Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jur3k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jur3k » 04.08.2015 22:00

jbl napisał(a):Witajcie!

Za kilka dni nasz pierwszy wyjazd w okolice Orebica i mam do stałych bywalców pytanie o dojazd. Jak szybciej i bezproblemowo – promem do Trpanj czy drogą przez Ston? Czy jeśli drogą to trzeba mieć paszporty na BiH czy wystarczy polski dowód osobisty?

Jeśli pytanie już tutaj padło, proszę o wyrozumiałość, wątek ma 232 strony i przeczytanie wszystkiego to nie lada wyzwanie :)

Z góry dzięki!

w jedną stronę TRZEBA, a wręcz NALEŻY przejechać autem przez półwysep :)
w BiH wystarczą dowody i Zielona Karta!
Ostatnio edytowano 05.08.2015 07:29 przez jur3k, łącznie edytowano 1 raz
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 04.08.2015 22:04

Bo trzeba było czytać od końca a nie od początku... Na poprzedniej str. jest o tym mowa. Trudno doradzić. W tym samym czasie gdy jedni ostrzegali przed 3h czekaniem na granicy my przyjechaliśmy bez korków i żadnej kontroli. Dziś byliśmy w Trpanj akurat jak był prom. Nie wiem ile zjechało ale do Place wyjechało z kilkanaście aut pokład pusty. W sobotę prom pełny i opóźniony więc zawinalem na drogę lądowa.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 04.08.2015 22:13

jbl napisał(a):Jak szybciej i bezproblemowo – promem do Trpanj czy drogą przez Ston? Czy jeśli drogą to trzeba mieć paszporty na BiH czy wystarczy polski dowód osobisty?

1. Teoretycznie tak samo (sprawdzałem czasy) jeśli na prom nie będzie trzeba zbyt długo czekać. Osobiście podjechałbym do portu w Ploce i sprawdził jak wygląda sytuacja i wtedy podjął decyzję. Pewnie bardziej doświadczone osoby się zaraz wypowiedzą.
2. Wystarczy dowód
justyna2609
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna2609 » 04.08.2015 22:41

Viech napisał(a):Witam. Właśnie wróciłem z Trpanj. Niepotrzebnie siejecie panikę. Droga do Ston jak najbardziej przejezdna. Była zamykana chwilowo w czasie nalotów samolotów gaśniczych. Woda faktycznie nie nadaje się do picia. Trzeba kupować, ale cały czas jest. Można się w niej myć oraz myć naczynia. Prądu nie było chwilowo, ale od kilku dni nie ma wyłączeń. Wszystko jest ok. Miłych pobytów.

A z tą wodą do picia to jest problem na całym Półwyspie? Chodzi mi konkretnie o Borek... A może info już nieaktualne?
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 05.08.2015 02:55

Arek napisał(a):
telepol napisał(a):Ja w zeszłym roku na plaży obok campu palme spotkałem, Pana anegdotkę czyli Karola Stockingera

Karol Stockinger mówisz... ;) 8)

Poprawione, akurat nadrabialem zaleglosci mojego ulubionego serialu "Klan" i tak jakoś wyszło :-)
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 05.08.2015 06:51

justyna2609 napisał(a):
Viech napisał(a):Witam. Właśnie wróciłem z Trpanj. Niepotrzebnie siejecie panikę. Droga do Ston jak najbardziej przejezdna. Była zamykana chwilowo w czasie nalotów samolotów gaśniczych. Woda faktycznie nie nadaje się do picia. Trzeba kupować, ale cały czas jest. Można się w niej myć oraz myć naczynia. Prądu nie było chwilowo, ale od kilku dni nie ma wyłączeń. Wszystko jest ok. Miłych pobytów.

A z tą wodą do picia to jest problem na całym Półwyspie? Chodzi mi konkretnie o Borek... A może info już nieaktualne?

Woda w Borku jest taka sama jak zawsze - z wodociągu biegnącego przez cały półwysep a pochodzi z Cetiny. Nie ma żadnego problemu .
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 05.08.2015 07:20

Witam. W zasadzie my zawsze, niezależnie od tegorocznej, specyficznej sytuacji kupujemy wodę na herbatę i kawę w szczególności oraz oczywiście do picia. Woda z kranu w Chorwacji, nawet jeśli jest czysta zawiera sporo wapnia i jej smak jest dość specyficzny. Ponadto wytrąca się podczas gotowania osad i napoje z tej wody nam nie smakują.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 05.08.2015 07:22

Viech napisał(a):Witam. W zasadzie my zawsze, niezależnie od tegorocznej, specyficznej sytuacji kupujemy wodę na herbatę i kawę w szczególności oraz oczywiście do picia. Woda z kranu w Chorwacji, nawet jeśli jest czysta zawiera sporo wapnia i jej smak jest dość specyficzny. Ponadto wytrąca się podczas gotowania osad i napoje z tej wody nam nie smakują.

my też, no nie smakuje mi ta woda
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 05.08.2015 08:26

ita napisał(a):
Viech napisał(a):Witam. W zasadzie my zawsze, niezależnie od tegorocznej, specyficznej sytuacji kupujemy wodę na herbatę i kawę w szczególności oraz oczywiście do picia. Woda z kranu w Chorwacji, nawet jeśli jest czysta zawiera sporo wapnia i jej smak jest dość specyficzny. Ponadto wytrąca się podczas gotowania osad i napoje z tej wody nam nie smakują.

Woda jak woda ale chyba vóda miejscowa już ci smakuje ?:D:D
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 05.08.2015 08:40

ita napisał(a):

A kto pija wodę z kranu CRO w napojach? Pija się napoje butelkowane - wino i co najwyżej Jamnicę jak suszy :?
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2015 08:55

Kris napisał(a):
ita napisał(a):

A kto pija wodę z kranu CRO w napojach? Pija się napoje butelkowane - wino i co najwyżej Jamnicę jak suszy :?

Jedyna woda jaką pamietam wypić, to ta słona morska, którą wciągnąłem podczas kąpieli :)
Nawet Jamnicę rozcieńczamy winem :)
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 05.08.2015 09:11

A... to już inna bajka. Z tym rozcieńczaniem to chyba odwrotnie!
jbl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbl » 05.08.2015 09:16

jur3k napisał(a):
w jedną stronę TRZEBA, a wręcz NALEŻY przejechać autem przez półwysep :)
w BiH wystarczą dowody i Zielona Karta!

thx, i chyba właśnie w tą stronę tak zrobimy :)
jbl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jbl » 05.08.2015 09:18

yooshky napisał(a):1. Teoretycznie tak samo (sprawdzałem czasy) jeśli na prom nie będzie trzeba zbyt długo czekać...

Thx. A ile czasu ten prom płynie z Ploce do Trpanj?
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 05.08.2015 09:42

jbl napisał(a):
yooshky napisał(a):1. Teoretycznie tak samo (sprawdzałem czasy) jeśli na prom nie będzie trzeba zbyt długo czekać...

Thx. A ile czasu ten prom płynie z Ploce do Trpanj?

Rozkładowo 1h 15m w rzeczywistości musiałbym odszukać i sprawdzić na śladzie GPS.
Z Trpanj masz jeszcze jakieś 20 km do przejechania na kółkach.

PROMEM, NA KÓŁKACH

Troszkę z innej beczki. Miłośnicy półwyspu pewnie będą wiedzieć...
Jak wygląda sprawa mostu/autostrady eksterytorialnej/tunelu na półwysep?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Most_Pelje%C5%A1ac

EDIT: Znalazłem odpowiednie wątki poświęcony budowie korytarza...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 233
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone