Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 27.06.2017 21:51

stpman napisał(a):Spokojnie można jechać z Orebica do Mostaru w jeden dzień.
Warto wyjechać wcześnie z rana, bo daleko nie jest, ale podróż trochę trwa.
No i obowiązkowo trzeba mieć Zieloną Kartę. Stan dróg przyzwoity, warto jechać ostrożnie i zgodnie z przepisami, bo policji trochę na drogach widziałem.
W Mostarze polecam zaparkować przy zakonie Franciszkanów, blisko stamtąd do mostu.
Zjeść można przyzwoicie w restauracji Sadrvan, blisko mostu.
Jadąc spowrotem można podjechać do Medjugorje, choć ja osobiście nie polecam.

Jakbyś miał pytania to pisz, ew zapraszam do mojej relacji.

wszystko to potwierdzam, szczera prawda :)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 27.06.2017 21:56

piekara114 napisał(a):
wojstar napisał(a):
stachan napisał(a):
wojstar napisał(a):Plaże hotelowe też nie mają kamieni.
To twierdzenie nie jest charakterystyczne dla Orebica... :?
Dlaczego?

Bo pod hotelami są kamienie.... Zobacz tu

większość z tego się zmieniła. z tego co widzę to post jest z 2015 roku. w 2016roku władze Orebica dokonały ogromnego postępu, plaże się zmieniły - czyste, bez jeżowców i w miarę możliwości żwirkowe. nawet jeżeli trzeba wejćc do wody po kamieniach ładnych okrągłych, to potem pod nogami jest ładny piasek nie żwirek ale piasek.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.06.2017 07:07

wojstar napisał(a):
piekara114 napisał(a):
wojstar napisał(a):
stachan napisał(a):
wojstar napisał(a):Plaże hotelowe też nie mają kamieni.
To twierdzenie nie jest charakterystyczne dla Orebica... :?
Dlaczego?

Bo pod hotelami są kamienie.... Zobacz tu

większość z tego się zmieniła. z tego co widzę to post jest z 2015 roku. w 2016roku władze Orebica dokonały ogromnego postępu, plaże się zmieniły - czyste, bez jeżowców i w miarę możliwości żwirkowe. nawet jeżeli trzeba wejćc do wody po kamieniach ładnych okrągłych, to potem pod nogami jest ładny piasek nie żwirek ale piasek.

Jeżowców faktycznie w 2016 nie było, ale piasku to ja też w Orebiciu nie widziałam :|bynajmniej wzdłuż całej promenady. No chyba, że faktycznie gdzieś przy jakimś hotelu ale z tych nie korzystaliśmy.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 28.06.2017 07:20

Beata W. napisał(a):Jeżowców faktycznie w 2016 nie było, ale piasku to ja też w Orebiciu nie widziałam :|bynajmniej wzdłuż całej promenady. No chyba, że faktycznie gdzieś przy jakimś hotelu ale z tych nie korzystaliśmy.

Po pierwsze, przynajmniej :!:

Po drugie, środkowa część Trstenicy ma piaszczor - dokładnie pod betonową budowlą, wewnątrz której znajduje się bar, a na zewnątrz której sprzedają lody. Piach jest ewidentnie nawożony. Klient wymaga, klient płaci... :roll:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.06.2017 07:28

Marsallah napisał(a):
Beata W. napisał(a):Jeżowców faktycznie w 2016 nie było, ale piasku to ja też w Orebiciu nie widziałam :|bynajmniej wzdłuż całej promenady. No chyba, że faktycznie gdzieś przy jakimś hotelu ale z tych nie korzystaliśmy.

Po pierwsze, przynajmniej :!:

Po drugie, środkowa część Trstenicy ma piaszczor - dokładnie pod betonową budowlą, wewnątrz której znajduje się bar, a na zewnątrz której sprzedają lody. Piach jest ewidentnie nawożony. Klient wymaga, klient płaci... :roll:

Miało być przynajmniej ale tłumaczyła się nie będę :wink:
Niestety w sierpniu na Trestnicy było tyle ludzi, że nawet do głowy mi nie przyszło przebijanie się do jej środka. Plażowaliśmy tam jakieś 2 godziny. My jednak wolimy spokojniejszą plażę i większe kamyki niż wbijający się wszędzie żwirek.
A pomijając Trestnice to gdzie jeszcze to wszędzie z tym piaskiem :?: :?: :?:
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.06.2017 09:24

Niestety takiego piasku jak nad Bałtykiem nie znajdzie się na Peljesac. Albo to żwirek jest i to przywożony, albo kamyki. Coś podobnego do piasku znalazłem na wyspie Korcula za miasteczkiem Lumbarda - Plaza Przina i w samej miejscowości Lumbarda.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2017 09:31

Jak jest dużo ludzi i mało kamieni to jeżowców nie będzie.

A la piasek i to na plaży, a nie tylko w morzu jest w Uvala Prapratno.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.06.2017 09:35

wojstar napisał(a):Niestety takiego piasku jak nad Bałtykiem nie znajdzie się na Peljesac. Albo to żwirek jest i to przywożony, albo kamyki. Coś podobnego do piasku znalazłem na wyspie Korcula za miasteczkiem Lumbarda - Plaza Przina i w samej miejscowości Lumbarda.
Coś podobnego do piasku jest też w zatoce Prapratno na Peljesacu właśnie i to całkiem sporo.
W wodzie zupełnie piaszczyste dno, miękki piasek dość daleko w morze płytko. Na plaży im bliżej wody tym więcej piasku, na końcu już trafiają się kamyki i żwir, nie jest piach nawożony. Babki spokojnie da się stawiać :)
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 28.06.2017 09:45

dobrze, że takich plaż w Chorwacji nie jest zbyt dużo :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2017 09:47

Kasia i Krzyś napisał(a):dobrze, że takich plaż w Chorwacji nie jest zbyt dużo :roll:

Popieram :D
Jak ktoś chce piasek to Włochy czy Bułgaria zapraszają :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.06.2017 09:58

Albo nad Bałtyk najlepiej :wink: Dla mnie Trestnica to jest porażka.
Spotkaliśmy jednak Polaków na jakiejś mocno kamienistej plaży i całe popołudnie narzekali, że przy tych kamulcach kąpać się nie można i leżeć nie wygodnie ( pewnie byli w CRO pierwszy i ostatni raz :mrgreen: )
A co do władz Orebicia i innych Chorwackich miejscowości to lepiej żeby jednak w te plaże za bardzo nie ingerowali :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2017 11:09

Piaszczyste plaże są też na końcu Mljetu, jest nawet taka chorwacka laguna ale jak zwiedzaliśmy wyspę dwa lata temu to była zamknięta bo kręcili jakieś TV Show dla dorosłych całe lato.
Załączniki:
Zmiana rozmiaruDSC08289.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.06.2017 11:34

Kasia i Krzyś napisał(a):dobrze, że takich plaż w Chorwacji nie jest zbyt dużo :roll:

Też wolę jak nie ma piachu co wszędzie włazi i się klei. Najbardziej lubię bielutkie otoczaki :)

AdamBeata napisał(a):Piaszczyste plaże są też na końcu Mljetu, jest nawet taka chorwacka laguna ale jak zwiedzaliśmy wyspę dwa lata temu to była zamknięta bo kręcili jakieś TV Show dla dorosłych całe lato.
Może coś w stylu Randka w ciemno na golasa czy jakoś tak :mrgreen: Widziałam to z raz, na którymś z kanałów. Paranoja :mrgreen:
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.06.2017 14:30

ja tam lubię białe ładne otoczaki, pasek nie jest potrzebny, leżeć też na nich można jak kupi się odpowiednie lezotko :) - piankę znaczy się.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 28.06.2017 16:33

Kamyczki są fajne pod warunkiem, że ma się matę do leżenia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 314
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone