Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szurr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szurr » 31.08.2016 15:20

wojstar napisał(a):
szurr napisał(a):
wojstar napisał(a):
szurr napisał(a):Witam wszystkich ! Wybieramy sie za tydzien,09.09, 7 osobową ekipą właśnie na Półwysep Peljesac i chcemy prawdopodobnie zatrzymać się w Orebić albo Dingac Borak. Jesteśmy grupa w przedziale wiekowym od 22-25 lat. Jedziemy w ciemno bez zakwaterowania i miałbym troche pytań odnośnie Półwyspu:
-czy macie może jakieś namiary na sprawdzone apratamenty? I czy nie będzie problemu żeby coś znaleźć dla takiej liczby osób?
-jak wygląda to z restauracjami,czy jest ich troche czy raczej nie ma w czym wybierac i jak to wyglada cenowo?
-czy są jakieś plaże na których można np. wypożyczyć skuter wodny ?
-czy są sklepy w których można zaopatrzyć się w produkty takie jak piwo,chleb,wędliny itp?
-czy gdzieś na półwyspie jest kantor ? czy lepiej wczesniej wymienic euro na kuny?
-czy są jakieś bary gdzie leci muzyka do późna i ewentualnie mozna potanczyc ?
-ile kosztuje prom i w jakich godzinach on kursuje i czy nie lepiej przejechac przez Bośnie?

- Ja od siedmiu lat zatrzymuję się w Orebic u Mariny Roso. z tego co wiem w tym terminie ma wolne apartamenty.
- Restauracji jest kilka w Orebic i jest w czym wybierać za rozsądne ceny. Ostatnio została otwarta konoba za kosciólkiem franciszkańskim - pychorka i ładne widoki.
- Koło apartamentow Roso jest STUDENAC - 60 kroków - w którym można kupic wszystko.
- Kantorów wymiany walut jest kilka.
- Barów z muzyczka jest kilka szczególnie przy marinie.
- nie wiem nak w tym terminie, ale zawsze można wypozyczyć skuter lub łódkę w biurze DALMATINO (tam zawsze wypożyczam riba lub motorówkę tylko trzeba mieć patent) lub na plaży przy hotelu Indiana.
- Ja jadę zawsze przez cały półwysep i zatrzymuje sie w Janinja żeby zakupic dobre winko i inne nalewki :) - dokładne miejsce może podać.

Mógłbym namiary dostać na priv ? :)

napisz czy dotarło

Tak mam! Dziękować ! Pozdrawiam ! ;)
ewa_inga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa_inga » 01.09.2016 13:04

AdamBeata napisał(a): Jak człowiek się trochę bliżej poprzygląda to naprawdę nie można powiedzieć, że wstyd sie przyznawać, że się jest z PL.

wróciłam właśnie z Borka
Gdy dojechaliśmy na miejsce okazało się, że maski które kupiłam dla dzieci są g.... warte
Męża i moją rozmowę usłyszała para Polaków - którzy akurat pakowali się do domu - zaproponowali, że nam pożyczą swoje i odeślemy im jak wrócimy do domu............
Nie znaliśmy się, w życiu nie widzieliśmy :)
ewa_inga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa_inga » 01.09.2016 14:00

szurr napisał(a):Witam wszystkich ! Wybieramy sie za tydzien,09.09, 7 osobową ekipą właśnie na Półwysep Peljesac i chcemy prawdopodobnie zatrzymać się w Orebić albo Dingac Borak. Jesteśmy grupa w przedziale wiekowym od 22-25 lat. Jedziemy w ciemno bez zakwaterowania i miałbym troche pytań odnośnie Półwyspu:
-czy macie może jakieś namiary na sprawdzone apratamenty? I czy nie będzie problemu żeby coś znaleźć dla takiej liczby osób?
-jak wygląda to z restauracjami,czy jest ich troche czy raczej nie ma w czym wybierac i jak to wyglada cenowo?
-czy są jakieś plaże na których można np. wypożyczyć skuter wodny ?
-czy są sklepy w których można zaopatrzyć się w produkty takie jak piwo,chleb,wędliny itp?
-czy gdzieś na półwyspie jest kantor ? czy lepiej wczesniej wymienic euro na kuny?
-czy są jakieś bary gdzie leci muzyka do późna i ewentualnie mozna potanczyc ?
-ile kosztuje prom i w jakich godzinach on kursuje i czy nie lepiej przejechac przez Bośnie?

Ja wróciłam właśnie z Dingaca - jest on o wiele mniejszy niz Orebic, nie ma co porównywać - w Dingacu nie masz sklepów, kantorów, są dwie knajpy, ale w zeszłym roku czynne były do 15 września, nie masz dyskotek
- co do promu - koszt to około 200-250 zł (cena sprzed roku) za samochód i 4 osoby
my nigdy z niego nie korzystamy, przejazd przez Bośnię to piękne widoki i trochę pokory się nabiera - patrząc na kraj zmęczony wojną
- ważne - ceny - w Konzumach - wejdź sobie na strony www - są kosmiczne - warto wiele rzeczy przywieść z PL
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 01.09.2016 14:20

ewa_inga napisał(a):
szurr napisał(a):ważne - ceny - w Konzumach - wejdź sobie na strony www - są kosmiczne - warto wiele rzeczy przywieść z PL

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wyglądają "kosmiczne" ceny w Konzumie to tutaj może sobie zobaczyć na najbliższy tydzień https://www.konzum.hr/content/download/ ... g%2035.pdf

Jakbyście mieli kłopot ze znalezieniem apartamentu na taka ilość osób przedzwońcie do Zdravko Čakelića z Žuljany. Ma fajny duży apartman przy samej plaży i jeszcze kilka innych. (namiary w necie)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 02.09.2016 09:36

hej,
Pelješaco maniacy! W końcu po 5 latach jeżdżenia po całym wybrzeżu Chorwacji, w tym roku na sam koniec zostawiłem sobie to co najlepsze, będę na półwyspie!

O ile sam wątek śledzę na bieżąco od jakiegoś już czasu, o tyle chciałbym się dowiedzieć o sławne owoce morza w okolicach Stonu.
Jako, że apartament czekać będzie na mnie w Viganj to nie muszę gnać żeby czegoś szukać i tak ok. godz. 16:00 planuję minąć Ston.
Możecie doradzić gdzie się zatrzymać żeby skosztować małż lub innych form "dangjów" :D
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 02.09.2016 10:13

Bardzo dobre ostrygi w cenie 8 kun za sztukę są tuż przed miejscowością Drace (taka mała budka po prawej stronie drogi jadąc na koniec półwyspu), oczywiście na miejscu otwierają i można zjeść i popić dobrym winkiem.
Można również tam kupić świeżutkie mule i potem w apartamencie samemu przygotować pyszne danie.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.09.2016 10:20

wojstar napisał(a):Bardzo dobre ostrygi w cenie 8 kun za sztukę są tuż przed miejscowością Drace (taka mała budka po prawej stronie drogi jadąc na koniec półwyspu), oczywiście na miejscu otwierają i można zjeść i popić dobrym winkiem.
Można również tam kupić świeżutkie mule i potem w apartamencie samemu przygotować pyszne danie.

Jest tam również knajpka, gdzie wspaniale je przyrządzają :-) My często kupowaliśmy je "prosto z krzaka" i sami robiliśmy w domku ;-), ale wiem, że ci co jedli na miejscu, nie byli zawiedzeni.

Jeśli chodzi o inną knajpkę, to polecam w Stonie konobę Stragnum, gdzie jedliśmy przepyszne kalmary z grilla, w bardzo przystępnej cenie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 02.09.2016 11:21

wojstar napisał(a):Bardzo dobre ostrygi w cenie 8 kun za sztukę są tuż przed miejscowością Drace (taka mała budka po prawej stronie drogi jadąc na koniec półwyspu), oczywiście na miejscu otwierają i można zjeść i popić dobrym winkiem.

Można te mule spożyć na miejscu. Są przepyszne.
Randerii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Randerii » 02.09.2016 11:54

Dzień dobry :) Planuje pojechać z rodzicami do Chorwacji (jestem osoba dorosłą). Mniej więcej od 12 września do 24 września będziemy na Półwyspie Pelješac. To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji.

Czy możecie polecić w jakiej okolicy najlepiej się zatrzymać? Interesują nas ładne okolice, bliskość morza i dostępność do lokalnych knajpek. Nie koniecznie musi to być miejscowość typowo turystyczna (raczej takich nie lubimy). Chcemy trochę poplazowac, poplywac lodka, trochę tez pozwiedzać.

Będziemy samochodem wiec planujemy rożne wypady po okolicy (m.in. Korcula, Dubrovnik). Możecie też proszę napisać co polecacie zwiedzić? Przeczytałam już bardzo dużo, ale fajnie usłyszeć jakieś wskazówki od osób które tam były.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 02.09.2016 14:25

Randerii napisał(a):Dzień dobry :) Planuje pojechać z rodzicami do Chorwacji (jestem osoba dorosłą). Mniej więcej od 12 września do 24 września będziemy na Półwyspie Pelješac. To nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji.

Czy możecie polecić w jakiej okolicy najlepiej się zatrzymać? Interesują nas ładne okolice, bliskość morza i dostępność do lokalnych knajpek. Nie koniecznie musi to być miejscowość typowo turystyczna (raczej takich nie lubimy). Chcemy trochę poplazowac, poplywac lodka, trochę tez pozwiedzać.

Będziemy samochodem wiec planujemy rożne wypady po okolicy (m.in. Korcula, Dubrovnik). Możecie też proszę napisać co polecacie zwiedzić? Przeczytałam już bardzo dużo, ale fajnie usłyszeć jakieś wskazówki od osób które tam były.

Jedżcie do Zuljany,będziecie zadowoleni
szurr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szurr » 02.09.2016 18:30

bezrobotny500 napisał(a):
ewa_inga napisał(a):
szurr napisał(a):ważne - ceny - w Konzumach - wejdź sobie na strony www - są kosmiczne - warto wiele rzeczy przywieść z PL

Jakbyście mieli kłopot ze znalezieniem apartamentu na taka ilość osób przedzwońcie do Zdravko Čakelića z Žuljany. Ma fajny duży apartman przy samej plaży i jeszcze kilka innych. (namiary w necie)

dziękować ! :) znalazlem,numer zapisałem. Jeszcze zapytam, są w Orebiciu jakieś knajpki z owocami morza ? Czy lepiej pojechać w porze obiadu gdzies indziej ?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 02.09.2016 20:18

szurr napisał(a):
bezrobotny500 napisał(a):
ewa_inga napisał(a):

dziękować ! :) znalazlem,numer zapisałem. Jeszcze zapytam, są w Orebiciu jakieś knajpki z owocami morza ? Czy lepiej pojechać w porze obiadu gdzies indziej ?

no pewnie, że są - Babilon, Adriatic, Dalmatino.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.09.2016 07:01

W zuljanie polecam Tamaris,dobre jedzonko :D
IMG_20160708_182758.jpg
IMG_20160705_113716.jpg

a do Drace to chyba do niego?lecz w Tamarisie macie w takiej samej cenie
IMG_20160628_163321.jpg
IMG_20160628_170114.jpg
,
jak u Zdravko to pewnie o tą lokalizację chodziło?
IMG_20160705_130345.jpg
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.09.2016 10:20

Super, dzięki za odpowiedzi poparte zdjęciami :)
croslawek1
Podróżnik
Peljesac-Dingac Czy ktoś tu był ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) croslawek1 » 12.09.2016 10:44

Witam
Czy ktoś z Was był w tym miejscu i może coś na ten temat więcej powiedzieć.
Chciałbym się tam wybrać na następny rok. Miejsce wydaje się być urocze ale mało informacji i zdjęć jest w necie.
Dzięki za wszelkie informacje.
Link gdzie to znalazłem :http://www.novasol.pl/p/CDP280?S=2017
Zrzut ekranu (7).jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 291
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone