Dawigs napisał(a):wojstar napisał(a):Dawigs napisał(a):Witam miłośników półwyspu Peljesac.
Zaczynam szukać miejsca na nasze przyszłoroczne wakacje. Tym razem wyjazd najprawdopodobniej ze znajomymi. Dwie rodziny 2+1 (dzieci po 10 lat).
Jednym z pomysłów jest Peljesac. Szukamy miejscowości z bankomatem, sklepami, konobami by wieczorem można było pospacerować, pójść na lody itp.
Dlatego myślę o Orebicu i w związku z tym mam pytania:
1. Czy prócz tej plaży:
https://www.google.pl/maps/search/orebi ... 312!8i6656
są inne blisko zabudowań na które łatwo się dostać pieszo, najlepiej aby była żwirkowa z łagodnym zejściem do wody oraz chociaż odrobiną cienia (piaskowa Trestnica odpada).
2. Czy jest jakaś inna miejscowość na półwyspie, która spełniałaby nasze potrzeby?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Co do tej plaży na zdjeciu: jestem na niej bywalcem od paru lat. Co roku jest coraz lepiej, plaża wyczyszczona, nie ma żadnych jeżowców w wodzie. W pobliżu, a w zasadzie tuż obok znajdują się plaże należące do hoteli, ale można z nich bez problemu korzystać: INDIAN HOTEL, dawny OREBIC GRAND HOTEL). Te plaże przy hotelach maja żwirek. Na plażę Trstenica nie chętnie chodzilem, jakoś tak mi nie odpowiadał "żwirek".
Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Jak z obłożeniem na tej plaży? Czy może być problem z miejscami? Z tego co widziałem na filmach na youtube to długa nie jest i na wysokości hotelu Indijan przechodzi w skalistą. Jak z dnem w tym miejscu, czy szybko opada czy też można przejść parę metrów? Czy możesz polecić apartmen blisko tej plaży? Wczoraj napisałem do widocznej na Google street Villi Iva i już dostałem odpowiedź a ceny nawet przystępne jak na pierwszą linię i niby 4 gwiazdki tego przybytku Będę wdzięczny za informacje.
PS. Planowany termin pobytu to 27/28.06.2017 - 08.07.2017.
kubica napisał(a):Witam forumowiczów, dzięki Waszym wspomnieniom i pięknym relacjom zdecydowałem że w tym roku pojedziemy na Peljesac. Ostanio byliśmy na wyspie Brac też oczywiście po przeczytaniu wielu relacji z cropelki,wcześniej w Zadarze ale wtedy nie znałem forum, a teraz przyszła pora na ścisłe południe
Na 90 % bedzie to Borak i mam tutaj kilka pytań:
Ja wchodziłam tą trasą - w zimie , a dwa razy schodziłam latemtravel napisał(a):Mam pytanie dot. Sv.Iliji.
Czy ktoś wchodził na szczyt tą trasą?
Jaka jest jej długość i czy jest oznaczona ?
mysza73 napisał(a):Ja wchodziłam tą trasą - w zimie , a dwa razy schodziłam latemtravel napisał(a):Mam pytanie dot. Sv.Iliji.
Jaka jest długość to nie wiem, ale chyba zbliżona do tej od klasztoru.
travel napisał(a):Mam pytanie dot. Sv.Iliji.
Trasa zaczyna się w Orebicu .
kubica napisał(a):1.Bedziemy w święta rezerwować dom w pierwszej linii brzegowej, mamy już dwa uptrzone i czy schodząc przy tych skałach na zdjęciu widocznych na dole są jakieś zejścia do wody i miejsca do rozstawienia leżaka czy tylko da radę plażować na tych dwóch opisanych przez Was plażach??
2. Czy ponoć jedyna konoba w Borku nadaje się na codzienne obiadowanie czy raczej wielkiego wyboru nie ma?
Jakie wogóle tam menu mają?
3. Czy jest dojazd autem do trstenika bez cofania się pod góre tylko jakoś wzdłuż morza? A jeśli nie to czy pieszy wygodny szlak tam jest?
4. Czy rzeczywiście po zmroku ciężko się wyjeżdza z Borka albo wraca, myślimy o wieczornym pobycie na Korculi?
5. Czy oprócz tych dwóch plaż są jakieś inne w zasięgu pieszej wędrówki tj do 1,5 km max?
6. Czytałem że tam czeęsto wieje, spore fale i woda zimniesza niż w zatoczkach? Mocno to odczuwalne?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję, pomogą w ostatecznej decyzji.
wojstar napisał(a):tą trasą nie próbowałem, mam zamiar w przyszłym roku wejść na Ilije od strony Nakovana.
W tym roku niestety przez jednego z naszych rodaków wejście zakończyło się śmiercią
Magda O. napisał(a):kubica napisał(a):1.Bedziemy w święta rezerwować dom w pierwszej linii brzegowej, mamy już dwa uptrzone i czy schodząc przy tych skałach na zdjęciu widocznych na dole są jakieś zejścia do wody i miejsca do rozstawienia leżaka czy tylko da radę plażować na tych dwóch opisanych przez Was plażach??
2. Czy ponoć jedyna konoba w Borku nadaje się na codzienne obiadowanie czy raczej wielkiego wyboru nie ma?
Jakie wogóle tam menu mają?
3. Czy jest dojazd autem do trstenika bez cofania się pod góre tylko jakoś wzdłuż morza? A jeśli nie to czy pieszy wygodny szlak tam jest?
4. Czy rzeczywiście po zmroku ciężko się wyjeżdza z Borka albo wraca, myślimy o wieczornym pobycie na Korculi?
5. Czy oprócz tych dwóch plaż są jakieś inne w zasięgu pieszej wędrówki tj do 1,5 km max?
6. Czytałem że tam czeęsto wieje, spore fale i woda zimniesza niż w zatoczkach? Mocno to odczuwalne?
Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję, pomogą w ostatecznej decyzji.
W Borku są dwie konoby: pierwsza z niesamowitym widokiem, ale jedzenie moim zdaniem trochę słabsze niż w drugiej, położonej w zacienionym miejscu, bardzo klimatycznej. W obu ryby i owoce morza, ale chyba tylko w pierwszej z przeze mnie wymienionych (Matuško)podają pizzę. Smaczna, ale jak na mój gust za dużo sera. Jak ktoś lubi jeść tłusto to mu zasmakuje.
W Borku spędziłam 9 dni, ani razu nie wiało, woda była ciepła. Plażowałam na ostatniej plaży, bo tam miałam najbliżej z apartmanu. Na samym końcu jest jeszcze zejście do wody przy takim jakby "garażu" dla łodzi. Tam najczęściej się kąpaliśmy, ludzi nie było prawie wcale.
My nie zdecydowaliśmy się jeździć po zmroku. Zwyczajnie się bałam. Każdy robi według uznania. Ruchu praktycznie nie ma więc małe szanse na "mijanki".
Poniżej zaznaczyłam na mapce "nasze" miejsce do kąpania i dwie konoby.
A taki jest widok z konoby Matuško
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne