Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 03.08.2016 20:12

Na chwilę obecną wyjątkowo dużo nas z PL w Borku. Plaża mówi po naszemu i chorwacku, czasami jakies czeskie akcenty w postaci pana pijącego Pilsnera i pani opalającej sie bez stanika :) , w Orebicu będąc kilka razy na lodach w Oazie i wieczornym spacerku deptaczkiem same rodzime głosy dało się słyszeć. Jak człowiek się trochę bliżej poprzygląda to naprawdę nie można powiedzieć, że wstyd sie przyznawać, że się jest z PL. Nawet na plaży chyba tylko Czesi rezerwację sobie robią z karimat.
Krążą słuchy, że widoczne czasem w nieodpowiednich miejscach wyrzucone puszki po "Żywcach" to czeskie prowokacje :)
zero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zero » 03.08.2016 20:58

@AdamBeata
Dużo ludzi na plaży w Borku w tym roku? Wyruszam za 10 dni i nie mogę się doczekać.
EdiSk8
Odkrywca
Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) EdiSk8 » 04.08.2016 09:08

Witam, wybieramy się w 5 dorosłych osób w niedzielę wieczorem do Orebić aby być w poniedziałek rano. Mam parę pytań a mianowicie:
1. Czy w mieście są jakieś lokalne biura gdzie pomogą w znalezieniu wolnego apartamentu?
2. Jak tam najlepiej dojechać? promem czy normalnie jechać przez cały półwysep?
3. Czy w mieście jest jakieś "życie nocne"? chodzi nam o jakieś knajpki, restauracje, które są do późna otwarte.
4. Jakie plaże warto odwiedzić w Orebić i które są najładniejsze? i do jakich warto podjechać autem jeśli chodzi o sam półwysep?
5. Czy w okolicy są jakieś większe skałki z których można poskakać do wody?
6. Jakie restauracja bądź knajpy polecacie, a które omijać szerokim łukiem?
Myślę, że to na tyle. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 04.08.2016 11:57

zero napisał(a):@AdamBeata
Dużo ludzi na plaży w Borku w tym roku? Wyruszam za 10 dni i nie mogę się doczekać.

Powiem szczerze, że jakos tak standardowo jak co roku ale plaża raczej nigdy nie jest dobita na maksa.

Jedyne co trochę coraz bardziej zaczyna doskwierać to ciągły ruch aut ulicą i w większości to Chorwaci walący na jedzenie do restauracji jednej czy drugiej.
Jackar
Cromaniak
Re: Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 04.08.2016 19:59

EdiSk8 napisał(a):Witam, wybieramy się w 5 dorosłych osób w niedzielę wieczorem do Orebić aby być w poniedziałek rano. Mam parę pytań a mianowicie:
1. Czy w mieście są jakieś lokalne biura gdzie pomogą w znalezieniu wolnego apartamentu?
3. Czy w mieście jest jakieś "życie nocne"? chodzi nam o jakieś knajpki, restauracje, które są do późna otwarte.
4. Jakie plaże warto odwiedzić w Orebić i które są najładniejsze? i do jakich warto podjechać autem jeśli chodzi o sam półwysep?

1. Tak, kilka bez problemu znajdziesz jadąc główną ulicą w stronę portu
2. Ja zawsze jak dojeżdżam do Ploče, to wtedy podejmuję decyzję. (Kwestia zmęczenia, jak długo muszę czekać na prom)
3. Jest, ale na jakąś Ibizę bym się nie nastawiał
4. Divna, Duba
5. Nie kojarzę
6. Poszperaj w tym wątku, są lepsi spece w tej kwestii.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.08.2016 20:25

EdiSk8 napisał(a):Witam, wybieramy się w 5 dorosłych osób w niedzielę wieczorem do Orebić aby być w poniedziałek rano. Mam parę pytań a mianowicie:

Ad. 1

Są, ale z tego co podglądałam, na booking.com znajdziesz wiele apartamentów za rozsądne ceny, więc może nie warto lecieć w ciemno?

Ad. 2

My jechaliśmy w obie strony przez Półwysep. Warto go przejechać choćby dla widoków i pooglądania, co po drodze warto zwiedzić, do czego wrócić :)

Ad. 3

Jest. Orebic tętni życiem do późna. Są pootwierane restauracje, lodziarnie, sklepiki wzdłuż promenady nad samym morzem. Nawet warzywniaki są otwarte do późna :)

Ad. 4

W Orebic nie plażowaliśmy, ale polecam gorąco Dubę i Divną. Fajnie też było w Żuljanie-Vucine.

Ad. 5

Nie wiem, my nie skakaliśmy :wink:

Ad. 6

Konoba u Matusko w Borku, podobno w Orebicu Peljeski Dvori (niestety, jak my byliśmy, był zamknięty), konoba u Munitic na pekę.

Więcej o Orebicu i Peljesacu poczytasz w mojej relacji: peljesac-2015-t49681.html

Na pewno urlop w Orebicu i na Półwyspie będzie udany :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.08.2016 20:35

Co do nocnego życia w Orebic to bym polemizowała... wieczorne tak. Wracaliśmy z Peljaski Dvori koło godz. 23 to już było śpiąco wzdłuż promenady - lipiec 2014.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 04.08.2016 20:57

EithelAmarth napisał(a):
Ad. 6

Konoba u Matusko w Borku, podobno w Orebicu Peljeski Dvori (niestety, jak my byliśmy, był zamknięty), konoba u Munitic na pekę.

Matuško w Borku - w tym roku nowa obsada kuchni i kelner - nie polecam....

Pelješki Dvori w Orebicu i Munitič na zakręcie - nieczynne w tym roku.

Aśka
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 04.08.2016 21:11

Ad6) Panorama nad Orebicem
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.08.2016 21:31

gusia-s napisał(a):Co do nocnego życia w Orebic to bym polemizowała... wieczorne tak. Wracaliśmy z Peljaski Dvori koło godz. 23 to już było śpiąco wzdłuż promenady - lipiec 2014.

No tak, pytanie co dla kogo noc, a co wieczór ;) Nam starczało, ale faktycznie, jak ktoś liczy na impezy do 3 nad ranem to słabo. Jednak wtedy Pag i Zrce i można balować :mrgreen:
asscro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asscro » 04.08.2016 22:00

ad.6 Posejdon, przy głównej drodze.
Babilon za kościołem
Dalmatino przy deptaku w stronę hoteli za portem
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2016 09:41

Nieraz na tablicach ogłoszeniowych czy przystankach są plakaty z imprezami, które się odbywają na dniach. Warto pochodzić na takie imprezy i zażyć lokalnego folkloru.
My byliśmy na koncercie Vuco tydzień temu i grupy Viva kilka dni temu na skałach w Potocine. Fajna zabawa była tylko, że jak pisze na plakacie, że mpreza zaczyna się o 22:00 to trzeba wziąść poprawkę tak minimum z dwie godziny. Koncert Vuco np. miał się zacząć po 21, a w sumie to dopiero o północy zaczął śpiewać i jak po 2 w nocy wracaliśmy to impreza dopiero się rozkręcała :)

Dziś czyli 5 sierpnia w Kunie Peljeskiej ma być jakiś koncert gitarowy - planujemy zerknąć i posłuchać (pewnie najwcześniej po 22 będzie się coś rozkręcać).
poludnica
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poludnica » 08.08.2016 11:27

Dzień dobry :) ,
W tym roku byliśmy na Hvarze (z mężem i 11letnim synem), ale wątek podczytuję od kilku miesięcy, przeczytałam wszystkie posty i dzięki Wam wiem, że w przyszłym roku na pewno Pelješac, najpewniej Podobuče (im mniejsza dziurka, tym lepiej). W związku z tym byłabym niepomiernie wdzięczna, gdyby ci, co już byli w Podobuče, dali mi kilka wskazówek. Zastanawiam się nad apartamentami Mikrut, u Niksa i u Sandra.

Mikrut - na stronach ang., chorwackich i niemieckich są zupełnie sprzeczne informacje odnośnie wielkości apartamentów i tarasów. Raz jest to 31, raz 40 raz 45 metrów (nie jestem zafiksowana na wielkości, ale jednak 30 a 45 metrów to jest różnica), czy rzeczywiście są takie różnice w wielkości i jeśli tak, to które apartamenty są większe? To samo z balkonami, raz są podawane przy jednych mieszkaniach 10 metrów, raz 15, raz chyba tylko 5 (w każdej wersji językowej jest inaczej). Ze zdjęć wydaje mi się, że wszystkie balkony są takie same, ale może się mylę. Drugie pytanie - balkony są od zachodu, do jakiej godziny da się na nich wysiedzieć?
I jeszcze jedno pytanie - w opisie jest, że klima jest tylko w pokoju dziennym i jadalni, czy da się wytrzymać w sypialni? (w tym roku Zavali na Hvarze mieliśmy domek bez klimy i było naprawdę ciężko, więc teraz dopytuję).
I jeszcze jedno - na zdjęciach wydaje się, że apartamenty Żółty i Zielony mają nowsze meble niż Różowy i Niebieski. Nie jest to jakoś bardzo istotne, ale skoro już pytam.. Acha - czy apartamenty na rogu od morza to są Żółty i Niebieski?

U Sandra - patrząc na zdjęcia, nie mogę wykombinować, gdzie są tarasy. Z tyłu domu czy trzeba iść gdzieś dalej? I czy są bardzo nasłonecznione (marzę o lekko zacienionych). A może ktoś był u Sandra na parterze? Czy faktycznie klima tam jest niepotrzebna (taras na plaży kusi mnie bardzo)?

U Nikśa - wiem, że ma słabe opinie, ale na czeskiej wersji strony widać, że dwupokojowy jest wyremontowany (na polskiej stronie są stare zdjęcia). Ktoś był? I czy stoliki na plaży - faktycznie każdy przynależy do jednego apartamentu i czy jest cień? Czy jest już klima?

W sumie najbardziej kusi mnie klimatyczny Dom pod Palmą, ale tam jedyny dwupokojowy apartman (ze względu na 12latka zależy nam na oddzielnej sypialni) ma bardzo mały aneks kuchenny, wyglądający na niewygodny i małą lodówkę w sypialni.

Podobučanie Mili - doradźcie proszę. A może macie jakieś inne godne polecenia apartmany? Z góry bardzo dziękuję. Jeśli mogłabym się odwdzięczyć info o Zavali na Hvarze, to chętnie (choć wiem, że na forum są osoby, które znacznie lepiej znają Hvar).

Pozdrawiam serdecznie,
Południca (Magda)

p.s. nawiasem - czy Aldonka ma coś wspólnego z Teatrem Ósmego Dnia?
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 10.08.2016 21:17

Witam, mam w planach Orebič, pierwszy raz pelješac. Myślę o kwaterze Zlay-Oni Apartament na ul. Geta 10. Mapy w necie nie znają takiej ulicy. Apartament nie wygląda rewelacyjnie, ale ma rewelacyjnà cenę, i opinie na bookingu. Nowych ma za mało. Ale net pamięta i wg. starych ponad 200 ocena ponad 8. Czy ktoś z szanownych miłośników zna te ulicę, może zmieniła się nazwa, a może ktoś zna tę kwaterę? Serdecznie pozdrawiam :papa:
krempak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krempak » 11.08.2016 12:41

poludnica napisał(a):
W sumie najbardziej kusi mnie klimatyczny Dom pod Palmą, ale tam jedyny dwupokojowy apartman (ze względu na 12latka zależy nam na oddzielnej sypialni) ma bardzo mały aneks kuchenny, wyglądający na niewygodny i małą lodówkę w sypialni.

Podobučanie Mili - doradźcie proszę.

W Podobuce byliśmy dwa lata temu, właśnie u Palmy. Domek rzeczywiście klimatyczny, wszystko w porządku, ale generalnie jest dość ciasno, nam to nie przeszkadzało. Potwierdzam również, że aneksy kuchenne malutkie, ale my byliśmy w 5 dorosłych osób + 1 dziecko i gotowaliśmy dla wszystkich przeważnie w jeszcze mniejszym aneksie w mniejszym apartamencie z jedną sypialnią. Pewnie, mogłoby być wygodniej, ale dało radę, ja na wakacjach nie przejmuję się takimi drobiazgami.
Apartament z 2 sypialniami jest na górze, po schodach, taras jest na dole, wspólny z drugim apartamentem poniżej. Uwaga: taras nie jest zadaszony, jest tylko porośnięty od góry winem. Podczas słonecznej pogody idealna sprawa (daje solidny cień), ale jak pada deszcz, to niestety kapie na głowę. Zaleta położenia apartmanu na górze - lepszy widok na morze niż z dołu - palma tak bardzo nie zasłania :) Nie pamiętam jak było z klimą, ale sprawdziłem teraz na stronie Sarki - pisze, że jest klima, więc pewnie tak jest w istocie.
Na plus - b. miła gospodyni Żana, po przyjeździe czekała na nas karafka wina w lodówce, dla dziecka cukierki na łóżku, czysto, schludnie. Poza tym w Podobuce będziecie 90% czasu spędzać na plaży, do apartamentu będziecie wchodzić po piwo z lodówki i przespać się w nocy. Generalnie Podobuce to idealna lokalizacja dla ludzi szukających spokoju, jest zacisznie, sielsko, przytulnie. Jedna z najlepszych wg mnie miejscówek w CRO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 287
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone