napisał(a) Misieq » 27.07.2016 23:26
Witajcie!
W tym roku mieliśmy ( a pisząc mieliśmy mam na myśli drużynę ja+mąż+2dzieci:3-letnie i 5m-cy) nie wybierać się nigdzie daleko na wakacje, głównie ze względu na najmłodszą pociechę,która nie wiadomo jak zniosłaby tak daleką podróż.Starsza pociecha pierwszy raz w Chorwacji była 2 lata temu mając rok, od tamtej pory jeździ z nami co roku. Postanowiliśmy jednak zaryzykować i wybieramy się tradycyjnie do ukochanej Chorwacji
Wybór padł na dwie miejscowości/okolice: Orebić lub Promajna. Są to jedne z kilku miejscowości w Chorwacji, w których już byliśmy poprzednimi latami i wydaje mi się,że są odpowiednie na pobyt wakacyjny z takimi maluchami. Bardziej jestem nastawiona na podróż do Orebica, dlatego chciałabym zasięgnąć od Was kilku porad.
1.Jaką plążę polecacie oprócz Trstenicy, na którą łatwo się dostać (pieszo/wózkiem/samochodem) najlepiej aby była żwirkowa z łagodnym zejściem do wody oraz chociaż odrobiną cienia
2.Czy uważacie (podobnie jak ja),że wybór Orebica jest najlepszym z możliwych czy jest jakaś inna miejscowość na półwyspie,która bardziej nadawałaby się do spędzenia spokojnych wczasów z rodziną i malutkimi dziećmi? Cenię sobie ciszę i spokój, wiem,że w Orebicu tego nie zaznam, ale myślę że w drugiej połowie sierpnia już raczej nie będzie dzikich tłłumów? No chyba,że się mylę...
3.W tym roku planuję sobie odpuścić gotowanie na wczasach, ażeby wypocząć w pełni (o ile można wypocząć z maluszkami
) dlatego też cenna jest dla mnie baza gastronomiczna, bliskość i dostępność restauracji (śniadania we własnym zakresie)
4.Wreszcie ostatni punkt najważniejszy: Czy w terminie drugiej połowy sierpnia (pobyt 7-dniowy) ktoś z Państwa ma namiary na jakieś wolne apartamenty?
Bardzo dziękuję za wszelkie porady, informacje i merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrav!