napisał(a) jackq » 14.01.2017 18:35
Siemka Peljesacomaniacy
W tym roku ponownie obieramy kierunek półwyspowy, tym razem wybraliśmy Viganj lub Trpanj.
O ile w Viganj mam sporo ofert do wyboru to w Trpanj na Put Vila szukam jak najwięcej namiarów na kwaterki, póki co znalazłem 7 namiarów a domków przy tej ulicy jest znacznie więcej, więc jeśli ktoś ma coś to poproszę o info.
Poczytałem, że w Viganj strasznie wieje i dosyć drogo w konobach. Każdej? Ktoś to może sprecyzować, bo my głównie knajpowo się żywimy na wywczasach
Co do Żuljany bo tu ktoś wcześniej pytał, to w 2016 roku przełom lipca i sierpnia byliśmy 10 dni. Na głównej plaży dosyć dużo ludzi. Planowaliśmy własnie uderzać na te boczne ułożone wzdłuż zatoki i w tym celu nabyłem ponton (użyty 1 raz - chętnie odsprzedam) ze względu na dosyć spore fale ciężko było napędem wiosłowym wydostać się w ogóle z zatoki. Może wychodził również brak doświadczenia - za ponowne takie atrakcje podziękuję. Zanim dopłynęliśmy do pierwszej miałem ramiona spieczone na buraczka. Zejście do nich od strony drogi jest ciężkie ale warto bo plaże są urokliwe, poza widokiem 60-70 letnich kiełbasek
Sama Żuljana nam się podobała, 3 knajpki, poczta, piekarnia i 2 sklepy, budka z lodami, kukurydzą, straganiki z pierdołkami, winem, owocami ziemi i targ z owocami morza. Jak na taką małą mieścinkę wystarczająco.
Jeśli ktoś potrzebuje konkretniejszego info na temat Żuljany zapraszam do kontaktu na pw.