Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lillylive
Croentuzjasta
Rowerem po Peljesac

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 02.06.2017 22:28

:) Witam:)
Już za kilka dni kilkanaście ...zastanawiam się nad opcja zabrania naszych rowerów...pytanie do znawców, może ktoś z Cromaniaków śmigał po Peljesacu na rowerze...stacjonuje w Podobuce,czy jest gdzie pośmigać:),czy teren bardzo wymagający? :) myślałam tez o wycieczce na Miljet z rowerami naszymi i tam pojezdzic...w ubiegłym roku na wyspie Hvar załowałam ze nie zabrałam swojego roweru i musiałam korzystać z wypożyczalni..z góry dziękuję za kazde info:)
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 02.06.2017 23:09

Dziękuję:-)))na sv.Ilija raczej wejdę niż wjadę ale reszta kto wie...
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 04.06.2017 08:13

poludnica napisał(a):Dzień dobry :) ,
W tym roku byliśmy na Hvarze (z mężem i 11letnim synem), ale wątek podczytuję od kilku miesięcy, przeczytałam wszystkie posty i dzięki Wam wiem, że w przyszłym roku na pewno Pelješac, najpewniej Podobuče (im mniejsza dziurka, tym lepiej). W związku z tym byłabym niepomiernie wdzięczna, gdyby ci, co już byli w Podobuče, dali mi kilka wskazówek. Zastanawiam się nad apartamentami Mikrut, u Niksa i u Sandra.

Mikrut - na stronach ang., chorwackich i niemieckich są zupełnie sprzeczne informacje odnośnie wielkości apartamentów i tarasów. Raz jest to 31, raz 40 raz 45 metrów (nie jestem zafiksowana na wielkości, ale jednak 30 a 45 metrów to jest różnica), czy rzeczywiście są takie różnice w wielkości i jeśli tak, to które apartamenty są większe? To samo z balkonami, raz są podawane przy jednych mieszkaniach 10 metrów, raz 15, raz chyba tylko 5 (w każdej wersji językowej jest inaczej). Ze zdjęć wydaje mi się, że wszystkie balkony są takie same, ale może się mylę. Drugie pytanie - balkony są od zachodu, do jakiej godziny da się na nich wysiedzieć?
I jeszcze jedno pytanie - w opisie jest, że klima jest tylko w pokoju dziennym i jadalni, czy da się wytrzymać w sypialni? (w tym roku Zavali na Hvarze mieliśmy domek bez klimy i było naprawdę ciężko, więc teraz dopytuję).
I jeszcze jedno - na zdjęciach wydaje się, że apartamenty Żółty i Zielony mają nowsze meble niż Różowy i Niebieski. Nie jest to jakoś bardzo istotne, ale skoro już pytam.. Acha - czy apartamenty na rogu od morza to są Żółty i Niebieski?

U Sandra - patrząc na zdjęcia, nie mogę wykombinować, gdzie są tarasy. Z tyłu domu czy trzeba iść gdzieś dalej? I czy są bardzo nasłonecznione (marzę o lekko zacienionych). A może ktoś był u Sandra na parterze? Czy faktycznie klima tam jest niepotrzebna (taras na plaży kusi mnie bardzo)?

U Nikśa - wiem, że ma słabe opinie, ale na czeskiej wersji strony widać, że dwupokojowy jest wyremontowany (na polskiej stronie są stare zdjęcia). Ktoś był? I czy stoliki na plaży - faktycznie każdy przynależy do jednego apartamentu i czy jest cień? Czy jest już klima?

W sumie najbardziej kusi mnie klimatyczny Dom pod Palmą, ale tam jedyny dwupokojowy apartman (ze względu na 12latka zależy nam na oddzielnej sypialni) ma bardzo mały aneks kuchenny, wyglądający na niewygodny i małą lodówkę w sypialni.

Podobučanie Mili - doradźcie proszę. A może macie jakieś inne godne polecenia apartmany? Z góry bardzo dziękuję. Jeśli mogłabym się odwdzięczyć info o Zavali na Hvarze, to chętnie (choć wiem, że na forum są osoby, które znacznie lepiej znają Hvar).

Pozdrawiam serdecznie,
Południca (Magda)

p.s. nawiasem - czy Aldonka ma coś wspólnego z Teatrem Ósmego Dnia?

Byłem w Podobucach u Palmy - bardzo miły taras ( bylem) u Sandry niestety siedzisz przed domem na chodniku, Taras jest od tylu. Niksa ma swój taras przy plazy ( byłem) - sam apartament raczej komuna ale i tak służy tylko spania.
W tym roku planowałem Grecję... ale jadę do Podobuc:-) dom Viktorija - najfajniejszy taras, na środku plazy:-)
kaczka08
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczka08 » 05.06.2017 16:52

Kochani, polecacie bardziej Żuljanę czy Trpanj? Liczę na względny spokój ;)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.06.2017 20:20

Coś mi się wydaje że w Trpanij słońce wcześnie chowa sie za góry -takie miałem zawsze wrażenie jak pływałem promem, to samo co w Trsteniku.
Żuljany nie znam:(
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 05.06.2017 20:36

Bosm@n napisał(a):Coś mi się wydaje że w Trpanij słońce wcześnie chowa sie za góry -takie miałem zawsze wrażenie jak pływałem promem, to samo co w Trsteniku.
Żuljany nie znam:(

W Żuljanie świeci dosyć długo, przy samym końcu chowa się za górkę :D
Załączniki:
DSC_2824.JPG
DSC_2822.JPG
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.06.2017 21:03

Bosm@n napisał(a):
Byłem w Podobucach u Palmy - bardzo miły taras ( bylem) u Sandry niestety siedzisz przed domem na chodniku, Taras jest od tylu. Niksa ma swój taras przy plazy ( byłem) - sam apartament raczej komuna ale i tak służy tylko spania.
W tym roku planowałem Grecję... ale jadę do Podobuc:-) dom Viktorija - najfajniejszy taras, na środku plazy:-)

:D no proszę, ponownie Podobuce?
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.06.2017 21:25

Tak wyszło:-)
Grecję już miałem poukładaną, na samo południe. Trasa, zwiedzanie dopracowane i los nas sprowadza do Podobuc. Cisza spokój - to tez lubię
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.06.2017 21:50

:D coś o tym wiem, kilka razy również wracałam i na Hvar i na Korculę. Przyjemnego wypoczynku życzę.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.06.2017 21:58

Jednak wyzwanie mnie czeka, bo pozwiedzane mamy wszystko daleko - Mostar itp, a blisko planujemy w tym roku.
Na 100% będzie:
- popołudniowa Korcula, wodna Taxi - dziewczyny po paru latach bez Cro nie mogą sie doczekać zakopow w Aqua:/)
- Dubrownik statkiem z Korculi - kilka stron wcześniej ktoś o tym wspominal, chyba ciekawy pomysł na splecenie całego dnia
- Borak - widok z tarasu (wiadomo gdzie) kolacyjka i winko
I co dalej?:-)
Ostatnio edytowano 06.06.2017 06:33 przez Bosm@n, łącznie edytowano 2 razy
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 05.06.2017 23:14

Planujemy siedzieć w wodzie do popołudnia - Podobuce maja piękna plaże a potem wieczorami w drogę. Raz ja przywiozę zone raz ona mnie:-)
No i co dalej? Jakieś sugestie?
- Kuna - kościół i osiołki - gdzieś kolacja?
- coś jeszcze za tunelem?
- Stone - na murach już byliśmy - saliny? Można je zwiedzić?
- ????
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 06.06.2017 07:33

Stone - na murach już byliśmy - saliny? Można je zwiedzić?
Można zwiedzać .. ale to STON i solana.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 06.06.2017 07:51

lotnikwsk napisał(a):
W Żuljanie świeci dosyć długo, przy samym końcu chowa się za górkę :D

Dobrze wiedzieć, na to liczyłam ;)
Jeśli będzie tak, jak w zeszłym roku pod koniec czerwca w Boraku to czekają nas długie dni :hearts:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.06.2017 08:16

damianisko5 napisał(a):Stone - na murach już byliśmy - saliny? Można je zwiedzić?
Można zwiedzać .. ale to STON i solana.

ston-warzelnia-soli-t45234.html?hilit=ston
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 307
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone