Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 26.06.2017 19:16

wojstar napisał(a):
Bosm@n napisał(a):http://chorwacjacafe.pl/nowa-linia-promowa-split-brac-makarska-korcula-mljet-dubrovnik/

Informacja o promie

super, dzięki. takie info się przyda :)

Gwoli ścisłości - to nie prom a katamaran klik
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 26.06.2017 20:15

wojstar napisał(a):Plaże hotelowe też nie mają kamieni.

To twierdzenie nie jest charakterystyczne dla Orebica... :?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.06.2017 21:17

elka21 napisał(a):
wojstar napisał(a):
czerwony napisał(a):
wojstar napisał(a):do Orebica jadę w tym roku po raz ósmy, zawsze coś nowego odkrywam, nigdy się nie nudzę :)

Czy plaże w Orebic są bardzo kamieniste?tzn czy niezbędne będą buty aby wejść do morza

To zależy gdzie, Trstenica nie wymaga obuwia, pozostałe mają kamienie. Plaże hotelowe też nie mają kamieni.

Wydaje mi się, że buty do pływania w morzu chorwackim, chronią nie tylko przed kanciastymi kamieniami, ale, i to na pierwszym miejscu przed jeżowcami :?: .
Ja zawsze, tak na wszelki wypadek je zakładam :roll: . Nie wiem jak jest w Orebicu, bo nie byłam.

Co do jeżowców - na własne oczy widziałem jak znajomy w takich "paputach" nadepnął na takiego stwora i niestety pare kolców pozostało w jego stopie :(
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.06.2017 21:19

stachan napisał(a):

Dlaczego?
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 26.06.2017 21:23

Pytanie do osób, które z Peljasaca zwiedzały Mostar, którędy polecacie jechać ? Lądem ? Czytałam kiedyś, że po drodze również można coś ciekawego zwiedzić...
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 26.06.2017 21:24

wojstar napisał(a):Co do jeżowców - na własne oczy widziałem jak znajomy w takich "paputach" nadepnął na takiego stwora i niestety pare kolców pozostało w jego stopie

No to pomyśl sobie, co by było, gdyby nie miał tych "papuci" :?: 8O
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 26.06.2017 21:41

M A S A K R A
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.06.2017 07:42

artbas napisał(a):Pytanie do osób, które z Peljasaca zwiedzały Mostar, którędy polecacie jechać ? Lądem ? Czytałam kiedyś, że po drodze również można coś ciekawego zwiedzić...

Pewnie czy lądem czy promem to i tak wyjdzie ponad 3 godziny w jedną stronę więc pewnie wiele więcej nie dacie rady zwiedzić. Ale jeśli chodzi o Bośnię to po drodze macie Pocitlej potem trochę z boku Blagaj, no i ewentualnie w okolicy wodospady Kravica czy Medjugorie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2017 07:59

wojstar napisał(a):
stachan napisał(a):
Dlaczego?

Bo pod hotelami są kamienie.... Zobacz tu
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.06.2017 12:25

Beata W. napisał(a):
artbas napisał(a):
Pewnie czy lądem czy promem to i tak wyjdzie ponad 3 godziny w jedną stronę więc pewnie wiele więcej nie dacie rady zwiedzić. Ale jeśli chodzi o Bośnię to po drodze macie Pocitlej potem trochę z boku Blagaj, no i ewentualnie w okolicy wodospady Kravica czy Medjugorie.

Dokładnie jak koleżanka pisze. Rok temu jechałem z Viganj lądem do Mostaru, zaliczając w drodze tam Krvavicę i z powrotem przez Blagaj. Ogólnie nie słuchaj GPS jeśli w Bośni karze ci zjechać z głównej drogi tranzytowej, ja posłuchałem i masakrycznie nadrobiłem czasu zwiedzając góry bośniackie :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.06.2017 12:29

Wybaczcie dubel postowy :)

Ostatnio przeczytałem, że Chorwaci otrzymali ponad 300 baniek Euro na budowę autostrady do Dubrownika prowadzącej przez półwysep. Zdziwiłem się bardzo widząc projekt, że most ma połączyć półwysep z lądem zaraz na końcu/początku półwyspu, praktycznie przy Loviste. I dalej cały półwysep trzeba będzie zjechać po nowej trasie.
Nad czym się zastanawiam czy półwysep zachowa swój urok?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 27.06.2017 13:10

rocker napisał(a):Wybaczcie dubel postowy :)

Ostatnio przeczytałem, że Chorwaci otrzymali ponad 300 baniek Euro na budowę autostrady do Dubrownika prowadzącej przez półwysep. Zdziwiłem się bardzo widząc projekt, że most ma połączyć półwysep z lądem zaraz na końcu/początku półwyspu, praktycznie przy Loviste. I dalej cały półwysep trzeba będzie zjechać po nowej trasie.
Nad czym się zastanawiam czy półwysep zachowa swój urok?
8O gdzie taki projekt widziałeś? chyba ten most musiałby być z Hvaru :mrgreen:. Most ma być od Komarna przed Klekiem do Brijesta na półwyspie. Tam gdzie kilka lat wcześniej już powstały przyczółki.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.06.2017 13:53

chyba masz rację i pośpieszyłem się z wpisem.
swój osąd oparłem na tym filmiku

ale teraz dopiero zobaczyłem, że na głównej stronie cro.pl jest poruszony ten temat i jest napisane że w okolicach Kleku zostanie puszczony most. Wybaczcie. Nie mogę już usunąć mego postu.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.06.2017 17:00

Spokojnie można jechać z Orebica do Mostaru w jeden dzień.
Warto wyjechać wcześnie z rana, bo daleko nie jest, ale podróż trochę trwa.
No i obowiązkowo trzeba mieć Zieloną Kartę. Stan dróg przyzwoity, warto jechać ostrożnie i zgodnie z przepisami, bo policji trochę na drogach widziałem.
W Mostarze polecam zaparkować przy zakonie Franciszkanów, blisko stamtąd do mostu.
Zjeść można przyzwoicie w restauracji Sadrvan, blisko mostu.
Jadąc spowrotem można podjechać do Medjugorje, choć ja osobiście nie polecam.

Jakbyś miał pytania to pisz, ew zapraszam do mojej relacji.
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 27.06.2017 21:10

Dziękuję bardzo za podpowiedzi ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 313
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone