Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 31.10.2015 19:12

W Dubie są 3 plaże po lewej stronie od portu.
pierwsza bardzo średnia, a dwie kolejne już całkiem fajne.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.10.2015 19:24

stpman dokładnie tak jak Torac mówi, są tam plaże. Kawałek spacerkiem jednak trzeba iść, a im dalej tym bardziej warto. Muszę znaleźć dysk bo mi gdzieś zaginął, tam mam zdjęcia tegoroczne :D
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 31.10.2015 20:03

No to pokażcie zdjęcia i zaznaczcie je jakoś na mapie, najlepiej z trasą jak tam dojść;)
Nam niestety nie udało się do tych plaż dotrzeć w tym roku, ale może innym się przyda;]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 31.10.2015 20:09

gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.10.2015 20:51

stpman napisał(a):No to pokażcie zdjęcia i zaznaczcie je jakoś na mapie, najlepiej z trasą jak tam dojść;)
Nam niestety nie udało się do tych plaż dotrzeć w tym roku, ale może innym się przyda;]

Od drogi wjazdowej do Duby musisz iść prosto przez gaj oliwny - zerknij tu
Duba.JPG

Trzeba się pilnować wydeptanej ścieżki - prowadzi ona prosto na pierwszą plażę.
DSCN0640.JPG

Na drugą, ładniejszą plażę dojdziesz idąc tą pierwszą do końca i potem przez to wzgórze też jest wąska kamienista ścieżka.
DSCN0638.JPG

DSCN0595.JPG

DSCN0596.JPG

Ścieżka z drogi powrotnej :)
DSCN0608.JPG
DSCN0612.JPG

Pomiędzy tymi plażami jest jeszcze malutka fajna zatoczka na 1 rodzinkę :)
DSCN0617.JPG
DSCN0621.JPG
DSCN0622.JPG
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.10.2015 21:09

Można też iść od portu, brzegiem.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.11.2015 12:51

Albo wpław...
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 01.11.2015 14:29

Aldonka napisał(a):Można też iść od portu, brzegiem.

Do pewnego momentu jest to możliwe .... chyba... ;)
Tak przynajmniej było parę lat temu. Próbowaliśmy w ten sposób właśnie i albo cierpliwości nam zabrakło, albo mieliśmy dość brodzenia po kolana w wodzie :mrgreen:
Czyli ... wszystko przed nami ! :) ;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.11.2015 19:55

Jacek dotarł tam jakoś ale faktem jest nie wiem czy brodził w wodzie czy nie :D
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.11.2015 20:49

My akurat byliśmy na tej ostatniej plaży po lewej kilka razy w tym roku. Wszystko dokładnie tak jak piszą przedmówcy, z tym, że z tej pierwszej plaży na drugą jest kawałek drogi po skałakach taki nieprzyjemny i ktoś ''mądry'' paletą z napisem, że wstęp wzbroniony zastawia przejście czasami więc trzeba sobie utorować drogę i uważać bo na tych skałakach nie trudno o skręcenie kostki.
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.11.2015 11:05

fajne te plaże :wink:
jeśli kiedyś wrócimy na Pelješac, to na pewno do Duby, spodobał mi się klimat tej sennej wioski, choć do szczęścia brakuje mi tam dobrej lodziarni :(
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.11.2015 15:06

Basiulinek napisał(a):
Aldonka napisał(a):Można też iść od portu, brzegiem.

Do pewnego momentu jest to możliwe .... chyba... ;)
Tak przynajmniej było parę lat temu. Próbowaliśmy w ten sposób właśnie i albo cierpliwości nam zabrakło, albo mieliśmy dość brodzenia po kolana w wodzie :mrgreen:
Czyli ... wszystko przed nami ! :) ;)

Suchą stopą brzegiem od portu się nie dojdzie.
Próbowaliśmy takiego skrótu i skończyliśmy na czyjejś posesji 8O dalej przejścia lądowego wzdłuż brzegu nie było choć plaża już z tego miejsca widoczna (na drugim planie).
59117.jpg

Za tym murkiem skręciliśmy w lewo w gaj oliwny. Idąc zupełnie na opak jakoś wreszcie dotarliśmy do głównego szlaku na te tajemne plaże :oczko_usmiech: Nie obyło się bez podrapań. Tu opisałam poszukiwania plaż w Dubie :)
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.11.2015 15:52

Aldonka napisał(a):Wróciłam i szykuję niespodziankę :) Cieszycie się? :D

Powinienem napisać, Aldonka z Poznania, wiec na wiele nie ma co liczyć, ale popełniłbym wielki błąd bo jest zupełnie odwrotnie, kto Aldonkę zna osobiście ten najlepiej wie, także w dalszym ciągu czekamy ...

yzedef napisał(a):... Kazikowi i Anie z knajpy Piccolo :) (ana fajna laska niestety bardziej ją interesował mój 5 letni syn ;-)).

od siedmiu lat jeździmy do Opačaków, tylko do brata Matko i Teresy, u Kazika byliśmy jeden raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.11.2015 21:07

Musicie dać mi troszkę czasu (w sumie nie musicie, ale nie macie wyjścia) :D Zachciało mi się studiować na stare lata i na sobotę mam dwie prezentacje i esej do napisania ....na usprawiedliwienie powiem, że jedną z prezentacji robię z tematu Bośnia i Hercegowina.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.11.2015 21:14

A co zaczęłaś studiować, że taki ciekawy temat poruszasz?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 260
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone