Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.08.2015 10:11

jbl napisał(a):Thx. A ile czasu ten prom płynie z Ploce do Trpanj?

Tu masz rozkład i cennik > http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html
Na granicy - w Neum - odprawa przebiegała sprawnie. Koleś tylko pytał czy Polacy i nawet dowodów nie oglądał, a przez półwysep jeździ się naprawdę szybko.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2015 10:17

My jak jechaliśmy w pierwszą stronę to wszystkie polskie auta puszczali osobnym pasem bez kolejki i obie granice praktycznie bez zatrzymywania poszły.
Teraz w poniedziałek jak wracaliśmy to korek był przy jednej granicy i przy drugiej w obie strony i to naprawdę spory.
Pewnie nie ma reguły zależy to od danego dnia i liczby aut.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.08.2015 11:08

Kris napisał(a):A kto pija wodę z kranu CRO w napojach? Pija się napoje butelkowane - wino i co najwyżej Jamnicę jak suszy :?

Ja pijam, przegotowaną oczywiście. I nie tylko na Peljescu, bo jeszcze w Tribunj i w Omiś. No ale ja już stary jestem, to mi nie szkodzi.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 05.08.2015 11:31

Kris napisał(a):
ita napisał(a):
Viech napisał(a):Witam. W zasadzie my zawsze, niezależnie od tegorocznej, specyficznej sytuacji kupujemy wodę na herbatę i kawę w szczególności oraz oczywiście do picia. Woda z kranu w Chorwacji, nawet jeśli jest czysta zawiera sporo wapnia i jej smak jest dość specyficzny. Ponadto wytrąca się podczas gotowania osad i napoje z tej wody nam nie smakują.

my też, no nie smakuje mi ta woda

A kto pija wodę z kranu CRO w napojach? Pija się napoje butelkowane - wino i co najwyżej Jamnicę jak suszy :?

ja pijam tylko wino i kawę, dlatego jednak dobra woda się przydaje :)
i jak byłam na Riwierze Makarskiej to nie miałam problemów z wodą z kranu, zawsze była po prostu normalna, a w Žuljanie jest dla mnie paskudna. To jedyne miejsce gdzie kupuje wodę do czajnika.
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 05.08.2015 11:32

Właśnie wróciłam z Peljesca. Wyjeżdżaliśmy w niedzielę. Korków na granicy nie było.
Szybka odprawa. Tylko pytanie, czy z Polski, i dalej można jechać. Nawet dokumentów nie oglądali. Granicę z BIH przekraczaliśmy kilka razy w czasie tego pobytu. Zawsze było tak samo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2015 11:34

Kto zgłosił aby wydzielić z tego wątku dyskusje o moście na półwysep?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2015 11:45

Może założymy klub miłośników "niebudowy mostu", zbierzemy podpisy i wyślemy tam gdzie trzeba :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2015 11:51

I możemy spotkania na półwyspie organizować, gdzieś na ładnej plaży :) Sprzątaczka przed spotkaniem plażę odkurzaczem wyczyści coby się miło dyskutowało :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 05.08.2015 12:18

Bocian napisał(a):I możemy spotkania na półwyspie organizować, gdzieś na ładnej plaży :) Sprzątaczka przed spotkaniem plażę odkurzaczem wyczyści coby się miło dyskutowało :mrgreen:

A kto będzie zaproszony ?, jakieś kryteria specjalne ?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2015 12:49

Przykujemy się do drzew na półwyspie i będziemy protestować - tak długo ile się da...ja mogę non stop mieć dyżury na Peljesacu :)
Trzeba jeszcze fundację założyć i składki zbierać, żeby dyżurujący mogli delegacje mieć wypłacane :)
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 05.08.2015 14:25

Bocian napisał(a):Kto zgłosił aby wydzielić z tego wątku dyskusje o moście na półwysep?

Musi "funkcyjni" tu zaglądają :lol:
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 05.08.2015 14:28

AdamBeata napisał(a):Przykujemy się do drzew na półwyspie i będziemy protestować - tak długo ile się da...ja mogę non stop mieć dyżury na Peljesacu :)
Trzeba jeszcze fundację założyć i składki zbierać, żeby dyżurujący mogli delegacje mieć wypłacane :)

I diety, i diety - :coool: stawka na UE, będzie na kwaterę jak nic :hut:
justyna2609
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna2609 » 05.08.2015 19:31

ita napisał(a):
Kris napisał(a):
ita napisał(a):
Viech napisał(a):Witam. W zasadzie my zawsze, niezależnie od tegorocznej, specyficznej sytuacji kupujemy wodę na herbatę i kawę w szczególności oraz oczywiście do picia. Woda z kranu w Chorwacji, nawet jeśli jest czysta zawiera sporo wapnia i jej smak jest dość specyficzny. Ponadto wytrąca się podczas gotowania osad i napoje z tej wody nam nie smakują.

my też, no nie smakuje mi ta woda

A kto pija wodę z kranu CRO w napojach? Pija się napoje butelkowane - wino i co najwyżej Jamnicę jak suszy :?

ja pijam tylko wino i kawę, dlatego jednak dobra woda się przydaje :)
i jak byłam na Riwierze Makarskiej to nie miałam problemów z wodą z kranu, zawsze była po prostu normalna, a w Žuljanie jest dla mnie paskudna. To jedyne miejsce gdzie kupuje wodę do czajnika.

Hmm, ja do tej pory jeździłam właśnie na Makarską Riwierę i tam normalnie piłam herbatę z kranówki (kawy nie piję), dlatego zastanowiło mnie to info o wodzie, nie wiedziałam czy to ma związek z pożarami i np. jakąś awarią czy zawsze woda jest niesmaczna, ale rozumiem, że zawsze jest taka i to kwestia gustu czy ktoś pije czy nie.
Dzięki za info :D
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 05.08.2015 20:43

AdamBeata napisał(a):Dziś w Medirazzy wieczorem koncert Mai Suput. Może być wesoło i tanecznie :)

Jutro 6 sierpnia też występuje w Medirazzy - byliście? Warto?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 06.08.2015 17:11

A w Trpanj leje :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 234
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone