Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romanb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanb » 30.08.2015 14:30

krempak napisał(a):Przepraszam, że post po poście: dużo komarów, jak ktoś się wybiera, radzę zabrać odpowiednie środki.

Prawda to, komary są, nie jakieś ogromne ilości ale wieczorami uprzykrzają życie. Kupiłem spiralę Raid i wstawiona pod stół na tarasie nawet pomaga.

A dziś wieczorkiem w Żuljanie występują klapy. My się wybieramy ;)
Załączniki:
WP_20150829_15_37_58_Pro.jpg
ilonacr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilonacr » 30.08.2015 15:55

lotnikwsk napisał(a):A w którym miejscu stał ten samochód z rybkami :?: 8O Bo mi miejscowi powiedzieli że tu ryb nie kupię tylko Janina najbliżej 8)

Kilka razy w tygodniu można było kupić rybki z samochodu(czasami stały dwa samochody), na ryneczku obok stoisk z warzywami. Zakupy robiliśmy rano, więc nie wiem jak długo one tam stały.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.08.2015 18:51

I jak tam Peljeszakowcy? Jak sie udały wakacje na półwyspie? :)
U mnie nie za mocno... :|
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 30.08.2015 19:29

Ja jadę dopiero za dwa tygodnie, więc dopiero się okaże czy zostanę miłośnikiem ;)

A co to się Bocian stało, że tym razem niebardzo się udało?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.08.2015 19:44

Udało się, nie mówię, ze nie :) Ale przyzwyczajony byłem do większej aktywności :) Ale za to ładnie sie opaliłem bo praktycznie ciągle na leżaczku :) Nie było pływania i biegania. Nie poszedłem na Ilije.
Przed samym wyjazdem zrobiłem sobie kuku :) Jak lama sie uszkodziłem :) Za rok, dwa tygodnie przed urlopem za nic sie nie biorę i nic nie robię :) A mówiłem sobie, nic nie rób, zaraz wyjeżdżasz...
Pamiętam kiedyś na zlocie jak jeden miszczu też przed samym kopaniem piłki wywalił sie jak lama :) Rączkę sobie uszkodził i trza go było wozić do lekarza :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.08.2015 20:03

Kochani, z racji takiego sobie dostępu do neta, nie mam jak przeglądać całego forum. Mam prośbę: poszukuję dobrej knajpki na kalmara w Orebicu lub innej miejscowości. Od razu mówię, że Peljeski dvori w tym roku/w tym momencie jest nieczynne, więc polecany przez Was punkt mi odpadł :(
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 30.08.2015 20:36

A ja nadal się jeszcze zastanawiam czy iść na św. Ilije...
Narzeczona coś mi tam marudzi, że jej się chyba nie chce, mnie martwią te wzmianki o żmijach na drzewach;)

A tak uczciwie powiedzcie ile trzeba liczyć na wejście i zejście startując przy zakonie Franciszkanów?
(pytam, bo jedni coś piszą o 3h, inni o 5h a to jest różnica;)

Jest wskazane wzięcie górskich butów trekkingowych? (jak w Tatry Wysokie)
romanb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanb » 30.08.2015 22:08

EithelAmarth napisał(a):Kochani, z racji takiego sobie dostępu do neta, nie mam jak przeglądać całego forum. Mam prośbę: poszukuję dobrej knajpki na kalmara w Orebicu lub innej miejscowości. Od razu mówię, że Peljeski dvori w tym roku/w tym momencie jest nieczynne, więc polecany przez Was punkt mi odpadł :(

Rewelacyjne smażone kalmary jadłem dzisiaj w Żuljanie, w bistro na końcu "promenady-deptaka", no nie ważne jak to nazwać, w każdym razie miejsce łatwo znaleźć. Kalmarki mięciutkie, kruche, delikatne, podają z majonezem i chleb do tego. Uczciwie polecam. Jadłem też wcześniej kalmara z grilla w Borku, w restauracji Matusko, też niezły, ale jednak lekko gumowaty.. Wybieram się jeszcze na smażone kalmary do drugiej konoby w Borku. 2 lata temu smakowały nam i mam nadzieję, że teraz też będą :)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 30.08.2015 22:24

romanb napisał(a):
krempak napisał(a):Przepraszam, że post po poście: dużo komarów, jak ktoś się wybiera, radzę zabrać odpowiednie środki.

Prawda to, komary są, nie jakieś ogromne ilości ale wieczorami uprzykrzają życie. Kupiłem spiralę Raid i wstawiona pod stół na tarasie nawet pomaga.

A dziś wieczorkiem w Żuljanie występują klapy. My się wybieramy ;)

I jak te Klapy wypadły ? :)
romanb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanb » 30.08.2015 22:47

Jesteśmy usatysfakcjonowani, nam się podobało :)
Każda Klapa zaśpiewała 3 utwory, na końcu wszyscy wystąpili razem. Kościółek przy którym odbywał się koncert pięknie położony na wzgórzu.
Załączniki:
P1000209.jpg
P1000200.jpg
P1000199.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.08.2015 22:51

stpman napisał(a):A ja nadal się jeszcze zastanawiam czy iść na św. Ilije...
Narzeczona coś mi tam marudzi, że jej się chyba nie chce, mnie martwią te wzmianki o żmijach na drzewach;)

A tak uczciwie powiedzcie ile trzeba liczyć na wejście i zejście startując przy zakonie Franciszkanów?
(pytam, bo jedni coś piszą o 3h, inni o 5h a to jest różnica;)

Jest wskazane wzięcie górskich butów trekkingowych? (jak w Tatry Wysokie)

nie wiem, jak od klasztoru, ale od kościoła w centrum Orebića wejście zajęło nam ponad 3 godziny, od momentu wyjścia do powrotu (przez klasztor) jakieś 7 godzin (mieszkaliśmy we wschodniej części miasta)
drugi raz bym nie poszła, ale trudność zależy w głównej mierze od pogody - u nas było ponad 35 stopni :roll:
żmij nie zauważyłam, trekkingowe buty wskazane, ale w innych też ostatecznie by dało radę (trzeba uważać ostre, czasem luźne kamienie)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.08.2015 07:55

i ja wróciłam z Peljeszczaka :(
jadąc tam mówiłam, że ostatni raz, już wiem, że nie dam rady, muszę tam wrócić

było przednio, choć tym razem mało jeździliśmy i zwiedzaliśmy, za to woda była boska i wypływałam się za wszystkie czasy :D
nie ma jak to kąpać się w nocy i pływać z samego rańca jeszcze przed śniadaniem.
W tym roku mieliśmy dostęp do pontonu z silniczkiem więc pozwiedzaliśmy okoliczne zatoczki :D
potwierdzam, że kalmary są superaste w Żuljanie na samym końcu portu
fajnie, że udało się spotkać z kilkoma cromaniakami, szkoda, że z niektórymi się nie udało.
no to nic, odliczamy do następnego roku :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.08.2015 08:49

ita napisał(a):nie ma jak to kąpać się w nocy i pływać z samego rańca jeszcze przed śniadaniem.

No, no... tego brakło u mnie właśnie :?
A murena z rusztu przednia, co? ;) :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.08.2015 09:00

Bocian napisał(a):
ita napisał(a):A murena z rusztu przednia, co? ;) :)

jest zgoda :wink:

a tak serio wszystko było przednie i nachwalić kolacji się nie mogliśmy :)

potem zaczęliśmy kupować rybki u nas na targu (oczywiście nie tak wypasione ;) ) ale i tak były pyszne

więcej żarcia nie biorę, to bez sęsu mając takie cuda na miejscu
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 31.08.2015 09:21

Witam

Przymierzamy się na przyszły rok na Pelješac i mam pytanie do miłośników półwyspu.
Które regiony ucierpiały najbardziej w tegorocznych pożarach?
Czy krajobrazowo półwysep mocno ucierpiał.

Czaimy się na Borka

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 248
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone