Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.06.2017 16:58

Kasia i Krzyś napisał(a):dobrze, że takich plaż w Chorwacji nie jest zbyt dużo :roll:

Dokładnie. Dobrze, że nadal jest ich tak mało.
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 28.06.2017 20:54

Aldonka napisał(a):
Kasia i Krzyś napisał(a):dobrze, że takich plaż w Chorwacji nie jest zbyt dużo :roll:

Dokładnie. Dobrze, że nadal jest ich tak mało.

amen :D
MeggiW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MeggiW » 30.06.2017 09:00

wojstar napisał(a):ja tam lubię białe ładne otoczaki, pasek nie jest potrzebny, leżeć też na nich można jak kupi się odpowiednie lezotko :) - piankę znaczy się.

Kocham Chorwację właśnie za brak piasku. Nic się nie przykleja ;-)
MeggiW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MeggiW » 30.06.2017 09:14

Chciałam Was jeszcze dopytać o zaopatrzenie w Orebiću. Który sklep ma największy wybór i cenowo wychodzi najrozsądniej? I jeszcze potrzebuję sprawdzonego namiaru na pizzerię, ponieważ moje dziecię nie jada na wyjazdach nic innego :P No prawie nic innego, więc będę wdzięczna za sprawdzoną knajpkę z prawdziwą pizzą na cienkim cieście.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 30.06.2017 09:32

jakiś tam Konzum czy Tommy jest przy głównej ulicy równoległej do portu. Ogólnie tam jest parę sklepów, piekarnia, mięsny. Co do pizzeri to temat juz był tu poruszany gdzie jeść, natomiast czy dobre to pojęcie względne, jednemu smakuje innemu nie.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 30.06.2017 09:56

W Orebic są dwa Konzumy - jeden duży na wjeździe do miasta po prawej stronie, drugi mniejszy w centrum przy ryneczku. Oprócz tego jest market Studenac, sklepy i sklepiki - piekarnie, mięsny. Co do pizzy - konoba Babilon (przy kościele), knajpka Dalmatino przy deptaku, za muzeum przy deptaku jest duża konoba w której można również zamówić parę rodzajów pizzy.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.06.2017 10:25

MeggiW napisał(a):Chciałam Was jeszcze dopytać o zaopatrzenie w Orebiću. Który sklep ma największy wybór i cenowo wychodzi najrozsądniej? I jeszcze potrzebuję sprawdzonego namiaru na pizzerię, ponieważ moje dziecię nie jada na wyjazdach nic innego :P No prawie nic innego, więc będę wdzięczna za sprawdzoną knajpkę z prawdziwą pizzą na cienkim cieście.

Co do pizzy to w zasadzie w każdej piekarni ( a jest ich w Orebiciu kilka) masz całkiem przyzwoitą pizzę do kupienia na kawałki :lol:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 01.07.2017 06:23

Taka sytuacja z autostradami - jak by ktoś chciał objazdem - krajobrazowo:

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=980106
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 01.07.2017 09:56

Orebic to najlepiej zaopatrzone miasto na całym półwyspie, o ile nie w promieniu 50-60km :P

Jest duży Konzum na wjeździe do miasta od strony Stonu, jest mały Konzum w centrum. Jest kilka piekarni, tradycyjny mięsny, targ rybny. Do tego sporo kawiarni, barów, restauracji, świetna lodziarnia "Oaza", kilka butików, sklepy z pamiątkami.
Stacja z LPG. Pytanie czego chcieć więcej? Centrum handlowego z sieciówkami? ;)
flatron75
Autostopowicz
Wyjazd w ciemno półwysep Pelješac

Nieprzeczytany postnapisał(a) flatron75 » 01.07.2017 11:57

Witam
Mamy zamiar pojechać po raz pierwszy do Chorwacji a na dodatek co gorsze ciemno bo wyjazd nie planowany.
Mamy zamiar pojechać na półwysep Pelješac ,miejscowości Trpanj,Žuljana,Orebić, mogą być też oczywiście inne miejscowości z celowaniem bardziej na mniejsze(jeśli ktoś coś oczywiście innego zaproponuje :) )
Wyjazd 12.08 na 10 dni w dwie rodziny po 3 osoby.
Moje pytanie tyczy się czy coś znajdę szukając w ciemno w tych miejscowościach czy raczej nie, w Internecie wszystko raczej porezerwowane i nic sensownego nie mogę znaleźć.
Jeśli jest ktoś napisać czy to jest ryzyko tam jechać w ciemno w tak wysokim sezonie?
A może znajdę osobę która ma tam jakieś kwatery do polecenia (interesują mnie dwa apartamenty po 3 osoby)
Jeśli ktoś też może polecić inne miejscowości bardziej mniejsze i spokojniejsze, byłbym bardzo wdzięczny.
I jadąc tam będziemy chcieli gdzieś nocować po drodze, wstępnie myśleliśmy żeby gdzieś się zatrzymać w okolicach jezior plitwickich czy to dobry pomysł? może jechaliście tak i możecie coś polecić jakąś miejscowość, hotel, kwaterę itp.
Wiem że to za późno na szukanie czegoś ale może pomożecie coś sensownego może znaleźć lub polecić
Pozdrawiam Rafał
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 01.07.2017 14:47

Prapratno - piasek na plaży fuj, natomiast po wejściu do wody bardzo przyjemny..

P9213248.JPG

Jednak najlepsza piaszczysta jest na Mljecie:

P9040454.JPG
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 01.07.2017 15:26

na Mjecie jest fajna plaża pomiędzy dwoma słonymi jeziorkami połączonymi sztucznym kanałem. w tym drugim mniejszym jeziorku można spotkać meduzy które żyją tylko w tym jednym miejscu :)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 01.07.2017 19:06

flatron75 napisał(a):I jadąc tam będziemy chcieli gdzieś nocować po drodze, wstępnie myśleliśmy żeby gdzieś się zatrzymać w okolicach jezior plitwickich czy to dobry pomysł? może jechaliście tak i możecie coś polecić jakąś miejscowość, hotel, kwaterę itp.

Mogę polecić nocleg w miejscowości Netretić - Hotel Amarilis lub Marché Draganić Sjever w miejscowości Draganić. Z tych obiektów korzystaliśmy i w pełni zasługują na swoją ocenę na booking.com :oczko_usmiech:
Odnośnie noclegu w okolicach jezior - nie wiem skąd jedziecie, ale nawet jeśli z południa Polski, to dojazd zajmie około 10-12 godzin. Na zwiedzenie tego zakątka trzeba minimum pół dnia i odradzane jest zwiedzanie z małymi dziećmi (poczytaj stosowne wątki) - sam oceń ile czasu potrzebne będzie na dojechanie od jezior na Peljesac... W mojej ocenie to niedobry pomysł.

Bosm@n napisał(a):Taka sytuacja z autostradami

Zupełnie nie rozumiem po co ktoś się tak spina... Skoro go najzwyczajniej w świecie nie stać na przejazd autostradą, to niech nie narzeka i nie robi gówno-burzy w internetach. Jeżeli nie mam kasy, to nie staram się na siłę zainteresować tym innych dorabiając do tego ideologię. I jeszcze te przeliczniki :lol: Za przejazd, to będzie tyle i tyle czegoś tam, gdzieś tam...
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 01.07.2017 19:16

My wczoraj koło 19-tej dotarliśmy do Orebica na nasze pierwsze Peljasackie wakacje :D
Dziś od rana było sporo chmur :cry: więc zakotwiczyliśmy na najbliższej plażyczce przy wejściu do portu. Sporo tu jeżowców, syn wyłowił kilka. Po południu przeszliśmy się wzdłuż wybrzeża w części hotelowej. Upatrzyliśmy miejsce na jutro :lol: .
Swoją drogą sporo tu naszych rodaków.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 01.07.2017 19:17

To życzymy pogody :)

My ruszamy do Orebica w czwartek raniutko :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 315
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone