Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa_inga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa_inga » 12.08.2016 14:04

AdamBeata napisał(a): Jak człowiek się trochę bliżej poprzygląda to naprawdę nie można powiedzieć, że wstyd się przyznawać, że się jest z PL. Nawet na plaży chyba tylko Czesi rezerwację sobie robią z karimat.

zgadzam się
od lat jeżdżę do Borka i zawsze spotykam samych sympatycznych rodaków :)
i będę tam za tydzień, już odliczam dni i nie mogę się doczekać
za 5 dni wyjazd, 2 dni w Sarajewie i potem Anadingac
WWWAAAKKKAAAACCJJJJJEEEEEEEEEEE :):):):):):):):):):):):):):):):)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 12.08.2016 15:38

My niestety po rekordowo długich wakacjach w tym roku - aż 18 noclegów ( i rekordowy wydatek :) ) niestety już w domu ale na następny rok odliczam dni bo rezerwacja klepnięta.
Większość osób, które mieliśmy okazję spotkać zostawiło pozytywne wrażenie, niektórzy po prostu niekoniecznie chcą się z innymi towarzysko na urlopie udzielać i to też rozumiem.

Pozdrawiam ekipy z naklejką gdzieś z lubelskiego, którzy z Orebica do Borka na plażę przyjeżdżali i nawet pomogli przyczepkę z łódką z plaży dopchać do auta bo w kamieniach ugrzęzła (chyba naklejka na moim aucie pomogła przy tym dobrym uczynku :) ).

Niestety sąsiedzi obok gotowali cały gar krupniku i nie zaprosili - krecha z Wrocławia do Łodzi. :)
budek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) budek » 13.08.2016 05:39

ewa_inga napisał(a):
AdamBeata napisał(a): Jak człowiek się trochę bliżej poprzygląda to naprawdę nie można powiedzieć, że wstyd się przyznawać, że się jest z PL. Nawet na plaży chyba tylko Czesi rezerwację sobie robią z karimat.

zgadzam się
od lat jeżdżę do Borka i zawsze spotykam samych sympatycznych rodaków :)
i będę tam za tydzień, już odliczam dni i nie mogę się doczekać
za 5 dni wyjazd, 2 dni w Sarajewie i potem Anadingac
WWWAAAKKKAAAACCJJJJJEEEEEEEEEEE :):):):):):):):):):):):):):):):)

Planuję nocowanie na starym mieście w Sarajewie w drodze powrotnej. Byłbym zobowiązany za wszelkie przydatne informacje z pobytu w stolicy BiH. Pozdrawiam z Peljesaca.
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 14.08.2016 09:23

krempak napisał(a):
poludnica napisał(a):
W sumie najbardziej kusi mnie klimatyczny Dom pod Palmą, ale tam jedyny dwupokojowy apartman (ze względu na 12latka zależy nam na oddzielnej sypialni) ma bardzo mały aneks kuchenny, wyglądający na niewygodny i małą lodówkę w sypialni.

Podobučanie Mili - doradźcie proszę.

W Podobuce byliśmy dwa lata temu, właśnie u Palmy. Domek rzeczywiście klimatyczny, wszystko w porządku, ale generalnie jest dość ciasno, nam to nie przeszkadzało. Potwierdzam również, że aneksy kuchenne malutkie, ale my byliśmy w 5 dorosłych osób + 1 dziecko i gotowaliśmy dla wszystkich przeważnie w jeszcze mniejszym aneksie w mniejszym apartamencie z jedną sypialnią. Pewnie, mogłoby być wygodniej, ale dało radę, ja na wakacjach nie przejmuję się takimi drobiazgami.
Apartament z 2 sypialniami jest na górze, po schodach, taras jest na dole, wspólny z drugim apartamentem poniżej. Uwaga: taras nie jest zadaszony, jest tylko porośnięty od góry winem. Podczas słonecznej pogody idealna sprawa (daje solidny cień), ale jak pada deszcz, to niestety kapie na głowę. Zaleta położenia apartmanu na górze - lepszy widok na morze niż z dołu - palma tak bardzo nie zasłania :) Nie pamiętam jak było z klimą, ale sprawdziłem teraz na stronie Sarki - pisze, że jest klima, więc pewnie tak jest w istocie.
Na plus - b. miła gospodyni Żana, po przyjeździe czekała na nas karafka wina w lodówce, dla dziecka cukierki na łóżku, czysto, schludnie. Poza tym w Podobuce będziecie 90% czasu spędzać na plaży, do apartamentu będziecie wchodzić po piwo z lodówki i przespać się w nocy. Generalnie Podobuce to idealna lokalizacja dla ludzi szukających spokoju, jest zacisznie, sielsko, przytulnie. Jedna z najlepszych wg mnie miejscówek w CRO.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i wszystkie szczegóły, bezcenne :) . No teraz zastanawiam się jeszcze nad Palmą, dom mnie zachwyca, martwię się tylko, czy w tej małej lodówce wystarczy miejsca na piwo :D . Ale może ktoś jeszcze odpowie na moje pytania dotyczące Mikruta i U Sandra?
p.s. nie byłam w Podobuce, ale nie mam wątpliwości, że dla nas to świetne miejsce, kochamy zadoopia :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 14.08.2016 09:50

W tym roku kilkakrotnie przypłynęliśmy do Podobuce zwiedzić mieścinkę i w sumie jest fajna i urocza, a co ważne cisza i brak ruchu samochodowego, który niestety zaczyna mocno w Borku doskwierać.

Najbardziej spodobały mi się takie wyjątkowo tam potrzebne urządzenia na dwóch kołach :)
Załączniki:
12345.JPG
Ostatnio edytowano 14.08.2016 09:52 przez AdamBeata, łącznie edytowano 1 raz
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 21.08.2016 05:48

Bardzo dobre urządzenie. Można bambetle po plaży powozić.
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 21.08.2016 16:03

Na półwyspie jeszcze nie byłem. Się dzisiaj wieczorem będziemy pić prosek z Pelješac :mrgreen: :mrgreen:
rock_is
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rock_is » 21.08.2016 16:05

Witam, jesteśmy aktualnie w Orebić. Planujemy wycieczkę do jakiejś winnicy. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć do której miejscowości najlepiej pojechać? Najbliżej oczywiście Postup, ale może warto przejechać się dalej i dojechać do Dingac? Interesuje nas degustacja i zakup wybranych win.

W wolnej chwili dorzucę recenzje ze wszystkich konob w których jedliśmy ;)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.08.2016 20:31

rock_is napisał(a):Witam, jesteśmy aktualnie w Orebić. Planujemy wycieczkę do jakiejś winnicy. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć do której miejscowości najlepiej pojechać? Najbliżej oczywiście Postup, ale może warto przejechać się dalej i dojechać do Dingac? Interesuje nas degustacja i zakup wybranych win.

Byłeś w winnicy Matiuśko w Potomje? Mają niezwykle interesujące lochy (piwniczkę) :D
rock_is
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rock_is » 21.08.2016 22:00

Katerina napisał(a):
rock_is napisał(a):Witam, jesteśmy aktualnie w Orebić. Planujemy wycieczkę do jakiejś winnicy. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć do której miejscowości najlepiej pojechać? Najbliżej oczywiście Postup, ale może warto przejechać się dalej i dojechać do Dingac? Interesuje nas degustacja i zakup wybranych win.

Byłeś w winnicy Matiuśko w Potomje? Mają niezwykle interesujące lochy (piwniczkę) :D

Nie byliśmy jeszcze w żadnej winnicy - wszystko przed nami ;)
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 21.08.2016 22:02

poludnica napisał(a):Mikrut - na stronach ang., chorwackich i niemieckich są zupełnie sprzeczne informacje odnośnie wielkości apartamentów i tarasów. Raz jest to 31, raz 40 raz 45 metrów (nie jestem zafiksowana na wielkości, ale jednak 30 a 45 metrów to jest różnica), czy rzeczywiście są takie różnice w wielkości i jeśli tak, to które apartamenty są większe? To samo z balkonami, raz są podawane przy jednych mieszkaniach 10 metrów, raz 15, raz chyba tylko 5 (w każdej wersji językowej jest inaczej). Ze zdjęć wydaje mi się, że wszystkie balkony są takie same, ale może się mylę. Drugie pytanie - balkony są od zachodu, do jakiej godziny da się na nich wysiedzieć?
I jeszcze jedno pytanie - w opisie jest, że klima jest tylko w pokoju dziennym i jadalni, czy da się wytrzymać w sypialni? (w tym roku Zavali na Hvarze mieliśmy domek bez klimy i było naprawdę ciężko, więc teraz dopytuję).
I jeszcze jedno - na zdjęciach wydaje się, że apartamenty Żółty i Zielony mają nowsze meble niż Różowy i Niebieski. Nie jest to jakoś bardzo istotne, ale skoro już pytam.. Acha - czy apartamenty na rogu od morza to są Żółty i Niebieski?

Pozdrawiam serdecznie,
Południca (Magda)

p.s. nawiasem - czy Aldonka ma coś wspólnego z Teatrem Ósmego Dnia?

Byłam u Drazana Mikruta w tym roku.
Mieliśmy apartament niebieski - ma największy taras/balkon, bo jest niewielka wnęka w pokoju dziennym, która sprawia, że na tarasie jest więcej miejsca (bez problemu stoi stół na 5 osób i nie trzeba się "przeciskać". Pozostałe apartamenty maja bardziej balkony - raczej ciężko będzie w 4 osoby przy stoliku usiąść bezkolizyjnie, aczkolwiek miejsca na nich sporo, bo są przez całą długość apartamentów.
Ten apartament niebieski, jako jedyny ma w łazience pralkę. Powierzchni nie mierzyłam, ale mieszkający w apartamencie wyżej Polacy, którzy od 5 lat do błękitnego jeździli, mówią, że ten na górze jest większy.
Apartament niebieski jest dostępny z poziomu terenu od podwórza, a od morza jest na 1 piętrze, narożny taras, w kierunku morza. lokalizacja kapitalna, apartament czysty, wszystko sprawne. Nie jest nowe, ale w porządnym stanie. Klima zamontowana na ścianie z tarasem w pokoju dziennym dała radę wychłodzić też sypialnię - nie jakoś mocno, ale wystarczająco. Zresztą sypialnia z racji zasłoniętego cały dzień okna nie nagrzewała się tak jak część dzienna, gdzie drzwi na taras były ciągle otwarte. Na tarasie słońce pokazywało się dość późno, tak koło 10-11 chyba. Natomiast od +/- 13-14 w tej wnęce dało się siedzieć pod parasolem, ponieważ sporo cienia dawało drzewko rosnące na tarasie parteru :)
Obok niebieskiego, dostępny ze wspólnego wiatrołapu jest ap. różowy. Ten jest najmniejszy, ponieważ z niego "wykrojone jest" pomieszczenie gospodarcze. Ten różowy jest też taki chyba najmniej zadbany - ale to może wrażenie, bo widzieliśmy go tylko zastawionego bambetlami gości.
Apartamenty na 2 piętrze dostępne są z poziomu terenu schodami na tyłach budynku. Są najnowsze i to po meblach widać. Są też - wg opinii gości - większe - przynajmniej zielony. Zielony znajduje się nad różowym i pom. gospodarczym, a żółty nad niebieskim, więc też jest narożny.
Apartamenty na 2 piętrze mają bardziej nasłonecznione balkony (nie dosięga drzewko ;) ) - ale też są parasole - w tym sezonie były kremowe (bo na zdjęciach są jeszcze czerwone ;) ).
A - jeszcze ważne - apartament niebieski ma łazienkę dostępną z sypialni, reszta apartamentów z części komunikacyjnej albo dziennej.

Od strony wejścia do apartamentów jest duży taras z grillem - stół i krzesła są wymienione na nowe, wygodne. Też jest parasol duży. Węgiel/drzewo do grilla we własnym zakresie każdy organizuje, natomiast podpałki i grillowe sztućce były na miejscu. Jest ruszt do pieczenia ryby. Grill dość oblegany był za naszego pobytu, ale dało się umawiać z innymi gośćmi i nie było problemów, że ktoś robił całonocną posiadówkę ;)

Odnośnie apartamentów u Niksa zaczep ausscro - Ania z rodziną tam była. Ja też ją odwiedziłam i wiem, że wszelkie uwagi od Ani są zgodne z prawdą.

Ania też podpowie ci, gdzie warto się zatrzymać, bo sprawdzałyśmy kwaterki pod tym kątem, ale ja nie mam pamięci do nazw, poza tym z Mikruta byliśmy zadowoleni na tyle, ze chcemy tam wrócić :D
Dodam jeszcze na zachętę, ze Drażan łódkę motorową własną przywiózł (akurat jak my wyjeżdżaliśmy, to miał ją ściągać do zatoki...) i ma w planach wozić swoich gości w razie potrzeby :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.08.2016 08:45

Odpuść sobie Matusko. Jedz od razu do końca Potomje (końca jadąc od Orebica). W prawo jest Milicić. Kiedyś bała tabliczka. W tym roku chyba znikła. Ale vinjara jest. Najlepszy Plavac Mali (oprócz Korta Katarina) no i wyborny Dingać. Ceny nie podam, bo każdy miał inną. Dla stałych klientów i przy większej ilości - wiadomo.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 22.08.2016 20:29

Ja zaopatruję się w winnicy w Janjina, zaraz koło boiska sportowego - jadąc od strony Orebica pierwsza po prawej stronie. Dobre winko i tanie :)
rock_is
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rock_is » 23.08.2016 03:59

MWN napisał(a):Odpuść sobie Matusko. Jedz od razu do końca Potomje (końca jadąc od Orebica). W prawo jest Milicić. Kiedyś bała tabliczka. W tym roku chyba znikła. Ale vinjara jest. Najlepszy Plavac Mali (oprócz Korta Katarina) no i wyborny Dingać. Ceny nie podam, bo każdy miał inną. Dla stałych klientów i przy większej ilości - wiadomo.

Niestety za późno przeczytałem sugestię aby ominąć wizytę w Matusko, ale muszę potwierdzić jej trafność. Pani w winiarni Matusko miała chyba bardzo zły dzień i była jakaś nieuprzejma... Wina kupiliśmy, Plavac zaczyna się od 20kn, białe wina od 35kn, Dingać 90kn.

Za to później trafiliśmy do konoby Antunović w Kunie Peljeskiej. Tam powitała nas córka właściciela z zupełnie innym podejściem do turystów i uśmiechem od samego progu. W cenie 35kn mieliśmy możliwość degustacji domowych serów, wędlin, chleba, białego i czerwonego wina, a nawet oślego mleka ;) Do tego na temat każdego produktu dostaliśmy dawkę informacji. Zakupiliśmy wina Plavac Mali w cenie 35kn (z bardzo ciekawą etykietą - wrzucę później ;) ) i nieco wędlin na śniadanie kolejnego dnia. Wszystkim gorąco polecam wizytę w tym miejscu.

Teraz czas szykować się na Sv. Iliję. Pozdrawiam.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.08.2016 07:53

rock_is napisał(a):Za to później trafiliśmy do konoby Antunović w Kunie Peljeskiej. Tam powitała nas córka właściciela z zupełnie innym podejściem do turystów i uśmiechem od samego progu. W cenie 35kn mieliśmy możliwość degustacji domowych serów, wędlin, chleba, białego i czerwonego wina, a nawet oślego mleka ;) Do tego na temat każdego produktu dostaliśmy dawkę informacji. Zakupiliśmy wina Plavac Mali w cenie 35kn (z bardzo ciekawą etykietą - wrzucę później ;) ) i nieco wędlin na śniadanie kolejnego dnia. Wszystkim gorąco polecam wizytę w tym miejscu.

Teraz czas szykować się na Sv. Iliję. Pozdrawiam.

Naprzeciwko tej konoby jest winiarnia, którą odwiedził Makłowicz, też zapowiada się ciekawie...Niestety nie byliśmy, bo byliśmy umówieni na pekę u Antunovica, a tam, wiadomo :roll: trunków pod dostatkiem :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 288
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone