Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.07.2017 08:53

Mamy widok z naszego apartamentu na prom kursujący z Orebicia na Korculę. Trochę się baliśmy takiej podóży bo tego nie znaliśmy. Ale przekonaliśmy się, że to nic strasznego :lol:
W sobotę wyruszamy w drogę powrotną do kraju :cry: i chcemy skorzystać z promu z Trpanj do Ploce. Nawet wczoraj byliśmy w Trpanj oblukać co i jak :wink:
W grę wchodzą dwa kursy: 6:15 i 9:00. Z waszego doświadczenia, na którym będzie luźniej? Chcielibyśmy uniknąć sytuacji, że zrywalibyśmy się wcześnie rano i nie dostalibyśmy się na prom. Z drugiej strony jeśli godzina 9-ta jest bardziej obłożona wcześniejsza pobutka na prom o 6:15 nie stanowiłaby problemu.
ewa_inga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa_inga » 06.07.2017 09:02

Malowa napisał(a):Swoją drogą to czy ktoś z Was płacił markami bośniackimi? Ponoć ta "waluta" jest nie wymienialna?

ja "kupiłam" je w Sarajewie - są takie bankomaty, czy jak to zwą - wsadzasz Euro, wyciągasz marki :)
ale faktycznie potem nic z tym nie zrobisz, w kantorze w PL jest nie do wymiany
generalnie absolutnie wszędzie można było płacić Euro - mimo napisów przy każdej kasie, że zakaz płatności w Euro :smo:
a na deptaku w Mostarze jest facet który jak wyciągnął plik banknotów - miał tam wszystkie waluty świata, a przywitał nas łamanymi słowami - "Taniej niż w Biedronce" :D:D:D:D
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 06.07.2017 10:04

ewa_inga napisał(a):
Malowa napisał(a):Swoją drogą to czy ktoś z Was płacił markami bośniackimi? Ponoć ta "waluta" jest nie wymienialna?

ja "kupiłam" je w Sarajewie - są takie bankomaty, czy jak to zwą - wsadzasz Euro, wyciągasz marki :)
ale faktycznie potem nic z tym nie zrobisz, w kantorze w PL jest nie do wymiany
generalnie absolutnie wszędzie można było płacić Euro - mimo napisów przy każdej kasie, że zakaz płatności w Euro :smo:
a na deptaku w Mostarze jest facet który jak wyciągnął plik banknotów - miał tam wszystkie waluty świata, a przywitał nas łamanymi słowami - "Taniej niż w Biedronce" :D:D:D:D

To chyba napisał Dawgis :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.07.2017 22:15

3 lata temu w Orebicu na deptaku było taniej niż w Biedronce...
Załączniki:
Zmiana rozmiaruwakacje 087.jpg
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 07.07.2017 15:36

Po przeczytaniu całego wątku mam pytanie... językowe, w sumie nic istotnego, ale intryguje mnie to :) . Czemu przy odmianie nazw Borak i Pejlešac robi się Wam ruchome "a" ("w Borku", "do Borka", "na Peljeszcu")? Intryguje mnie to tym bardziej, że widzę, że gonicie za jeżdżenie "na Chorwację" (i dobrze), ale jednocześnie z deklinacją wymienionych poczynacie sobie bardzo hmmm... twórczo :D
p.s. jeśli to głupie pytanie i jest gdzieś odpowiedź, to proszę o wybaczenie, ale nie znalazłam. Może to dziwne pytanie, ale strasznie ciekawska jestem :roll: Taka konwencja forumowa? [code][/code]
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 07.07.2017 16:55

poludnica napisał(a):Po przeczytaniu całego wątku mam pytanie... językowe, w sumie nic istotnego, ale intryguje mnie to :) . Czemu przy odmianie nazw Borak i Pejlešac robi się Wam ruchome "a" ("w Borku", "do Borka", "na Peljeszcu")? Intryguje mnie to tym bardziej, że widzę, że gonicie za jeżdżenie "na Chorwację" (i dobrze), ale jednocześnie z deklinacją wymienionych poczynacie sobie bardzo hmmm... twórczo :D
p.s. jeśli to głupie pytanie i jest gdzieś odpowiedź, to proszę o wybaczenie, ale nie znalazłam. Może to dziwne pytanie, ale strasznie ciekawska jestem :roll: Taka konwencja forumowa? [code][/code]

Słuchaj Magda Borek to Borek i tyle :) Wszyscy jeżdżą do Borka, a nie tam do żadnego Boraka :)
To jest po prostu taka "Borkowa nowomowa" i się nie czepiaj :)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 08.07.2017 06:36

A jak wygląda sytuacja promu z Ploce - jakieś korki? o ile wcześniej trzeba być?
Ostatni raz byłem na tym promie. 6 lat temu :/)
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 09.07.2017 11:45

Słuchaj Magda Borek to Borek i tyle :) Wszyscy jeżdżą do Borka, a nie tam do żadnego Boraka :)
To jest po prostu taka "Borkowa nowomowa" i się nie czepiaj :)[/quote]

Skoro wszyscy to wszyscy, babcia też. Zamierzam w tym roku odwiedzić Borak, a więc... będę w Borku? 8O Naprawdę? I będę na Peljescu? :roll: :D Mój wewnętrzny purysta językowy się rzuca, ale spacyfikuję łobuza, czego się nie robi dla miłośników Peljesaca (tfu... Peljesca) :D :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.07.2017 23:33

Czuć było wczoraj przed 8 rano jaieś trzęsienie na Peljesaczu? Ponoć delikatne, 3 z kawałkiem.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 10.07.2017 05:44

Borak - Borku oraz Pelješac - Pelješcu to jak najbardziej prawidłowa odmiana. Chorwacka. Nabywana od tubylców.
A w Boraku i na Peljeszczaku (i jeszcze na Chorwacji) to po polacku jest.

Pozdrawiam,
Aśka
wasilewk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasilewk » 10.07.2017 06:30

gusia-s napisał(a):Czuć było wczoraj przed 8 rano jaieś trzęsienie na Peljesaczu? Ponoć delikatne, 3 z kawałkiem.

Tak były delikatne wstrząsy. Trwało kilka sekund, zanim się zorientowałem o co chodzi, było już po wszystkim.
szybbkki
Odkrywca
Polwysep Pelješac - plaza dla dzieci.

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 10.07.2017 14:54

Witam! Bardzo prosze o polecenie najlepszych/najcieplejszych dla dzieci plaz na Polwyspie Peljasac oprocz Divna i Ston. Z gory dziekuje i pozdr. M.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 11.07.2017 12:32

W sumie jestem tu od 10 dni i żadnych wstrząsów nie czułem - ale może to specyfika mojej zatoczki :D
Ale za to dzisiaj czułem smak przepysznych muli przed Drace. Świeżutkie, wyciągane z morza przed podaniem (z czosnkiem i pietruszką) - dla odmiany w konobie w Brjestii w sosie cebulowym (też pyszne - ale wolę z pietruszką i czosnkiem) - dla informacji - cena zarówno tych przy drodze, jak i tych w konobie: 50 kun za porcję.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 11.07.2017 13:52

Końcem czerwca były po 60 a oostrygi po 10
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 11.07.2017 13:54

Jedź na kalmary i mule do Tamarisu w Žuljanie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 318
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone