Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 27.07.2016 21:16

Pogorzelisko powoli zarasta drobnymi roslinami, ale widok dalej nieprzyjemny.
Z tym, ze chyba bardziej od widoku upierdliwe beda pily spalinowe do wycinki spalonych drzew...

Internet (po kiepskich poczatkach ;) ) byl calkiem ok w apartamentach Mikrut. Tam tez - wschodnia strona zatoki, nieco wyzej niz plaza, ale bardziej w morze :) - zasieg chorwackiego T-mobile na zmiane z Vipem byl bardzo dobry. W samej zatoce, przy plazy, kojarze, ze turysci z laptopami szukali lepszego zasiegu.
Misieq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Misieq » 27.07.2016 23:26

Witajcie!
W tym roku mieliśmy ( a pisząc mieliśmy mam na myśli drużynę ja+mąż+2dzieci:3-letnie i 5m-cy) nie wybierać się nigdzie daleko na wakacje, głównie ze względu na najmłodszą pociechę,która nie wiadomo jak zniosłaby tak daleką podróż.Starsza pociecha pierwszy raz w Chorwacji była 2 lata temu mając rok, od tamtej pory jeździ z nami co roku. Postanowiliśmy jednak zaryzykować i wybieramy się tradycyjnie do ukochanej Chorwacji :D Wybór padł na dwie miejscowości/okolice: Orebić lub Promajna. Są to jedne z kilku miejscowości w Chorwacji, w których już byliśmy poprzednimi latami i wydaje mi się,że są odpowiednie na pobyt wakacyjny z takimi maluchami. Bardziej jestem nastawiona na podróż do Orebica, dlatego chciałabym zasięgnąć od Was kilku porad.
1.Jaką plążę polecacie oprócz Trstenicy, na którą łatwo się dostać (pieszo/wózkiem/samochodem) najlepiej aby była żwirkowa z łagodnym zejściem do wody oraz chociaż odrobiną cienia :wink:
2.Czy uważacie (podobnie jak ja),że wybór Orebica jest najlepszym z możliwych czy jest jakaś inna miejscowość na półwyspie,która bardziej nadawałaby się do spędzenia spokojnych wczasów z rodziną i malutkimi dziećmi? Cenię sobie ciszę i spokój, wiem,że w Orebicu tego nie zaznam, ale myślę że w drugiej połowie sierpnia już raczej nie będzie dzikich tłłumów? No chyba,że się mylę...
3.W tym roku planuję sobie odpuścić gotowanie na wczasach, ażeby wypocząć w pełni (o ile można wypocząć z maluszkami :lol: ) dlatego też cenna jest dla mnie baza gastronomiczna, bliskość i dostępność restauracji (śniadania we własnym zakresie)
4.Wreszcie ostatni punkt najważniejszy: Czy w terminie drugiej połowy sierpnia (pobyt 7-dniowy) ktoś z Państwa ma namiary na jakieś wolne apartamenty?

Bardzo dziękuję za wszelkie porady, informacje i merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrav!
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 27.07.2016 23:35

Natko_ napisał(a):Pogorzelisko powoli zarasta drobnymi roslinami, ale widok dalej nieprzyjemny.
Z tym, ze chyba bardziej od widoku upierdliwe beda pily spalinowe do wycinki spalonych drzew...

Internet (po kiepskich poczatkach ;) ) byl calkiem ok w apartamentach Mikrut. Tam tez - wschodnia strona zatoki, nieco wyzej niz plaza, ale bardziej w morze :) - zasieg chorwackiego T-mobile na zmiane z Vipem byl bardzo dobry. W samej zatoce, przy plazy, kojarze, ze turysci z laptopami szukali lepszego zasiegu.

Byliśmy wczoraj łódeczką w Podobuce i naprawdę sympatyczna mieścina, choć dla mnie to tylko mieszkanka przy samej wodzie wchodziłyby w grę - chyba przyzwyczajenie z Borka, bo mamy mieszkanie nad wodą :)

Przejazd przez półwysep nie wygląda źle w związku z zeszłorocznym pożarem, tylko okolice Trstenika są rzeczywiście mocno skatowane i te zwężki na drodze, poza tym natura szybko sie odradza.

Dziś byliśmy w Mostarze i rewelacyjna odmiana, ceny o połowe niższe, piekne widoki i kąpiel w Neretwie niezapomniana...
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 28.07.2016 14:06

jestem właśnie w Orebic i nie dalej jak wczoraj wieczorem znalazłem apartament dwuosobowy od piątku dla syna od ręki - tv, wifi,
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.07.2016 18:33

Prawda jest taka, że nie ma problemu z apartamentami od ręki. Znajomi chcieli przedłużyć sobie pobyt w Borku, gdzie naprawdę ciasno w ścisłym sezonie i bez problemu znaleźli mieszkanie nad samą wodą od ręki za normalną "Borkową" cenę.
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 01.08.2016 21:43

Jadę w tym roku do ośrodka Komodor za Orebićem , czy był tam ktoś ostatnio i może coś powiedzieć na jego temat, bo opinie są nie za bardzo pochlebne? 8O 8O
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 01.08.2016 21:49

Tuti napisał(a):Jadę w tym roku do ośrodka Komodor za Orebićem , czy był tam ktoś ostatnio i może coś powiedzieć na jego temat, bo opinie są nie za bardzo pochlebne? 8O 8O

W zeszłym roku spotkaliśmy sporo fajnych ludzi którzy urzędowali w tym miejscu, nawet z raz tam byliśmy no i cóż... jedziesz dla miejsc, dla pogody... a nie dla lokalu bo ten to akurat komuna... pewnie w zamian dostałeś dobrą cenę i należy tak do tego podchodzić.
Pamiętaj odwiedź Kazika :), właściciel restauracji Picolo... lubi bardzo Polaków i można z nim poimprezować np. przy Polskim Disco Polo.
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 02.08.2016 07:48

yzedef napisał(a):
Tuti napisał(a):Jadę w tym roku do ośrodka Komodor za Orebićem , czy był tam ktoś ostatnio i może coś powiedzieć na jego temat, bo opinie są nie za bardzo pochlebne? 8O 8O

W zeszłym roku spotkaliśmy sporo fajnych ludzi którzy urzędowali w tym miejscu, nawet z raz tam byliśmy no i cóż... jedziesz dla miejsc, dla pogody... a nie dla lokalu bo ten to akurat komuna... pewnie w zamian dostałeś dobrą cenę i należy tak do tego podchodzić.
Pamiętaj odwiedź Kazika :), właściciel restauracji Picolo... lubi bardzo Polaków i można z nim poimprezować np. przy Polskim Disco Polo.

I tu się z Tobą zgadzam w 100%, ja w Chorwacji to mogę i na plaży spać :D , byłem już w Orebiću prywatnie i wiem jak jest, ale teraz namówiłem rodzinę i znajomych którzy jadą pierwszy raz i z stąd moje obawy :o
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.08.2016 15:38

Tuti napisał(a):
yzedef napisał(a):

I tu się z Tobą zgadzam w 100%, ja w Chorwacji to mogę i na plaży spać :D , byłem już w Orebiću prywatnie i wiem jak jest, ale teraz namówiłem rodzinę i znajomych którzy jadą pierwszy raz i z stąd moje obawy :o

Hotel z zewnątrz a pewnie i wewnątrz pozostawia wiele do życzenia w dzisiejszych czasach... po prostu komuna i tyle. Ale ważne jest miejsce bo może do Orebicia trochę daleko jak na pieszą wycieczkę, ale hotel jest praktycznie na plaży i to jest jego duży atut. Wystarczy odejść trochę od hotelu a znajdziesz spokojną kameralną plażyczkę z pięknym widokiem na stare miasto na Korculi :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.08.2016 19:24

Jest obecnie ktoś w Borku, bo widzę na parkingu Passata z Wielkopolski z naklejką forumową.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 02.08.2016 19:38

AdamBeata napisał(a):Jest obecnie ktoś w Borku, bo widzę na parkingu Passata z Wielkopolski z naklejką forumową.

To zrób zdjęcie i dodaj na forum tam gdzie trzeba :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.08.2016 20:15

kodens79 napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Jest obecnie ktoś w Borku, bo widzę na parkingu Passata z Wielkopolski z naklejką forumową.

To zrób zdjęcie i dodaj na forum tam gdzie trzeba :)

Skoro widzisz to znaczy że jest, zostaw liścik za wycieraczką... szybciej pewnie dojdzie wiadomość niż tu ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2016 20:20

kalendarz-wyjazdowy-wakacje-2015-t46842.html
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.08.2016 20:50

Okazuje się, że to w naszym apartmanie są naklejkowcy :) Jedyni obcokrajowcy u nas to nasi gospodarze :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.08.2016 08:17

AdamBeata napisał(a):Okazuje się, że to w naszym apartmanie są naklejkowcy :) Jedyni obcokrajowcy u nas to nasi gospodarze :)

Znaczy się ... jesteście okupantami :!: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 286
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone