Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 23.08.2016 08:47

Sama cena odstrasza. Antunovica znam - wina bez rewelacji. Objechałem onegdaj cały półwysep. Więcej reklamy niż smaku. Dingaca kupowaliśmy w Borku, od tej co to niby robi limitowaną partię 1000 l rocznie. Za 200 kn. U Milicica od 80 kn super odleżało wino (Dingać). Tamta z Borka twierdziła, że ma wino nowe (roczne), bo nie chce dodawać siarki. Ole to zwykła zmyła. Po co komu Dingać roczny za 200 kn?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.08.2016 12:59

Ja w tym roku spróbowałem wina od tej babki z białej willi Dingać na początku Borka po prawej stronie i muszę przyznać, że mi te wina nawet jakoś smakowały, a i degustacja taka była na początku, że ledwo po schodach zszedłem; białego jednak nie polecam.
Plavac przeciętny ale dawał jakoś radę, a Dingać powiedzmy, że jeden z lepszych jakie lokalnie próbowałem, bo fakt, że większość winiarni to ma te wina na jedno kopyto.
Jeszcze czerwony półwytrawny Peljesac w Madirazza mogę polecić.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.08.2016 13:07

Próbowaliśmy jeszcze wina w Gornaja Vrucica ( w drodze na Divną), za zastavą :wink: rakija, super, winko też na przyzwoitym poziomie :oczko_usmiech:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 23.08.2016 16:01

wojstar napisał(a):Ja zaopatruję się w winnicy w Janjina, zaraz koło boiska sportowego - jadąc od strony Orebica pierwsza po prawej stronie. Dobre winko i tanie :)

W tej winiarni można też kupić wyborną mandarynkówkę, są to jedyni producenci tego trunku na Peljesacu.
budek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) budek » 23.08.2016 16:52

Jeśli idzie o winka to tylko te z rocznika 2011, który był wyjątkowy dla linii Dingaća na półwyspie, poniekąd genetycznego ojca Zinfandella. Ze swej strony, jak ktoś nie lubi tych cierpkich to polecam Prośek. Ale to już chyba w kontrabandzie, bo nasza UE (na wniosek Włoch) uznała niezgodne z unijnym prawem podobieństwo nazwy do win typu Prosseco, z którymi nie ma nic wspólnego, więc uległy chorwacki rząd zabronił produkcji win pod tą nazwą. Więc jeśli ktoś może kupić to winko to jak biały kruk w kolekcji.
rock_is
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rock_is » 23.08.2016 17:44

MWN napisał(a):Sama cena odstrasza. Antunovica znam - wina bez rewelacji. Objechałem onegdaj cały półwysep. Więcej reklamy niż smaku. Dingaca kupowaliśmy w Borku, od tej co to niby robi limitowaną partię 1000 l rocznie. Za 200 kn. U Milicica od 80 kn super odleżało wino (Dingać). Tamta z Borka twierdziła, że ma wino nowe (roczne), bo nie chce dodawać siarki. Ole to zwykła zmyła. Po co komu Dingać roczny za 200 kn?

Próbowaliśmy Plavac Mali z roku 2015, które przypadło nam do gustu oraz białe wytrawne (nie pamiętam jaki szczep), które już nieco mniej. Jutro może jeszcze gdzieś po drodze na Divną uda się kupić kilka butelek Dignaca.
Załączniki:
WP_20160823_060.jpg
Plavac Mali oprócz smaku ma dodatkowo dość ciekawą etykietę ;)
budek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) budek » 23.08.2016 20:46

Swego czasu również uległem ekogłupocie. Ale mam to już za sobą. Na półwyspie jest wiele miejsc, w których można zaopatrzyć się w niewspomagane produkty. Jednak agrogospodarstwo Antunowićów w Kunie P. już do nich nie należy. Kasa ponad wszystko. Nawet Robert M. ich nie wybroni.
Ostatnio edytowano 24.08.2016 08:33 przez budek, łącznie edytowano 1 raz
asscro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asscro » 23.08.2016 23:27

viltob08 napisał(a):Próbowaliśmy jeszcze wina w Gornaja Vrucica ( w drodze na Divną), za zastavą :wink: rakija, super, winko też na przyzwoitym poziomie :oczko_usmiech:

My pod koniec czerwca też tam zawitaliśmy :P
Kupiliśmy tam pyszny,słodziutki Prosek, travarice (mąż twierdził że dobra, ja tego nie trawie :D)pyszne białe wino (tylko litr nam sprzedał, bo mówił że w tym roku miał mało) i czerwone -niezbyt :(.
W Matuśko polecam białe wytrawne -Rucatac.
U Antunowica w Kunie smakowały mi nalewki:wisniowe, orzechowe i z tego ich chlebka swiętojańskiego (od Rogaca -chyba)
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 24.08.2016 07:25

piamir napisał(a):
wojstar napisał(a):Ja zaopatruję się w winnicy w Janjina, zaraz koło boiska sportowego - jadąc od strony Orebica pierwsza po prawej stronie. Dobre winko i tanie :)

W tej winiarni można też kupić wyborną mandarynkówkę, są to jedyni producenci tego trunku na Peljesacu.

Wina mają bardzo dobre i w dobrych cenach. Polecam jeszcze TRAVARICE - najlepsza jaką kiedykolwiek piłem w celach oczywiście leczniczych.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.08.2016 08:18

rock_is napisał(a):
Próbowaliśmy Plavac Mali z roku 2015, które przypadło nam do gustu oraz białe wytrawne (nie pamiętam jaki szczep), które już nieco mniej. Jutro może jeszcze gdzieś po drodze na Divną uda się kupić kilka butelek Dignaca.

Jak się przyglądam etykiecie tego wina, to aż strach zapytać czy nie jest "czymś" kupażowane :oczko_usmiech:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 24.08.2016 09:02

wojstar napisał(a):
piamir napisał(a):

Wina mają bardzo dobre i w dobrych cenach. Polecam jeszcze TRAVARICE - najlepsza jaką kiedykolwiek piłem w celach oczywiście leczniczych.

Zgadzam się w całej rozciągłości. :D
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.08.2016 09:50

Jednoroczne wino: A nawet mniej; przecież grona zbierano we wrześniu, albo i później. Jak z tego wyprodukować wino? To nie nadaje się nawet do butelkowania. I dlatego tak "kopie", jak młode wino powinno.
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 24.08.2016 10:55

Natko najserdeczniej dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Myślę nad apartmanem, ale wiem, że na pewno Podobuće!
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 24.08.2016 12:49

Natko_ napisał(a):Byłam u Drazana Mikruta w tym roku.
Mieliśmy apartament niebieski - ma największy taras/balkon, bo jest niewielka wnęka w pokoju dziennym, która sprawia, że na tarasie jest więcej miejsca (bez problemu stoi stół na 5 osób i nie trzeba się "przeciskać". Pozostałe apartamenty maja bardziej balkony - raczej ciężko będzie w 4 osoby przy stoliku usiąść bezkolizyjnie, aczkolwiek miejsca na nich sporo, bo są przez całą długość apartamentów.

Ile płaciliście za dobę w tym apartamencie?

Powoli rozglądam się za kwaterę na przyszły rok, w tym roku już za nami 13 dniowy pobyt na Pagu, zeszły rok Baska Voda, a Pelješac to kolejny obowiązkowy punkt do zwiedzenia :D
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 24.08.2016 21:08

@monia1907 - już odpisałam na PW, ale dla ciekawych podam, ze cena - zresztą dostępna na stronie - to 65 euro za apartament za dobę w sezonie. W tej cenie wszystko (opłata klimatyczna, klimatyzacja, wifi). Apartamenty teoretycznie 4 osobowe, ale nie było problemu przyjechać z małym dzieckiem jako piątym mieszkańcem, miejsca było dosyć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 289
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone