Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.05.2016 08:36

Podobno Munitric zmienia właścicieli...... Ktoś, coś?
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 25.05.2016 18:50

mam pytanie
gdzie to jest? https://goo.gl/maps/KxgG4kfFkGo
bo coś mi sie nie zgadza z tym co na mapie...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2016 19:31

Dżejan napisał(a):mam pytanie
gdzie to jest? https://goo.gl/maps/KxgG4kfFkGo
bo coś mi sie nie zgadza z tym co na mapie...

Pelješac - widok z Sveti Ilija :?:
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 25.05.2016 19:54

to nie jest ze Sv. Iliji
to jest stąd: https://goo.gl/maps/wnipctiRjoC2
znalazłem :)

to kilka kilometrów od Orebićia, chodziło mi o tą zatoczkę widoczną w dole, do której jedzie się tędy:
https://goo.gl/maps/1ejWZunJcSk
cropol
Podróżnik
Peljesac, Korcula które obszary spaliły się w ubiegłym roku?

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 01.06.2016 10:33

Witajcie

Celuje w Peljesac i/lub Korcule... pamietajac jednak pozary z tamtego roku, boje sie zeby nie wynajac czegos gdzies po srodku wypalonych obszarow.
Kojarzycie moze okolice ktorych miejscowosci zostaly strawione przez ogien, nie chcialbym spedzac wakacji w postapokaliptycznym krajobrazie ;)

Pozdrawiam
lotnikwsk
Cromaniak
Re: Peljesac, Korcula które obszary spaliły się w ubiegłym r

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 01.06.2016 11:51

Okolice Trstenika na pewno ale samo miasteczko nie ucierpiało poza winnicą Grdić.
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 02.06.2016 12:30

Potwierdzam. Największe pożary były w okolicy Trstenika. Żadna osoba nie ucierpiała, domy też nie. Żal spalonej roślinności oraz winnic. Widziałem te pożary i ich skutki na własne oczy, a w tym roku sprawdzę jak odrosła roślinność.

Co do zdjęcia - przedstawia ono okolicę zatoczki w której jest zatopiony frachtowiec (można do niego nurkować).
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 02.06.2016 20:54

Dzieki za info, sam tez w koncu dogrzebalem sie do filmow z akcji gasniczych... oj nieladnie to tam wygladalo :(
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 05.06.2016 08:33

Basiulinek napisał(a):Wiadomość dla wszystkich stęsknionych ;)
Konoba Peljeski Dvori będzie ponownie otwarta w tym roku :)
Info z pierwszej ręki ;)

Basiulinek, a czy bedzie otwierał ten sam własciciel
wojstar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojstar » 06.06.2016 14:51

Mam pytanko. Po raz siódmy jadę do Orebica i ciągle nie zdobyłem St.Illiji. Czy może ktoś podpowiedzieć z której strony lepiej wchodzić? Czy od strony franciszkańskiego kościółka czy może zacząć w okolicach Nakovanj?
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 06.06.2016 15:10

wojstar napisał(a):Mam pytanko. Po raz siódmy jadę do Orebica i ciągle nie zdobyłem St.Illiji. Czy może ktoś podpowiedzieć z której strony lepiej wchodzić? Czy od strony franciszkańskiego kościółka czy może zacząć w okolicach Nakovanj?

Co kto lubi ale polecam z Orebiča, szlak zaczyna się od ul. Kralja Tomislava, a zejście do klasztoru.
bandrze
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandrze » 06.06.2016 18:50

Tez już 7 raz się przymierzam ;) ale w tym roku juz nie odpuszczę.
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 06.06.2016 20:49

bandrze napisał(a):Tez już 7 raz się przymierzam ;) ale w tym roku juz nie odpuszczę.

Nie odpuszczaj bo to powinien być obowiązkowy punkt dla spędzających wakacje na półwyspie.
Wejście jest raczej monotonne i długie niż trudne. Widoki wynagrodzą trudy wędrówki i satysfakcja będzie.
Nie zapomnijcie tylko o zapasie wody szczególnie Ci którzy wybierają się w lipcu i sierpniu.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 07.06.2016 08:32

Kobal66 napisał(a):
wojstar napisał(a):Mam pytanko. Po raz siódmy jadę do Orebica i ciągle nie zdobyłem St.Illiji. Czy może ktoś podpowiedzieć z której strony lepiej wchodzić? Czy od strony franciszkańskiego kościółka czy może zacząć w okolicach Nakovanj?

Co kto lubi ale polecam z Orebiča, szlak zaczyna się od ul. Kralja Tomislava, a zejście do klasztoru.

My szliśmy w obie strony od klasztoru, ale Bocian o ile pamiętam polecał bardziej właśnie od ul. Kralja Tomislava.
Ten szlak od klasztoru jest rzeczywiście w wielu miejscach monotonny i przez las. Plus taki, że jest gdzie zostawić auto a od Tomislava chyba nie za bardzo...
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 07.06.2016 11:35

jackuc napisał(a):
Kobal66 napisał(a):

My szliśmy w obie strony od klasztoru, ale Bocian o ile pamiętam polecał bardziej właśnie od ul. Kralja Tomislava.
Ten szlak od klasztoru jest rzeczywiście w wielu miejscach monotonny i przez las. Plus taki, że jest gdzie zostawić auto a od Tomislava chyba nie za bardzo...

Wojstar pisał że stacjonuje w Orebiču ja również więc parkingu nie brałem pod uwagę planując wyjście w góry.
Dlatego pisałem co kto lubi :) ja na przykład nie lubię wracać tą samą drogą dlatego polecam taką trasę, poza tym od klasztoru do ul. Kralja Tomislava spacer zajmuje ok 15-20 min więc można samochód zostawić na darmowym parkingu pod klasztorem i przejść ten kawałek aby nie wracać tą samą drogą. Drogę od ul. Kralja Tomislava faktycznie wybrałem po wskazówkach i podpowiedziach Bociana :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 270
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone