MeggiW napisał(a):Tak trochę z innej beczki. Będziemy w Orebiću w sierpniu i marzy mi się wycieczka nad Zatokę Kotorską, co mój szanowny pan małżonek uznaje za głupotę - kilka godzin w samochodzie, mało czasu zostaje do zwiedzania. Mam pytanie czy faktycznie jest to bezsensowne wybierać się na 1 dzień czy jednak zaryzykować.
W mojej ocenie małżonek ma rację - nam w sezonie sama podróż do Dubrovnika zajęła ponad 4 godziny a niech się zdarzy po drodze jakiś wypadek lub awaria i korek wręcz zamyka drogę. Nie jest to co prawda daleko, bo około 200 km, lecz nie ma autostrady i podróż jadranką jest mniej komfortowa.
Owszem, można spróbować wyjechać wcześnie około 4 rano w środku tygodnia - to pozwoli na zaryzykowanie wczesnego przyjazdu do celu, ale... trzeba jeszcze wrócić
MeggiW napisał(a):Niestety nastąpił przesyt i w tym roku konieczna była diametralna zmiana. Czy słusznie? Mam nadzieję, że tak.
Słusznie
MeggiW napisał(a):I jeszcze drugie pytanie. Czy z Orebića są organizowane wycieczki do Dubrownika (coś w rodzaju fishpicników tylko w innym kierunku).
Od początku przygody z Chorwacją jeździmy do Orebica i nie spotkałem się z widoczną ofertą takiego rejsu - myślę, że najszybciej z Korculi - zerknij tutaj