Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 14.07.2016 12:40

wojstar napisał(a):Jeszcze siedem długich dni i ... wyjazd do Orebica. Nie mogę się doczekać :)
Tak dużo pochlenych postów piszecie na temat Podoubce, że chyba podjadę zobaczyć jak tam jest

Jeden problem z Podobucem jest taki, że tam chyba nie ma parkingu dla "obcych" :) Musisz stanąć na wlocie do Podobuca i dość spory kawałek iść w dół do zatoki. To pewnie odstrasza potencjalnych "obcych", którzy nie mieszkają w apartamentach podobuckich i nie mają swojego parkingu tam :) Dlatego na plaży "sami swoi" cały czas. Ale wszystko jest możliwe - polecam zajrzeć i się przekonać, że warto tam zajechać na dłużej :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.07.2016 12:42

benm323 napisał(a):A w tych Metković-ach można kupić ZK. Koliko koszta?

Można :-) Sprawdź tutaj :
zielona-karta-na-granicy-bih-t24992-315.html?hilit=Zielona%20karta

ostatnio ktoś tam kupował na 7 dni cena 200kn
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 14.07.2016 12:42

Hmmm, w Chorwacji nie trzeba mieć zielonej karty, ale już w BiH tak.
No i paszporty też nie są konieczne, wystarczy dowód osobisty.
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 14.07.2016 12:47

wojstar napisał(a):Hmmm, w Chorwacji nie trzeba mieć zielonej karty, ale już w BiH tak.
No i paszporty też nie są konieczne, wystarczy dowód osobisty.

No właśnie pytanie o ZK dotyczyło wjazdu na Peljesac drogą lądową :D
A to przez BiH - inaczej nie ma opcji innej niż prom :)

Są wprawdzie przyczółki mostu Peljeskiego zaczęte, ale ponoć sprawa się oddala w realizacji na bliżej nieokreślony termin (wcześniej była mowa o 2016 roku, 2017, a teraz to chyba już nikt nic nie wie szczegółowo...).
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 14.07.2016 12:49

Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 14.07.2016 16:08

Przejeżdżaliśmy przez Neum kilku krotnie i nikt nigdy nie chciał od nas zielonej karty. Już w stronę Mostaru to pierwszy dokument o który się upominają na granicy. Jednak jechanie bez może być ryzykowne. Czyżbyś posiadał ubezpieczenie w słynnym banku internetowym?
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 14.07.2016 17:20

Za każdym razem jak jadę do Medjugorie chcą zieloną kartę, nawet raz jak jechałem citroene xsara picasso to bardzo długo oglądał kartę, samochód i pogranicznik nie wierzył że taki samochód w ogóle istnieje :) , ale koniec końca puścili dalej. Dodam, że sprawdzają tylko przy wjeździe do BiH.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2016 17:27

wojstar napisał(a): Dodam, że sprawdzają tylko przy wjeździe do BiH.

Normalne - jak ktoś wyjeżdża z BiH tzn. że już był sprawdzany.
tompakosc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompakosc » 14.07.2016 17:34

Wojstar, dzięki za fajnego linka!!! Co prawda Peljesac będzie tylko przejazdem, ale za równe 30 dni rozpoczniemy nasz debiut z Chorwacją - będziemy tydzień na Korculi /Priżba/,a potem jeszcze kilka dni w Cavtat :)
Dzieciaki jak zobaczyły kamerki live z miasta Korcula już mają pomysł - podeślą dziadkom linka, staną na schodach, zadzwonią do Polski i będą machać :papa: dziadkom w relacji live 1800 km od domu.
A ja tam wolę zrobić to po staremu - pocztóweczkę z Chorwacji ... :hut:
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 14.07.2016 21:34

Pocztówki też wysyłam, ale będę polować nas tę kamerkę w tym roku :) Choć będę po raz siódmy w Orebic i na Korculi to jeszcze nie zrobiłem sobie "zdjęcia" sprzed Veliki Revelin na stare miasto (w zeszłym roku kamerka nie działała).
kamel1500
Autostopowicz
Drasnice, Mimice na Peljesacu

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamel1500 » 19.07.2016 15:00

Cześć,
W tym roku (2016) planuję wyjazd z rodziną na Peljesac. Moja przygoda z Chorwacją rozpoczęła się kilka lat temu i za pierwszym razem trafiłem do malutkiej miejscowości Drasnice. W kolejnych latach zjeździełem troszkę Dalmację i przyznam szczerze, że bardzo ciężko było mi znaleźć właśnie drugie takie miejsce jak Drasnice, a właśnie w takich miejscach zakochała się cała moja rodzina. Ogólnie jestśmy zakochani w Dalmacji i malutkich kameralnych miejscowościach z duszą Chorwacji.
Podczas przeglądania forum Cormaniac MKM polecaił, ulubieńcom Drasnic, m.in MIMICE i rzeczywiście to było to czego szukaliśmy.
W tym roku wybieramy się na Peljesac, bo ten jeszcze nie został zdobyty.
Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na tym żeby znaleźć na Peljesaku takie właśnie urokliwe małe miejsca gdzie spędzilibyśmy 2 tygodnie nie zapomninego wypoczynku.
Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź na jakieś urokliwe miejsce :) .
Jedziemy w pierwszym tygodniu sierpnia, jak zawsze w ciemno, bo z kwaterą nigdy nie było problemu, więc mamy nadzieję, że przesympatyczni Chorwaci i tym razem na miejscu pomogą nam znaleźć jakieś lokum.
piomak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piomak » 20.07.2016 11:07

benm323 napisał(a):A w tych Metković-ach można kupić ZK. Koliko koszta?

ZK powinieneś dostać za darmo tam gdzie masz wykupione OC, przynajmniej w PZU tak jest
Sylwetka...
Koneser
Re: Drasnice, Mimice na Peljesacu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 20.07.2016 12:02

kamel1500 napisał(a):Cześć,

Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na tym żeby znaleźć na Peljesaku takie właśnie urokliwe małe miejsca gdzie spędzilibyśmy 2 tygodnie nie zapomninego wypoczynku. Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź na jakieś urokliwe miejsce :)

Małe i urokliwe .... , Podobuče, Dingać Borak, Trstenik (ale jak wygląda teraz po zeszłorocznych pożarach przekonam się w sierpniu) , Žuljana , Duba Pelješka, Lovište, a i samo Trpanj mimo, że jest drugim co do wielkości miasteczkiem na półwyspie do wielkich nie należy i ma swój urok, zależy czego dokładnie szukacie czy ma być jakiś sklep, konoba .... niestety w tych malutkich, problemem może okazać się znalezienie czegoś w ciemno ale kto wie.... :D
Z
Cromaniak
Re: Drasnice, Mimice na Peljesacu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.07.2016 13:28

Sylwetka... napisał(a):
kamel1500 napisał(a):Cześć,

Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na tym żeby znaleźć na Peljesaku takie właśnie urokliwe małe miejsca gdzie spędzilibyśmy 2 tygodnie nie zapomninego wypoczynku. Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź na jakieś urokliwe miejsce :)

Małe i urokliwe .... , Podobuče, Dingać Borak, Trstenik (ale jak wygląda teraz po zeszłorocznych pożarach przekonam się w sierpniu) , Žuljana , Duba Pelješka, Lovište, a i samo Trpanj mimo, że jest drugim co do wielkości miasteczkiem na półwyspie do wielkich nie należy i ma swój urok, zależy czego dokładnie szukacie czy ma być jakiś sklep, konoba .... niestety w tych malutkich, problemem może okazać się znalezienie czegoś w ciemno ale kto wie.... :D

Trstenik nie przypadł mi do gustu,plaża nijaka no i sfajczone wszystko w okolicy po zeszłorocznym pożarze.
zbych400
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbych400 » 20.07.2016 21:15

Witam wszystkich serdecznie. Chorwacja zaliczona kilkakrotnie , ale nigdy Dubrownik, więc w tym roku postanowiłem zatrzymać się na Peljesacu i stamtąd ruszyć do Dubrownika.
Ma ktoś może namiary na fajne kwatery . Wybieramy się w sześć osób we wrześniu od 10 tego. Najlepiej trzy oddzielne apartamenty.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 281
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone