka dla naturystów ale żadnych nie zauważyliśmy.
Jeśli ktoś nie chce szukać plaży daleko poza Orebicem a niezbyt odpowiada mu Trstenica, to jadąc w kierunku Kuciste, tuż przy szosie, za hotelami, można znaleźć fajne malutkie plaże wśród skałek, zacienione częściowo sosnami. Można tam również bez problemu zaparkować po drugiej stronie szosy na poboczu. Z tych miejscówek mamy piękny widok na miasto Korcula, panuje też na nich swoboda jeśli chodzi o opalanie topless, czego nie można powiedzieć o plaży Trstenica.
Aldonka napisał(a):Jaralf napisał(a):Wpadłem też wczoraj do znajomych w Borje po drodze do Orebica z Podobuce i dowiedziałem się, że jakiś ruski nowobogacki chce tu wystawić hotel.
Podobno chodził po domach tubylców i oferował wysoką cenę za odkup nieruchomości. Czy ktoś coś słyszał na ten temat? To by oznaczało koniec spokoju w tym regionie i to dużo wcześniej niż zbudowanie mostu na Peljesac.
W niedzielę będę w Borje. Dowiem się od samych tubylców czy albo ile w tym prawdy.
wojstar napisał(a):rano około 9:00 z korcula pływał katamaran Krilo do Dubrownika. potem trzeba przejść na stare miasto do portu i tam wypływają stateczki na lokrum.
można też jechać samochodem do Dubrownika i potem stateczkiem na lokrum.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne