Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 08.06.2017 05:59

wojstar napisał(a):
Bosm@n napisał(a):A to jest miejscowość zamieszkała?

Nakovana? Nie, to pozostałości po wiosce, ale bardzo stare.

W Nakovanie mieszka aktualnie jedna rodzina z Nowej Zelandii (stąd wisząca flaga przed domkiem). To miejsce jest zagrodzone, wszystko inne można oglądać.
Wg interneta, wioska była nieprzerwanie zamieszkiwana od 8000 lat.

http://www.viganj.org/dalmatin/?page_id=172&lang=pl
:papa:

Obrazek

Obrazek
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 08.06.2017 14:35

Sorki, nie napisalem o rodzinie z Nowe Zelandii, bo jak tam byłem 4 lata temu to flagi nie było. Moją i mojej żony uwagę zwróciły koty - naliczyliśmy kilkanaście. Zamierzamy w tym roku ponownie odwiedzić to miejsce i jeszcze rozszerzyć zwiedzanie. W google maps widać, że w okolicy znajduje się więcej takich osiedli - przynajmniej jeszcze jedno.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 09.06.2017 06:14

Czołem :)
Tak troszkę z innej beczułki - może zwróciliście uwagę na newsa ze strony głównej? Już za kilka lat pojedziemy na Peljesać... mostem :oczko_usmiech:

Oczywiście temat wałkowany od lat, ale 7 czerwca 2017 roku UE w końcu przyznała Chorwacji 357 mln euro, co stanowi 85% inwestycji. Jest również wstępna wizualizacja 8)

To znacznie skróci dojazd a dodatkowo te widoki... :hearts:

BiH pewnie nie bardzo zadowolona, bo Neum straci, ale może się nagle okaże, że te sumienne kontrole w piątki i soboty nie są aż tak potrzebne... :wink:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 10.06.2017 10:27

Z napisał(a):Dziś podobno dostali doinwestowanie z Unii na most :( .

A ten most nie już już jakoś rozpoczęty? Chyba kilka lat temu widziałem jakieś prace :-) czyli będzie?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 10.06.2017 10:31

Jest rozpoczęty, na półwyspie są już robione podpory, tunele i drogi. Dwa lata temu wracając z Dubrownika pojechałem oglądać prace :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.06.2017 07:23

stachan napisał(a):Czołem :)
Tak troszkę z innej beczułki - może zwróciliście uwagę na newsa ze strony głównej? Już za kilka lat pojedziemy na Peljesać... mostem :oczko_usmiech:

Oczywiście temat wałkowany od lat, ale 7 czerwca 2017 roku UE w końcu przyznała Chorwacji 357 mln euro, co stanowi 85% inwestycji. Jest również wstępna wizualizacja 8)

To znacznie skróci dojazd a dodatkowo te widoki... :hearts:

BiH pewnie nie bardzo zadowolona, bo Neum straci, ale może się nagle okaże, że te sumienne kontrole w piątki i soboty nie są aż tak potrzebne... :wink:

Ło, to się pozmienia w Brijeście i okolicach...
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 12.06.2017 11:39

Za 3 tygodnie sprawdzę Brijestę i okolice :) Podejrzewam że załapie się na ostatki spokoju i klimatu w tej okolicy :)
Bercik91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercik91 » 12.06.2017 22:39

Witam , w tym roku wybieramy się do Orebić - pierwszy raz na Półwysep Pelješac. Czytałem wiele o tej miejscowości i panują różne opinie. Moje wcześniejsze wypady to Lopar (Rab), Okrug Gornji (Ćiovo) , Makarska x2, jakieś szybkie porównania? :)

Chciałem również zapytać o plaże i możliwość podesłania jakiś informacji na ich temat - które są warte odwiedzenia, może jakaś mapka orientacyjna ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam Bercik91
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.06.2017 22:51

Bercik91 napisał(a):Witam , w tym roku wybieramy się do Orebić - pierwszy raz na Półwysep Pelješac. Czytałem wiele o tej miejscowości i panują różne opinie. Moje wcześniejsze wypady to Lopar (Rab), Okrug Gornji (Ćiovo) , Makarska x2, jakieś szybkie porównania? :)

Chciałem również zapytać o plaże i możliwość podesłania jakiś informacji na ich temat - które są warte odwiedzenia, może jakaś mapka orientacyjna ?

Witam.
Polecam wejść na pierwszą stronę tego wątku i przeczytać relacje z Orebica. :papa:
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 13.06.2017 08:04

Bercik91 napisał(a):Witam , w tym roku wybieramy się do Orebić - pierwszy raz na Półwysep Pelješac. Czytałem wiele o tej miejscowości i panują różne opinie. Moje wcześniejsze wypady to Lopar (Rab), Okrug Gornji (Ćiovo) , Makarska x2, jakieś szybkie porównania? :)

My w tym roku też Peljesac i już kilka m-cy temu przeczytałam cały wątek i skopiowalam ciekawe plaże

1. Divna
2. Duba
3. Extravaganza
4. Borak
5. Żuljana Vucine (tu mamy kwaterę)

- zwiedzić Ston, Loviste, Korcule, Borak
- na pewno odwiedzimy ponownie Mostar, może Dubrovnik
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 13.06.2017 08:26

Na pewno w Orebic jest spokojniej niż w Makarskiej, na plaży nie trzeba o 5 rano zostawiać ręcznik żeby zająć miejsce. Z małymi wyjątkami na całej długości miejscowości można się kąpać począwszy od Trstenicy aż po plaże hotelu Azur czy Orsan. Wszystko zależy w którym miejscu masz apartament.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.06.2017 11:42

Ani tak cichy jak Lopar, ani tak głośny jak Makarska. Jeżeli byłeś zadowolony z wakacji w miejscach, które wymieniłeś, pewnie i Orebić przypadnie Ci do gustu.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.06.2017 12:53

monia1907 napisał(a):

My w tym roku też Peljesac i już kilka m-cy temu przeczytałam cały wątek i skopiowalam ciekawe plaże

1. Divna
2. Duba
3. Extravaganza
4. Borak

Koniecznie jedź do Borka starą trasą przez Trstenik, my będziemy w Zuljanie za dwa tygodnie.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 13.06.2017 20:51

Z napisał(a):
monia1907 napisał(a):

1. Divna
2. Duba
3. Extravaganza
4. Borak

Koniecznie jedź do Borka starą trasą przez Trstenik, my będziemy w Zuljanie za dwa tygodnie.

Fajna ściąga, informacje w pigułce. My w Orebicu zameldujemy się 30 czerwca :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.06.2017 21:10

No i na mule bądź ostrygi do rybaka przed Drace,tą knajpę przed tunelem też warto zaliczyć,przepraszam lecz zapomniałem jej nazwy,Bocian ją kiedyś polecał a w zeszłym roku ją odwiedziłem.U kogo na Vucine będziesz miał kwaterę?,czy to nie ta betonowa?,no i camping też tam jest.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 309
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone